Hyppää sisältöön

Satojen miljoonien eurojen ostotarjous kiihdytti peliyhtiö Rovion osakkeen kovaan lentoon – ostajan aiempi hankinta Suomesta kolhi mainetta

Israelilainen Playtika maksaisi Roviosta noin 750 miljoonaa euroa. Analyytikon mukaan Rovion taloudellinen asema on hyvä.

Israelilainen peliöyhtiö Playtika on tehnyt Roviosta ostotarjouksen. Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Peliyhtiö Rovion osakekurssi on lähtenyt kovaan, noin 40 prosentin nousuun. Kurssi on noussut tasolle, jolla se kävi edellisen kerran puolitoista vuotta sitten.

Nousun taustalla on peliyhtiö Playtikan tekemä ostotarjous, jossa osakkeen hinnaksi tarjotaan runsasta yhdeksää euroa. Eilen Rovion päätöskurssi oli 5,67 euroa.

Ostotarjouksen kauppahinta olisi noin 750 miljoonaa euroa.

Peliyhtiö Rovio kertoo tiedotteessaan, ettei israelilaisen Playtika-yhtiön tekemää ostoehdotusta ei ole aiemmin esitetty hallitukselle. Rovio ei aio kommentoida asiaa pörssitiedotettaan enempää.

Inderesin osakeanalyytikko Atte Riikola ei pidä lainkaan varmana, että Playtikan ostotarjous hyväksyttäisiin.

– Marraskuussa Playtikan ostotarjous, 8,5 euroa, jäi hyväksymättä. Onko nyt 55 sentin lisäys riittävästi mielen muuttumiseen – itse olisin taipuvainen uskomaan, että todennäköisemmin se ei mene läpi.

Päätös ostotarjouksen hyväksymisestä on Hedin suvulla, joka omistaa Roviosta noin neljäkymmentä prosenttia.

Hyvä hinta nyt, huono lähivuosina

Nyt tarjottu runsaan yhdeksän euron hinta näyttää Riikolan mukaan tällä hetkellä suhteellisen hyvältä, mutta lähivuosien kasvumahdollisuuksia se jättää huomioimatta.

Rovio on perustanut uusia ja vahvistanut vanhoja pelien kehitystiimejä.

Rovio kertoo, että yhtiön hallitus sai tiedon ostoehdotuksesta lähes samaan aikaan kun Playtika julkaisi asiasta tiedotteen. Playtikan ehdotus ei ole sitova, ja Rovion mukaan ei ole varmuutta, johtaako se käteisostotarjoukseen.

Yhtiö ei tällä hetkellä käy neuvotteluja Playtikan kanssa, tiedotteessa kerrotaan. Rovio kertoo yhtiön hallituksen tutkivan ostotarjouksen ja päättävän sen jälkeen, edetäänkö asian kanssa jotenkin.

Riikola pitää ”hiukan erikoisena”, että ostotarjous tehtiin ilman, että Rovion hallitukseen oltiin etukäteen yhteydessä. Hän arvelee, että julkisella tarjouksella pyritään ehkä vetoamaan muihin omistajiin, mutta joka tapauksessa Hedien omistusosuudella kauppa voidaan estää.

Rovion tunnetuin peli, Angry Birds on mobiilipelien maailmassa jo lähes esihistoriallinen. Ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2009 ja Angry Birds 2:kin jo vuonna 2015. Tästä huolimatta peli ei vetele viimeisiään.

– On totta, että kuluttajabrändinä Angry Birds on nähnyt parhaat päivänsä, mutta mobiilipeleissä se on tosi vahva. Angry Birds 2 takoo edelleen huippuliikevaihtoa.

Riikolan mukaan peli on paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Rovio kertoo, että sen pelejä on ladattu yli 5 miljardia kertaa. Vuonna 2021 pelien liikevaihto oli noin 97 prosenttia koko konsernin liikevaihdosta. Viime vuoden liikevaihdon Inderes arvioi olleen noin 320 miljoonaa euroa.

Roviolla pelikehitykseen hyvin aikaa - Playtika kärsii tiukentuneista säännöistä

Vaikka Rovio on todella riippuvainen Angry Birds -pelin suosiosta, yhtiöllä on varaa kehittää uusia hittipelejä kaikessa rauhassa.

– Rovion tase on pulskassa kunnossa. Meidän ennusteen mukaan kassassa on 160 miljoonaa euroa käteistä. Taloudellinen asema on hyvä ja yhtiö voi rauhassa kehittää uusia pelejä.

Playtika on vuonna 2010 perustettu mobiilipelejä tarjoava yritys, jonka pääkonttori on Israelissa. Se oli yksi ensimmäisistä ​​verkko- ja mobiilialustoilla ilmaisia pelejä tarjonneista yrityksistä.

Mutta mihin se tarvitsee suomalaisia vihaisia lintuja?

Playtikalle tärkeät casino-pelit ovat joutuneet entistä hankalampaan tilanteeseen. Niitä pelaa suhteellisen pieni, mutta paljon rahaa käyttävä joukko. Pelien markkinoiminen oikein kohdennetulle asiakaskunnalle on siksi erityisen tärkeää.

Markkinoinnin kohdentaminen on kuitenkin käynyt entistä vaikeammaksi sen jälkeen kun Apple kiristi yksityisyydensuoja-asetuksia iPhoneissa.

Kaksi vuotta sitten listautuneen Playtikan pörssitaival ei ole menestys. Sen osakekurssi on pudonnut lähes 70 prosenttia.

Angry Birdsin kaltainen laajasti tunnettu yleispeli olisi huomattavasti helpompi markkinoitava, kuin pienemmän joukon rahapelit.

Mutta Riikola arvelee, että Playtikan maine Suomessa ei ole erityisen mairea. Yhtiö osti vuonna 2019 ötökkäpeleistään tunnetun Seriouslyn. Mutta viime vuonna Seriouslyn pelien kehitysstudio Helsingissä suljettiin, työntekijät irtisanottiin ja pelikehitys siirrettiin Israeliin ja Puolaan.

– Rovio on varmasti Hedeille lempilapsi. He eivät varmasti halua yhtiönsä saagalle tuollaista loppua, Inderesin Riikola pohtii.

Suosittelemme sinulle