Hyppää sisältöön

Kuoleman ja hautaamiseen välinen aika on pidentynyt – hautaustoimistoissa toivotaan hautaamiskulttuurin muutosta

Aika ihmisen kuolemasta hautaamiseen on pidentynyt jopa kuukausiin. Ajan lyhentämiseksi toivotaan ponnisteluja kaikilta hautaamisprosessiin osallistuvilta.

Vaasalaisen hautaustoimisto Huhta & Finnen omistaja Joakim Sandelin kertoo, että monesti hautajaisten pitkä odotusaika tulee omaisille ikävänä yllätyksenä.
Tuomo Rintamaa

Aika ihmisen kuolemasta vainajan hautaamiseen on pidentynyt. Pahimmillaan jopa kuukausiin.

Siksi tiloja vainajien säilyttämiseen on jouduttu lisäämään esimerkiksi Pohjanmaalla.

Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Ville-Pekka Jokela kertoo samantapaisesta tilanteesta muualtakin Suomesta.

– Syitä on useita. Eräs kollegani kertoi, että hänen paikkakunnallaan omaiset eivät ryhdy hautajaisjärjestelyihin heti kuoleman tapahduttua.

Jokela toimii itse hautaustoimistoyrittäjänä Rovaniemellä neljännessä sukupolvessa.

Hän kertoo, että Pohjois-Suomi on yhden krematorion varassa, eikä sen kapasiteetti riitä tuhkauksen järjestämiseen kohtuullisesssa ajassa.

– Jos hautaamistavasta ei olla valmiita tinkimään, niin sitten hautaaminen pitkittyy.

Hautajaiset pitäisi pystyä järjestämään kolmen viikon kuluessa kuolemasta. Se olisi Jokelan mukaan tärkeää vainajan arvokkaan kohtelun kannalta.

– Kaikki kolmen viikon lisäksi on minusta poikkeuksen poikkeusta. Terveydenhuoltolain mukaan hautajaiset on järjestettävä ilman tarpeetonta viivytystä.

Yllättää omaisetkin

Vaasalaisen hautaustoimisto Huhta & Finnen omistaja Joakim Sandelin kertoo kohtaavansa yllättyneitä omaisia.

– Monesti hautajaisten pitkä odotusaika tulee ikävänä yllätyksenä omaisille. Tilanne on ihan tarpeeksi surullinen, eikä lisää ikäviä asioita olisi hyvä tuoda tänne surun lisäksi.

Hautaustoimistojen toiveena olisi, että hautausprosessissa mukana olevat pystyvät toimimaan yhdessä ajan lyhentymiseksi.

– Tämä on meidän kaikkien yhteinen asia. Mukana ovat sairaalat, seurakunnat, seurakuntayhtymä ja tietysti hautaustoimistot ja omaiset. Yhdessä pitää luoda parempia toimintatapoja tulevaisuutta ajatellen, Sandelin sanoo.

Jos hautajaispäiväksi käy vain lauantai, etenkään pienillä paikkakunnilla ei välttämättä riitä pappeja tai tiloja järjestämään siunaustilaisuuksia.

Hautajaisia ei voi kaikilla paikkakunnilla järjestää minä viikonpäivänä tahansa, vaikka se omaisille kävisi.

– Tästä olemme olleet jo vuosi sitten hiippakuntien kautta seurakuntiin yhteydessä, Ville-Pekka Jokela sanoo.

Kulttuurin muutos

Jokela kysyy, pitäisikö suomalaisen hautaamiskulttuurin muuttua.

Hän kertoo vierailleensa Euroopassa kaupungin omistamassa laitoksessa, jossa vainaja haudataan seuraavana päivänä kuolemasta. Hautajaisiin tulevat ne, jotka paikalle pääsevät.

– Suomessa kulttuuri on sellainen, että hautajaiset ovat tarpeeksi monen viikon jälkeen, jotta kaikki pääsevät varmasti sinne.

Kuolemansyyntutkinnan valmistuminen ja hautausluvan saanti voivat pitkittää hautajaisten järjestämistä.

– Kuolemansyyntutkinta voi kestää päiviä, viikkoja tai joissakin harvoissa tapauksissa jopa kuukausia, Jokela kertoo.

Hän toivoo, että omaiset olisivat aktiivisesti yhteydessä hautaustoimistoon ja neuvottelisivat nopeasta tavasta järjestää hautajaiset.

– Toivoisin myös omaisilta ymmärrystä sille, että tämä on tämän hetken todellisuutta.

Suosittelemme sinulle