Hyppää sisältöön

Lauri Markkasen pelipaidat myytiin loppuun – Susijengin päävalmentaja todisti valtaisaa hypeä Utahissa: ”Kylmät väreet”

Utah Jazzin Lauri Markkanen pelaa uransa parasta kauttaan. Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan Markkanen on ykkösnimi Utahin kotihallissa.

Lauri Markkanen hymyilemässä kentällä ollessaan.
Lauri Markkanen on löytänyt huippuvireen Utah Jazzissa. Kuva: Getty Images
Simo Arkko,
Antti-Jussi Sipilä

Huuma Lauri Markkasen ympärillä on kiihtynyt Yhdysvalloissa, mutta etenkin Utahissa. Markkanen on koripalloliiga NBA:n tuoreessa All Star -pelin yleisöäänestyksessä seitsemännellä sijalla yli 1,3 miljoonalla äänellä.

Pohjois-Amerikan kiertueelle lähtenyt Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Lassi Tuovi kertoo, ettei Markkasen pelipaitaa ole saatavilla kannattajakaupoissa.

– Kyllä käsittämätön asia on, että hän on hallin ykköstähti. Kaupasta pystyy kyllä ostamaan kaikkien muiden pelipaitoja, John Stocktonin ja Karl Malonen paitoja, mutta Markkasta ei löydy ja ilmeisesti seuraavatkin erät on myyty loppuun. Se kertoo vähän hypestä juuri All Star -viikonlopun alla, Tuovi kertoo Yle Urheilulle.

Lauri Markkanen donkkaa.
Lauri Markkanen donkkasi Ivica Zubacin yli NBA:ssa torstaiaamuna Suomen aikaa. Kuva: Alex Goodlett / Getty Images

– Kylmät väreet kieltämättä tulee, kun seuraa häntä kentällä. Lauri on oma itsensä, varsin vaatimaton ja hymyilevä, joten hän kyllä ottaa koko tilanteen rauhallisesti ja nauttii siitä.

Tuovi oli katsomossa keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kun Markkanen upotti 34 pistettä ja otti 12 levypalloa Los Angeles Clippersiä vastaan Jazzin voittaessa 126–103. Markkanen oli ottelun pisteykkönen.

Tuovi seurasi suomalaistähden suorittamista ylpeänä.

– Pelaajaesittelyistä lähtien meillä on urheilussa kansainvälinen supertähti ja hallin ykkösnimi. Lauri aloitti mahtavasti seitsemällä pisteellä ja otti heti homman haltuun. Kyllä siinä suomalainen urheilufani ja kuka tahansa ihminen voi olla ylpeä.

Lue lisää: Lauri Markkanen upotti ”kauden härskeimmän donkin” Susijengin johtohahmojen silmien edessä – murjaisi roolistaan: ”Saan olla taksikuskina”

Ei enää yhden paikan pelaaja

Tuovin mukaan Markkanen on ottanut kehitysharppauksia vielä viime kesän EM-kisojen jälkeenkin. Tuolloin Markkanen oli koko kisojen toiseksi tehokkain pelaaja 27,9 pisteen keskiarvolla.

– Lauri on kehittynyt valtavasti monessakin asiassa. Se kertoo hyvää tulevaisuuteen, että hän tulee kehittymään myös jatkossa. Varsinkin hänen puolustuspelaamisensa ja rauhallisuutena ylipäätään ovat pykälän verran varmempaa.

Lassi Tuovi jakamassa ohjeita.
Lassi Tuovin (keskellä) mukaan Lauri Markkanen on kehittynyt EM-kisoista. Kuva: All Over Press

Tuovin mukaan Markkanen myös liikkuu todella hyvin ja on aktiivisempi kuin aikaisempina vuosina, mikä osittain kertoo myös joukkueen pelitavasta. Tuovin mukaan Markkasen pelissä on nähtävillä samoja piirteitä kuin Suijengissä. Esimerkiksi Los Angelesia vastaan Markkanen toi itse pallon etukentälle ja käytti saamansa palloskriinin.

– Hän ei ole enää yhden paikan pelaaja, vaan linkkuveitsi, joka tekee kaikkea kentällä, Tuovi kehuu.

Markkasesta välitetään

Markkanen ohitti jo viime viikolla henkilökohtaisen piste-ennätyksensä. Avauskaudella Markkanen pussitti Chicagossa 68 ottelussa 1 033 pistettä, mutta nyt tämä on rikkoutunut jo 43 ottelun aikana (1 068). Tämän kauden pistekeskiarvo on komea, 24,8.

– Täytyy kyllä sanoa, että Lauri Markkanen on löytänyt sellaisen paikan, jossa hänellä on hyvä olla, hänestä välitetään ja hänellä on hyviä ihmisiä ympärillä. Sekin on varmasti yksi syy, miksi tulokset ovat tuollaisia.

Tuovi on Pohjois-Amerikassa yhdessä Koripalloliiton urheilujohtajan Henrik Dettmannin kanssa seuraamassa suomalaisia koripallopelaajia yliopistoissa. Dettmann on jo nähnyt osan pelaajista. Tuovin tarkoitus on käydä 3–4 yliopistossa.

NBA:n sarjataulukot näet tästä linkistä.

Suosittelemme