Hyppää sisältöön

Lentokenttien matkustusmäärät elpyvät koronavuosista, mutta huippuvuosien lukemiin on vielä matkaa

Suomen lentokenttien matkustajamäärä oli viime vuonna yhteensä reilu 15,5 miljoonaa. Koronaa edeltävänä vuonna määrä lähenteli 30 miljoonaa.

Oulun lentokenttä asemalla anonyymi matkustajaa istuvat penkillä
Vaikka matkustajamäärät ovatkin kasvaneet, korona-aikaa edeltävät lukemat peittoavat lähivuosien lukemat. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Emilia Pakkala,
Pekka Loukkola

Lentokenttien matkustajamäärässä on tapahtunut elpymistä koronavuosien jäljiltä, mutta koronaa edeltäneestä ajasta ollaan vielä selvästi jäljessä.

Kaikkien Suomen lentokenttien matkustajamäärä oli viime vuonna reilu 15,5 miljoonaa, vuonna 2019 lukemat lähentelivät 26,3 miljoonaa. Vuoden takaisesta kasvua on kuitenkin tapahtunut merkittävästi. Matkustajamäärässä on mukana sekä reitti- että tilauslentojen matkustajat.

Esimerkiksi Oulun lentokentän matkustajamäärä lennoilla oli vuonna 2022 lähes 640 000, kun taas vuonna 2021 määrä oli hieman päälle 300 000.

Eniten matkustajia viime vuonna oli Helsinki–Vantaan lentokentällä, määrä oli miltei 13 miljoonaa. Vuoden 2019 lukema oli miltei kymmenen miljoonaa enemmän, lähes 22 miljoonaa.

Oulun lentokentälläkin huippuvuosiin on vielä matkaa

Myös Oulun lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen toteaa, että vielä ollaan kaukana pandemia-aikaa edeltäneistä lukemista. Vuonna 2019 matkustajamäärä Oulun kentällä oli yli miljoona.

– Oulu–Helsinki -välin ja lomalentojen matkustajamäärät eivät ole vielä nousseet aikaisemmalle tasolle. Liikematkustajien määrä ei ole laskenut niin paljon kuin ehkä pelättiin. Lentomatkustaminen kasvaa, mutta huippuvuosiin, eli miljoonaan on vielä matkaa, kertoo Sallinen.

Lentoyhtiö Norwegian lopetti lokakuun lopulla Helsinki-Oulu-lennot talvikaudeksi toistaiseksi. Lopettamisen syynä oli se, ettei kysyntää ollut tarpeeksi kotimaan reitillä Helsingin ja Oulun välillä ei ole elpynyt yhtiön toivomalla tavalla.

Liisa Sallisen mukaan lentoasemalla on havaittu patoutunutta matkustamisen halua, mutta hän ei uskalla arvioida milloin huippuvuosien lukuihin päästään.

Vuonna 2022 Kuusamon lentoasema oli Suomen ainoa lentoasema, joka peittosi aiemman ennätyksensä. Vuoden 2022 aikana Kuusamon lentoaseman kautta kulki hieman reilu 117 000 matkustajaa. Aiempi ennätys tehtiin vuonna 2019, jolloin Kuusamon lentoaseman kautta kulki 114 003 matkustajaa. Suurin osa kasvusta syntyi kansainvälisten lentomatkustajien ansiosta.

Voit keskustella aiheesta 21. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle