Hyppää sisältöön

Syyttäjä vaatii seitsemän vuoden vankeusrangaistusta Nilsiässä ja Rautavaaralla tehdyistä tuhotöistä

Noin 40-vuotiasta nilsiäläistä miestä syytetään useista eri tuhotöistä, muun muassa kahden rivitalon sytyttämisestä.

Yksi syytteistä koskee syyskuussa 2022 Nilsiässä syttynyttä rivitalopaloa. Palo tuhosi koko rivitalon. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Syyttäjä vaatii Nilsiän ja Rautavaaran ympäristöissä sytytetyistä useista tulipaloista epäillylle nilsiäläiselle miehelle yhteensä seitsemän vuoden vankeusrangaistusta. Palot ovat sattuneet vuosina 2016, 2021 ja 2022.

Oikeudenkäynti alkoi Pohjois-Savon käräjäoikeudessa perjantaina. Syytteitä on kaikkiaan 11, joista vakavimmat tapaukset liittyvät asuintalojen tulipaloihin.

Miestä epäillään viidestä tuhotyöstä, neljästä törkeästä vahingonteosta ja törkeästä varkaudesta. Mies on kiistänyt syytteet.

Vanhin epäilty tuhotyö tapahtui seitsemän vuotta sitten. Syyttäjän mukaan mies sytytti omakotitalon yläkerrassa irtaimistoa palamaan ja meni talon alakertaan. Syytteen mukan savun levittyä alakertaan, epäilty on kertonut tulipalosta muille ja kehottanut heitä poistumaan talosta. Tulipalo aiheutti vajaan 250 000 euron vahingot.

Palo tutkittiin aikoinaan ja todettiin tuhopoltoksi, mutta tapauksesta ei nostettu syytteitä.

Rautavaaralla yhtä rivitaloa uhkasi tuhopoltto kaksi eri kertaa. Ensimmäisellä kerralla rivitalon päädyssä syttyi tulipalo. Syytteen mukaan nilsiäläismies ja hänen tuttuvansa olisivat sytyttäneet rivitalon saunatiloissa irtaimistoa palamaan. Sauna- ja varastotilat tuhoutuivat, mutta pelastuslaitos onnistui estämään palon leviämisen muihin tiloihin. Vahinkoja tuli lähes 330 000 euron edestä.

Muutamaa kuukautta myöhemmin rivitalon viereen parkkeerattu auto paloi voimakkaasti ja palo levisi talon räystäisiin. Tuli uhkasi levitä kattorakentaisiin ja ullakolle. Palo oli niin kuuma, että se rikkoi viereisen asunnon ikkunan. Suurelta onnettomuudelta vältyttiin sattumalta, kun lumenauraaja näki palon. Hän nosti etukauhalla palavan auton pois rivitalon vierustalta.

Epäilty kiistää sytyttäneensä autonsa palamaan. Hän itse epäilee, jonkun henkilön tehneen hänelle tahallista ilkivaltaa polttamalla auton.

Nilsiässä kaksi paloa

Nilsiässä Sepontiellä sijainneen rivitalon palo pystyttiin estämään ensimmäisellä kerralla, mutta toisella kerralla talo tuhoutui palossa.

Ensimmäisellä kerralla epäillyn hallinnassa olleen auto syttyi rivitalon vieressä. Auto paloi voimakkaasti ja tuli levisi roskakatokseen ja rivitalon päätyyn. Tulipalo olisi levinnyt, jos pelastuslaitos ei olisi tullut paikalle nopeasti.

Toisella kertaa rivitalo tuhoutui tulipalossa täysin. Syyttäjän mukaan epäilty mies on sytyttänyt tuleen rivitalon yhdessä asunnossa irtaimistoa. Palosta aiheutui yli kolmen miljoonan euron vahingot.

Asukkaat olivat hengenvaarassa. Esimerkiksi kaksi asukasta pelastui kaksi minuuttia ennen katon romahtamista. Tämän jälkeen poliisi otti nilsiäläismiehen kiinni ja hänet vangittiin. Käräjäoikeus kuitenkin vapautti miehen viikon kuluttua.

Epäilty kiistää syytteet

Vapaaksi päästyään mies vuokrasi loma-asunnon, joka paloi lähes täysin. Syyttäjän mukan epäilty oli kasannut talon olohuoneeseen irtaimistoa ja sytyttänyt ne palamaan, jonka jälkeen hän poistui itse paikalta. Tulipalosta aiheutui vajaan 80 000 euron vahingot. Tulipalolle ei löytynyt luonnollista syytä.

Syytettynä oleva noin 40-vuotias nilsiäläismies kiistää syytteet. Puolustuksen mukaan tulipalot on sytyttänyt joku muu ja kyse voi olla syytetyn pelottelusta. Epäilty myöntää, että jotkin tulipalot ovat voineet syttyä hänen huolimattomuutensa takia.

Syyttäjä pyrkii näyttämään oikeudessa toteen sen, että yksi henkilö on ollut aina paikalla tulipalojen aikaan ja tekotavat ovat olleet samankaltaisia.

Mies on ollut vangittuna viime lokakuusta saakka.

Muokattu kauttaaltaan 20.1.2023 klo 14:26

Suosittelemme sinulle