Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen jättää Tampereen SM-hiihdot väliin

Iivo Niskanen viestittää, että kyseessä on varotoimenpide. Yle Urheilun asiantuntija olisi huolissaan tilanteesta kohti MM-kisoja, jos kyseessä oli kuka tahansa muu kuin Iivo Niskanen.

Iivo Niskanen hiihtää Tour de Skillä Oberstdorfissa.
Iivo Niskasen kilpailukausi on ollut rikkonainen. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press
Roope Visuri,
Laura Arffman

Suomen hiihdon ykkösnimi Iivo Niskanen jättää viikonloppuna pidettävät Tampereen SM-hiihdot väliin.

Niskanen viestittää Yle Urheilulle, että kyseessä on varotoimenpide. Niskanen haluaa olla varmasti kunnossa Ranskan maailmancup-kilpailuissa tammikuun lopussa.

Tampereen SM-kisoisssa hiihdetään perjantaina parisprintti, lauantaina 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla väliaikalähtönä ja sunnuntaina sprintti.

Les Roussesissa hiihdetään 29. tammikuuta viimeinen maailmancupin kilpailu perinteisellä hiihtotavalla ennen Planican MM-hiihtoja helmi-maaliskuun vaihteessa.

Ranskan viikonlopun ohjelmassa on 20 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla yhteislähtökilpailuna. Lisäksi ohjelmassa on sprintti perinteisellä hiihtotavalla sekä 10 kilometrin väliaikalähtökilpailu vapaalla hiihtotavalla.

Niskanen palasi pitkältä kilpailutauolta vuodenvaihteessa Tour de Ski -kiertueella. Hän keskeytti kiertueen kolmannessa kilpailussa Oberstdorfissa kymmenen kilometrin väliaikalähtökilpailussa.

Niskanen sairastui marraskuussa koronavirukseen ennen maailmancupin avausta Rukalla.

Asiantuntija ei ole huolissaan MM-kisoista

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ei yllättynyt suuresti Niskasen ratkaisusta jättää SM-hiihdot väliin. Lassila on itsekin pohtinut, mitä huippuhiihtäjät saavat, hakevat ja tarvitsevat SM-kisoista.

– Iivon kohdalla kyse on paljon siitä, että hänen pitää saada mahdollisimman suurella varmuudella mahdollisimman hyviä harjoituksia. Tällaiset SM-kisat voivat toimia myös sellaisina kohti isompia kisoja, Lassila toteaa.

Lassila pitääkin ratkaisua järkevänä, jos Niskanen on kokenut jotain epävarmuutta asiasta.

– Onhan sekin myönnettävä, että viime päivinä SM-hiihtojen yhteydessä on paljon keskusteltu radoista ja maastoista. Kilpailullisesti SM-hiihdoissa ei ole kuitenkaan niin kovaa informatiivista mittaria kuin kansainvälisissä kisoissa, Lassila jatkaa viitaten SM-hiihtojen antiin.

Lassilan mukaan vetäytymisratkaisu sopii myös aika hyvin isoon kuvaan, mitä Niskanen ja hänen valmentajansa Olli Ohtonen ovat vuosien varrella rakentaneet. Asiantuntija ei olekaan huolissaan Niskasen tilanteesta kohti MM-kisoja.

– Jos ajattelisi ketä tahansa muuta suomalaista hiihtäjää, tilanne olisi erityisen huolestuttava. Iivo on näyttänyt niin monta kertaa urallaan, että hän pystyy tulemaan pitkiltä tauoilta huippuvauhtiin. Tällaiset kilpailusuunnitelmat ovat olleet myös hyvin tyypillisiä Iivolle. En ole huolestunut, jos Iivo on terveenä, eikä ole mitään hyvää ja laadukasta harjoittelua estäviä tekijöitä taustalla, Lassila toteaa.

Suora lähetys Tampereen SM-hiihtojen parisprinteistä alkaa perjantaina kello 13.45 TV2:ssa ja Yle Puheella kello 13.55.

Päivitetty kello 16.21. Lisätty Kalle Lassilan kommentit.

Päivitetty kello 19.46. Korjattu, että Tampereella hiihdetään vapaalla hiihtotavalla, ei perinteisellä väliaikakilpailu.

Suosittelemme sinulle