Hyppää sisältöön

Neuvola perui ajan taas – Ida Sandberg, 33, joutui ajamaan 31 kilometriä viimeisillään raskaana, kun supistukset olivat jo alkaneet

Osaa neuvoloista piinaa pula sijaisista. Neuvolatyö on monipuolistunut, mutta resurssit eivät ole kasvaneet. Tiukimmilla ovat pienten paikkojen neuvolat.

Ida Sandberg on kyllästynyt jatkuviin neuvola-aikojen peruutuksiin ja siirtoihin.
Leena-Kaisa Laakso

Ida Sandberg, 33, pukee pientä Mauri-poikaansa Hauhon neuvolan aulassa Hämeenlinnassa. Tällä kertaa käynti meni hyvin. Tapaaminen oli sovittuna aikana, ja paikalla oli oma terveydenhoitaja.

Sandbergistä se on melkein ihme.

– Siirtämiset ja perumiset ovat olleet enemmän poikkeus kuin sääntö. Kun näen 03-alkuisen puhelinnumeron puhelimessa, tiedän jo, mistä on kyse. Tänäänkin jännitti aamuun asti, perutaanko aika taas.

Sandberg kävi samassa neuvolassa myös neljävuotiasta esikoistaan odottaessaan. Moni asia on muuttunut sen jälkeen.

Neuvolaan pääsystä on tullut haastavaa. Tapaamisaikoja on siirretty ja peruttu, hoitajat ovat vaihtuneet ja takaisinsoitto kestää. Yhteyttä ei ole aina saanut.

Sandberg kertoo, että äitiysneuvolakäyntejä on peruttu lyhyellä varoajalla, vaikka odottavalla äidillä on ollut huoli vauvasta.

– Kaksi päivää ennen laskettua aikaa neuvola-aika täällä peruttiin, ja jouduin ajamaan yliaikaiskontrolliin Lammille. Matkaa on 31 kilometriä, ja minulla oli jo supistuksia.

Vaikein hetki Ida Sandbergista oli se, kun aika peruttiin, vaikka kaksiviikkoisen Maurin paino ei ollut lähtenyt oikealla tavalla nousuun. Viimein aika saatiin Hämeenlinnasta. Sinne matkaa on 30 kilometriä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Peruutuksista, aikojen siirroista ja hankalasta tavoittamisesta kertovat useat saman neuvolan äidit. Eräs äiti kertoo Ylelle, että on joutunut hoitamaan itse raskausdiabeteksen seurannan eikä ole saanut tarvittavaa ohjeistusta neuvolasta.

Moni kokee jääneensä yksin. Moni kokee, että pikkupaikkojen äitejä ei huomioida.

Osassa neuvoloita hyvin terveydenhoitajia, toisissa pulaa

Neuvoloiden asiakasmäärät hoitajaa kohden vaihtelevat paljon eri hyvinvointialueilla, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuoden lopulla julkaisemasta tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi juuri Kanta-Hämeen äitiysneuvoloissa asiakkaita oli yli suositusten. Tutkimuksen valossa huonompi tilanne äitiysneuvoloissa oli vain Länsi-Uudellamaalla, paras Päijät-Hämeessä. Viimeinen tutkimuksessa mukana ollut vuosi oli 2021.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen lähijohtaja Tea Hansson sanoo, että tällä hetkellä suositukset täyttyvät, mutta vain paperilla.

– Emme saa sijaisia, emme pysty tekemään kaikkea, mitä haluaisimme ja mitä perheet tarvitsevat, Hansson sanoo.

Myös hakijamäärät neuvoloissa auki oleviin paikkoihin ovat romahtaneet. Etenkin pikkupaikoille on hankala saada henkilökuntaa. Neuvolat ovat syrjässä ja terveydenhoitaja toimii niissä usein yksin, ilman kollegoiden lähitukiverkostoa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lakisääteiset palvelut hoituvat, mutta potentiaalia ja osaamista olisi muuhunkin. Esimerkiksi perheiden ongelmiin voisi tarttua jo varhaisessa vaiheessa tekemällä kiireettömän kotikäynnin.

Haastavin tilanne on pienillä paikoilla.

Terveydenhoitaja tilaa tulkin

Myös terveydenhoitajan työ on muuttunut. Tämän päivän terveydenhoitaja hoitaa niin vanhemmuuden tunnustamisen, osan erikoissairaanhoidon tehtävistä ja tilaa tarvittaessa suomea taitamattomalle perheelle tulkin.

Se vaatii osaamista ja aikaa, mutta vastassa on kiire.

Terveydenhoitaja Ruth Kivekkäälle tulee uusi asiakas puolen tunnin tai tunnin välein. Laajoihin tarkastuksiin pyritään varamaan puolitoista tuntia.

– Kiire näkyy siinä, että esimerkiksi laajat tarkastukset saattavat jäädä osittain tekemättä. Joskus mietin myös, että annoinko perheelle riittävästi aikaa huolien kertomiseen, etteivät ne jää kiireen varjoon.

Riihimäen neuvolan terveydenhoitaja Ruth Kivekäs sanoo, että suurin haaste arjessa on kiire

Kuusi eri hoitajaa

Ida Sandberg on Mauria odottaessaan ja synnytyksen jälkeen tavannut kuutta eri hoitajaa. Se tarkoittaa, että samat asiat pitää kertoa aina uudestaan ja uudestaan.

Sandbergistä tuntuu, että hän ei jaksa enää.

Hänellä oli vaikeuksia silloinkin, kun neljävuotias esikoinen oli pieni. Vaikeudet huomattiin neuvolassa, mutta ei heti, vaikka terveydenhoitaja oli tuttu.

– Tällä henkilöstön vaihtuvuudella samoja ongelmia ei varmaan huomattaisi ollenkaan.

Haasteita on ollut myös kotikäyntien kanssa. Maurille sellaista ei tehty ollenkaan.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 21.2.2023 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle