Hyppää sisältöön

Aalistunturin mielenosoittajat väittävät poliisin ottaneen kiinni myös yhden sivullisen, poliisi kiistää

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus käsittelee paraikaa Aalistunturin väliaikaista toimenpidekieltoa, ratkaisu saadaan ensi viikolla.

ympäristöaktivisteja Aalistunturilla Kolarissa talvella.
Poliisi otti kiinni kahdeksan henkilöä tiistai-iltana Kolarin Aalistunturin hakkuutyömaalla. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Armi Auvinen

Kolarin Aalistunturin aktivistien mukaan poliisi otti tiistai-iltana kiinni seitsemän aktivistin lisäksi myös yhden sivullisen. Elokapina-aktivisti Otava Talarmo kertoi keskiviikkona Ylelle, että osa mielenosoittajita olisi poistunut alueelta, jos heille olisi vain annettu henkilökohtainen poistumiskäsky.

Ylikomisario Pälvi Suokkaan mukaan suhteessa rikokseen poliisi ei ottanut kiinni ulkopuolisia. Rikoksena oli hallinnan loukkaus ja niskoittelu.

– Mielenosoittajilla voi tietenkin olla asiasta eri näkemys. Kun poliisi ottaa kuuluvasti kantaa, ja käskee poistua niin kyllä se silloin koskee jokaista.

Kiinniotetut viettivät yönsä Rovaniemen poliisivankilassa. Heidät päästettiin pois kuulustelujen jälkeen keskiviikkona.

Poliisin virkavaatteisiin pukeutunut, vaalehiuksinen nainen katsoo kameraan.
Ylikomisario Pälvi Suokkaan mukaan Lapissa poliisin on välimatkojenkin takia pakko lähteä tehtävälle niin suurella resurssilla, ettei se ainakaan lopu kesken. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Poliisit mukana isolla joukolla

Aktivistien mukaan poliisin varustus paikan päällä oli myös ylimitoitettu. Elokapinan toimittaman tiedotteen mukaan paikalla oli kahdeksan poliisiautoa, kaksi moottorikelkkaa, poliisikoira ja kumiluotiaseita.

Suokas ei ota kantaa poliisin varustukseen tilanteessa.

– Yleisesti voi sanoa, että kun Lapissa mennään poliisitehtävälle, pitää huomioida että mennään riittävällä resurssilla, etteivät ne ainakaan lopu kesken. Olisi helppo toimia, jos tietäisi aina tarkalleen, mitä on vastassa, mutta me joudumme arvioimaan tilanteen aina ilmoituksen perusteella.

Keskeyttämistä haetaan oikeudesta

Hakkuut alueella pääsivät jatkumaan keskiviikkoaamuna. Hakkuiden keskeyttämistä oikeusteitse ovat vaatineet muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen Lapin piiri.

Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri valitti Aalistunturin hakkuupäätöksistä jo viime kesänä Lapin ely-keskukseen. Ely-keskus hylkäsi tuolloin luonnonsuojeluliiton toimenpidekieltohakemuksen.

Päätöksen jälkeen luonnonsuojeluliitto valitti ely-keskuksen päätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Asia on hallinto-oikeudessa yhä käsittelyssä.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ylituomarin Mikko Pikkujämsän mukaan käsittelyajat arvioidaan tällä hetkellä kuukausissa, pahimmillaan käsittely voi kestää jopa vuoden tai ylikin.

– Meidän systeemi ei taivu siihen, että siitä olisi aina apua, kun oikeussuojaa tarvitaan nopeasti, Pikkujämsä sanoo.

Jos päätös tarvitaan nopeasti, valittajalla on aina mahdollista hakea väliaikaista ratkaisua, jolla turvataan käsittelyrauha varsinaiselle päätökselle.

Pikkujämsän mukaan Aalistunturin tapauksessa pyyntö väliaikaisesta ratkaisusta saapui hallinto-oikeuteen vasta keskiviikkona.

– Tällaiset pyynnöt pyrimme ottamaan aina heti käsittelyyn. Ja niin on tapahtunut myös tässä asiassa.

”Veisi oikeusturvan”

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin puheenjohtajan Saara Laivamaan mukaan valitus tulisi hyödyttömäksi, jos alueet hakattaisiin oikeuskäsittelyn aikana.

– Se veisi muutoksenhaun tekijöiltä oikeusturvan, Laivamaa sanoo luonnonsuojeluliiton lähettämässä tiedotteessa.

Piiri viittaa korkeimman hallinto-oikeuden aiempaan päätökseen (siirryt toiseen palveluun) samanlaisessa hakkuukiistassa Keski-Suomessa. Siinä korkein hallinto-oikeus kielsi metsänhakkuun sitä koskevan valituksen käsittelyn ajaksi, koska kohteen hakkaaminen olisi vaarantanut muutoksenhaun tarkoituksen.

Pikkujämsä ei silti halua ottaa kantaa, miten oikeus mahdollisesti päättäisi Aalistunturin tapauksessa.

– Laki antaa mahdollisuuden eri tyyppisiin täytäntöönpanomääräyksiin. Siinä harkitaan monentyyppisiä seikkoja, kuten valitusperusteita sekä riskejä eri osapuolille ja yleiselle edulle.

Pikkujämsän mukaan päätös asiasta tehdään yleensä muutamassa päivässä tai viikossa. Väliaikaista ratkaisua ei yleensä perustella tarkemmin.

Hallinto-oikeus lähetti Aalistunturin asiassa kuulemiskirjeet ely-keskukselle ja Metsähallitukselle sekä lisäselvityspyynnön valituksen tehneelle yhdistykselle torstaina. Määräpäiväksi kaikissa on asetettu 23.1. eli ensi maanantai.

Suosittelemme sinulle