Hyppää sisältöön

Valtakunnallisesti poikkeuksellinen tapaus: oikeus vangitsi leipomoyrittäjän epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta

Leipomon soijattomien tuotteiden merkinnät olivat puutteellisia tai harhaanjohtavia. Poliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan. Epäiltynä on tällä hetkellä yhteensä neljä ihmistä.

Amissa Oy on toiminut Keuruun entisen varuskunnan alueella. Videon kuvaus: Jarkko Riikonen / Yle, editointi: Niko Mannonen / Yle
Greta Virranniemi

Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi tänään keuruulaisen leipon Amissa Oy:n yrittäjän epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta, kertoo poliisi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Yrittäjää epäillään rikoksista todennäköisin syin.

– Tämä on valtakunnallisesti poikkeuksellinen tapaus. Meillä ei ole poliisissa ollut kovin montaa törkeän terveyden vaarantamisen nimikkeellä olevia juttuja tässä laajuudessa, sanoo rikoskomisario Kari Aaltio.

Amissa on valmistanut erilaisia pakattuja leipomotuotteita, kuten lörtsyjä ja lihapiirakoita, valtakunnalliseen myyntiin. Leipomo on toiminut Keuruun entisen varuskunnan alueella.

Leipomon epäillään valmistaneen soijattomia tuotteita, jotka käytännössä on paistettu samoissa paistorasvoissa kuin soijaa sisältävät tuotteet.

Menettely on sallittua, jos tuotteesta löytyy merkintä asiasta. Yrityksen tuotteiden merkinnät ovat kuitenkin olleet puutteellisia tai muuten kuluttajaa harhaanjohtavia.

Sen vuoksi yrittäjää epäillään törkeästä terveyden vaarantamisesta. Siitä voi seurata kahdesta kymmeneen vuotta vankeutta.

Törkeän petoksen asianomistajina on useita valtakunnallisesti merkittäviä kauppaketjuja.

Amissa Oy on valmistanut pakattuja leipomotuotteita, kuten lörtsyjä ja lihapiirakoita. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Amissa on ollut vaikeuksissa jo aiemmin. Ruokavirasto määräsi tiistaina (siirryt toiseen palveluun) kaikki leipomossa 19. joulukuuta jälkeen valmistetut tuotteet poistettavaksi markkinoilta.

Keuruun rakennustarkastaja ja rakennuslautakunta määräsivät Amissan keskeyttämään toimintansa jo syksyllä, koska paikan käyttötarkoitusta ei ollut muutettu sotilaskodista elintarviketeollisuuden tilaksi, kertoo Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Leipomo perustettiin ilman rakennuslupaa ja ilmoitusta terveysviranomaisille

Sisä-Suomen poliisilaitos on aloittanut asiasta esitutkinnan.

– Tutkinta etenee erittäin hyvin. Olemme tehneet hyvää yhteistyötä sekä Tampereen että Jyväskylän poliisien kanssa, Kari Aaltio kommentoi.

Leipomo on poliisin mukaan perustettu ilman rakennuslupaa ja ilmoittamatta toiminnan aloittamisesta terveysviranomaisille. Valvontaviranomaiset ovat tehneet tiloihin useita tarkastuksia ja antaneet korjausehdotuksia, mutta korjausehdotuksista huolimatta toimita ei ole säädösten edellyttämällä tasolla.

Leipomo on toiminut Keuruulla maaliskuusta 2022 tammikuuhun 2023.

Poliisi sai viranomaisilta ilmoituksen rakentamisrikkomuksesta marraskuussa. Tammikuussa ilmoitus laajennettiin koskemaan terveyden vaarantamista ja petollista toimintaa liiketoiminnassa.

Ilmoituksia ovat tehneet Keuruun kaupungin rakennus- ja terveysviranomaiset.

Tapauksessa on tällä hetkellä neljä epäiltyä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Poliisi jatkaa esitutkintaa muun muassa kuulusteluilla ja lausuntojen hankinnalla. Epäiltyjä on tällä hetkellä neljä henkilöä. Rikosnimikkeet ja epäiltyjen määrä tarkentuvat esitutkinnan edetessä.

– Meillä on nyt viikko aiikaa epäillyn kanssa suorittaa tutkintaa poliisilaitoksella. Sen jälkeen hänet siirretään vankien huollon puolelle. Jos meillä on vielä lisäkysymyksiä, käymme siellä suorittamassa lisää kuulusteluja, Kari Aaltio sanoo.

Poliisi toivoo yhteydenottoja kansalaisilta, jotka ovat saaneet leipomoyrityksen tuotteista allergisia reaktioita. Yhteydenotot voi toimittaa osoitteeseen vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi otsikolla Keuruun leipomo.

Lisää aiheesta:

Keuruun entisessä varuskunnassa toimiva leipomo laiminlöi määräyksiä – Ruokavirasto määräsi yrityksen tuotteita hävitettäviksi

Suosittelemme sinulle