Hyppää sisältöön

Lappeenrantalaisten muistoista muotoutuu taideteosten sarja – suurimmaksi nousi Adrianon pizzeria

Kuvataiteilija Eeva-Mari Haikala kokoaa teoksen yhdessä koreografin kanssa. Teoksen on tarkoitus valmistua alkukesään mennessä.

Eeva-Mari Haikala seisoo Lappeenrannan rautatieaseman sisätiloissa ja katsoo kameraan.
Kuvataitelija Eeva-Mari Haikala työskentelee erityisesti performanssi- ja videotaiteen parissa. Kuva: Elli Sormunen / Yle
Elli Sormunen

Lappeenrantaan nousee kesällä taideteosten sarja, johon kaupunkilaiset ovat saaneet itse vaikuttaa.

Yhteisöllisen taideteoksen pohjana ovat ihmisiltä viime syksynä kerätyt tarinat.

Teoksen on ideoinut taitelija Eeva-Mari Haikala, joka pyysi ihmisiltä muistijäljen jättäneitä tarinoita.

Muiston tapahtumapaikkana piti olla Lappeenranta, ja siellä tapahtunut esimerkiksi merkityksellinen kohtaaminen, iso tai pieni onnen hetki.

Tarinoita tuli kaikkiaan parikymmentä.

– En ollenkaan tiennyt, kuinka paljon tarinoita voisi tulla. Olen tosi tyytyväinen tähän määrään, toteaa kuvataiteilija Eeva-Mari Haikala.

Suurin osa tarinan kertoneista muistelijoista on yli 45-vuotiailta.

– Humppafestivaaleja ei muistellut tarinoissa kukaan. Yksi sellainen muisto, mikä toistui useampaan otteeseen, oli Andrianon pitseria, kertoo lappeenrantalaislähtöinen Haikala.

Mies tekee pitsoja.
Adriano Vinciquerra valmistaa pizzaa Adriano Barissa Lappeenrannan Kauppakadulla 1970-luvulla. Kuva: Lappeenrannan museot

Haikala kävi keräämässä tarinoita myös Lauritsalan koulun kasiluokkalaisilta, jotta nuorten muistotkin Lappeenrannasta pääsee teoksessa esille.

Lue lisää: Pizzanteon lyhyt oppimäärä

Teos valmiiksi kesään mennessä

Kaupunkilaisten muistojen ja tarinoiden pohjalta Haikala suunnittelee yhdessä koreografin kanssa muistoon ja liikkeeseen pohjautuvan julkisten muistomerkkien sarjan, joka sijoitetaan niille tapahtumapaikoille, joissa muisto tai tarina on tapahtunut.

– Teos on laatta, jossa kerrotaan ihmisen muisto ja siihen liittyvä esimerkiksi liikesarja. Ja näin teos on myös taiteen katsojaa osallistava, kertoo Haikala.

Taideteoksien työstäminen alkaa tänä viikonloppuna Lauritsala-talossa pidettävässä työpajassa.

Teosten tarkkaa lukumäärää ei ole vielä tiedossa, mutta niitä on tarkoitus tehdä 5–10. Niiden on tarkoitus valmistua alkukesään mennessä.

Taideprojektia rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto, ja se toteutetaan yhteistyössä Lappeenrannan taidemuseon kanssa.

Suosittelemme sinulle