Hyppää sisältöön

Sähkösopimuksen tyypin vaihtamisessa kannattaa ottaa huomioon muutama asia, mutta sähköyhtiöiden välillä on eroja

Yleensä sähkösopimuksen voi vaihtaa kahden viikon irtisanomisajan jälkeen. Kilpailu- ja kuluttajavirasto neuvoo kiinnittämään huomiota sopimuksen ehtoihin jo sitä tehdessä.

Sähkösopimusten väliltä kannattaa miettiä omaan henkilökohtaiseen elämäntyyliin sopivin tyyppi. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Emilia Saukkonen

Moni on viime aikoina miettinyt sähkösopimustyypin vaihtamista. Kuluttajaliiton mukaan toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanomisaika on kuluttajalle 14 vuorokautta. Määräaikainen sähkösopimus puolestaan päättyy pääsääntöisesti määräajan umpeutuessa.

Useat sähköyhtiöt noudattavat kahden viikon irtisanomisaikaa sopimuksissaan. Esimerkiksi Helenin asiakas voi vaihtaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksensa pörssisähköön milloin vain irtisanomisajan puitteissa.

– Alkuperäinen sähkösopimus on voimassa vielä irtisanomisajan, jonka jälkeen uusi sopimus alkaa, kiteyttää Helenin kuluttaja-asiakkaista vastaava johtaja Hanna Palenius.

Myös Väreellä on kahden viikon irtisanomisaika. Pörssisähköä suositummaksi on noussut kulutusvaikutukseen perustuva toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimustyyppi.

– Noin puolet asiakkaista, jotka aikaisemmin olisivat valinneet pörssisähkön tai määräaikaisen sähkön, ovat päätyneet nyt uuteen kulutusvaikutukselliseen jatkuvaan sähköön, kertoo Väreen markkinointi- ja viestintäjohtaja Kaija Oksanen.

Pohjois-Karjalan Sähköllä irtisanomisaika on nopeampi

Poikkeuksena kaksiviikkoisen irtisanomisajan sääntöön on esimerkiksi Pohjois-Karjalan Sähkö. Mikäli PKS:n asiakas mielii sähkösopimustyyppinsä vaihtamista, pätee vanhaan sopimukseen vain viiden vuorokauden irtisanomisaika, kertoo liiketoimintajohtaja Tomi Turunen.

– Sopimusmuutosten tekeminen onnistuu nopeasti, sillä kaikki vaihtoon liittyvä tapahtuu meidän omissa järjestelmissämme, Turunen kertoo.

Aiemmin vanhat PKS:n asiakkaat saivat uuden sopimuksen käyttöönsä jo seuraavana päivänä. Osa asiakkaista kuitenkin vaihtoi sopimustyyppiään päivittäin pörssisähkön hintaa seuraten.

– Sopimustyypin vaihtamisesta aiheutuu meille kustannuksia. Tämän tyyppinen toiminta ei ole tarkoituksenmukaista, joten jouduimme reagoimaan asiaan viime marraskuussa, Turunen lisää.

Janne Paaso vaihtoi sähkösopimustaan viime vuoden aikana kahdesti.

Edelleen sopimustyypin vaihtajia tulee useita päivässä, ja heistä suurin osa vaihtaa pörssisähköön.

Uusille asiakkaille Pohjois-Karjalan Sähkön sopimus astuu voimaan 14 vuorokautta sen kirjoittamisen jälkeen.

Sähkösopimuksista kysytään myös neuvoja

Sähköön liittyvistä asioista on oltu yhteydessä paljon myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvontaan. Kuluvan vuoden aikana yhteydenottoja on tullut jo reilut 300.

– Etenkin sähkön hinnan korotukset ovat olleet esillä, kertoo kuluttajaneuvonnan johtava asiantuntija Raija Marttala.

Lisäksi monilla asiakkailla on ollut ongelmia saada yhteyttä sähköyhtiöönsä, koska useiden sähkönmyyjien asiakaspalvelut ovat ruuhkaantuneet.

Marttala neuvoo sähkösopimustyypin vaihtoa harkitsevaa kuluttajaa kiinnittämään huomiota erilaisten sopimustyyppien ehtoihin. Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat esimerkiksi määräaikaisia pörssisähköön perustuvia sopimuksia, joihin on lisätty muita elementtejä. Tällaisten sopimusten kokonaishintaa voi olla vaikeaa ennakoida.

Erilaisten sähkönsäästöryhmien suosio on kasvanut.

– Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain. Sen edullisuutta harkitessa kannattaa miettiä sitä, onko itsellä mahdollisuutta kohdentaa sähkön käyttöä edullisille tunneille. Pelkästään pörssihintaan perustuvien sähkösopimusten hyvänä puolena on se, että ne ovat toistaiseksi voimassaolevia, joten sopimuksen vaihtaminen toisenlaiseen onnistuu kahden viikon irtisanomisajalla, Marttala neuvoo.

Viime vuonna kuluttajaneuvontaan ja kuluttaja-asiamiehelle tuli yhteensä noin 4 900 sähköä koskenutta yhteydenottoa. Edellisenä vuonna vastaava luku oli noin 3 600.

Suosittelemme sinulle