Hyppää sisältöön

Säästöjen miljoonajahti huolestuttaa Turun yliopiston tutkijoita – nyt myös museoala älähti

Humanistinen tiedekunta sai viikko sitten tietää etnologian professuurin olevan uhattuna.

Etnologian dosentti Tiina Suopajärvi ja väitöskirjatutkija Venla Österberg toivovat Turun yliopistolta parempaa tiedottamista leikkaussuunnitelmista. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle
Satu Aaltonen

Turun yliopiston leikkaussuunnitelmat ovat puhuttaneet viime aikoina laajasti eri keskustelupalstoilla.

Turun Sanomien mielipidepalstoilla ja sosiaalisessa mediassa on toistuvasti oltu huolissaan muun muassa suunnitelmista sulkea Rauman opettajankoulutus tai Seilin tutkimusasema.

Etnologian opiskelijat taas kritisoivat yliopistoa tiedottamisen puutteesta. Humanistinen tiedekunta sai hiljattain tietää, että etnologian professuuri saatetaan jäädyttää nykyisen professorin eläköidyttyä.

– Se huoli on todella kova koko tutkinto-ohjelman ja oppiaineen tulevaisuudesta, kiteyttää väitöskirjatutkija Venla Österberg.

Hän uskoo tuntemusten olevan samoja lähitieteenalojen piirissä.

Myös Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto vetosivat torstaina professuurin säilyttämisen puolesta. Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä muistutti vastineessa, että etnologian keinoin on mahdollista käsitellä esimerkiksi maahanmuuton haasteita.

– Tässä maailmantilanteessa etnologian oppiaineen toimintaedellytysten heikentäminen on todella lyhytnäköistä, Mäkelä toteaa tiedotteessa.

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola on mukana muutosneuvotteluissa, joissa etsitään keinoja rahoitusvajeen kattamiseksi. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Yliopisto käynnisti marraskuussa muutosneuvottelut, joilla se tavoittelee lähivuosina 15 miljoonan euron säästöjä.

Rehtori Jukka Kola ymmärtää muutosneuvottelujen herättämää keskustelua. Hänestä on aivan normaalia, että tutkijat puolustavat omia alojaan tuoden esiin etuja ja vahvuuksia.

Toinen asia on, onko yleisönosasto keskustelulle paras foorumi.

– Meillä on sananvapaus, joten näin on mahdollista tehdä. Silloin on tietysti hyvä katsoa, mitä ne kommentit ovat etenkin siinä vaiheessa, kun mitään ei ole päätetty, Kola muotoilee.

Turun yliopiston muutosneuvottelut päättyvät helmikuussa.

Suosittelemme sinulle