Hyppää sisältöön

Olkiluoto kolmonen tuottaa sähköä täydellä teholla helmikuussa – tällainen olisi ihannetilanne, josta hyötyvät erityisesti pörssisähkösopimuksen kanssa elävät

Olkiluodon kolmosreaktorin säännöllinen sähköntuotanto alkaa maaliskuussa. Helmikuussa laitoksen on kuitenkin määrä käydä jo täydellä teholla, kun koekäyttö jatkuu.

Energiaviraston markkinayksikön johtaja Antti Paanasen mukaan tärkein sähkön hintaan vaikuttava tekijä on tällä hetkellä lauha ja tuulinen sää. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle
Jenni Joensuu

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Olkiluodon kolmosreaktorin tuotanto jatkuu näillä näkymin täydellä teholla helmikuun alussa, kertoo Teollisuuden Voima.

Sähkölaskun summan romahtamista odottaville Energiaviraston markkinayksikön johtaja Antti Paananen kertoo ideaalitilanteen: sää pysyy lauhana ja tuulisena, sähkön kulutus pysyy maltillisena ja Olkiluodon kolmosreaktori tuottaa sähköä täydellä teholla.

– Tällaisessa tilanteessa pörssisähkösopimuksen tehneet voivat hyötyä. Jos kuluttajalla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jota tarkastellaan esimerkiksi muutaman kuukauden välein, hyöty näkyy viiveellä, Paananen selittää.

Paanasen mukaan tärkein kuluttajahintoihin vaikuttava tekijä tällä hetkellä on sää.

– Sää on pysynyt varsin lauhana ja tuulisena joulusta saakka, minkä ansiosta kulutus on pysynyt reilussa 10 000 megawatissa. Syksyllä kuitenkin arvioitiin, että kovalla pakkasjaksolla kulutus voisi olla jopa yli 14 000 megawattia.

Vastaavasti jos alkuvuodesta tulisi kova, tyyni pakkasjakso ja Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotto syystä tai toisesta viivästyy, sähkön hinta voi nousta.

Testit sujuneet hyvin

TVO:n mukaan OL3:n syksyllä vaurioituneet syöttövesipumppujen juoksupyörät vaihdetaan mitoitukseltaan kestävämpiin meneillä olevan tuotantokatkon aikana. Tuotantokatko on osa kolmosreaktorin koekäyttövaihetta.

Lähes kaikki merkittävät koekäytön aikaiset testikokonaisuudet toteutettiin joulukuun lopulla ja tammikuussa ennen tuotantokatkon alkamista.

Laitosyksikkö toimi testeissä hyvin ja suunnitellusti. Merkittävistä testeistä viimeisin lähivikakoe keskeytettiin kantaverkkoyhtiö Fingridin toimesta.

Uusien juoksupyörien asentamisen jälkeen sähköntuotantoa jatketaan koejaksolla, jonka aikana laitosyksikkö tuottaa verkkoon sähköä pääosin täydellä teholla.

Koekäyttö keskeytyi lokakuussa, kun OL3:n turbiinilaitoksen syöttövesipumpuissa havaittiin vaurioita.

Olkiluodon kolmosreaktorin säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa maaliskuussa.

Suosittelemme sinulle