Hyppää sisältöön

Ainolan museorakennukselle ja Tuiran kuurojen koululle määrättiin väliaikaiset vaarantamiskiellot

Vaarantamieskiellot ovat varotoimenpide suunnitelluille korjauksille, jottei suojeltuja rakennuksia muutettaisi suojeluarvojen vastaisesti.

Oululainen Cor Group Oy osti vuonna 2021 Ainolan museorakennuksen. Kuva: Risto Degerman

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on määrännyt vaarantamiskiellot Tuirassa sijaitsevalle entiselle kuulovammaisten koululle sekä Ainolan museorakennukselle.

Alueidenkäytönasiantuntija Touko Linjaman mukaan suunnittelut ja jo aloitetut työt kohteissa voivat jatkua normaalisti, mutta kummassakaan ei saa suunnitella eikä tehdä rakennusten suojeluarvoja vaarantavia toimenpiteitä.

– Kyse on valiaikaisesta turvaamistoimesta. Kohteiden muutossuunnitelmat tule hyväksyttää Museovirastolla ja ely-keskuksella, jotta voidaan todeta, ettei suojeluarvoa rikota, kertoo Linjama.

Ainolan museorakennus saattaa olla rakennusperinnönsuojelemisesta annetussa laissa tarkoitettu kohde ja ely-keskuksella on sille tehtyjen suojeluesityksen perusteella velvollisuus selvittää kohteen suojeluarvot ja suojelun tarve.

Oulun Kuuromykkäin koulun, oppilasasuntolan ja koulun johtajan asunnon suunnitelmat ovat alkuvaiheessa.

Vaarantamiskielto on vireillä olevaan rakennussuojeluasiaan liittyvä harkinnanvarainen ja tilapäinen turvaamistoimenpide sen varmistamiseksi, ettei suojeluprosessin aikana tapahdu kohteiden arvoja muuttavia muutoksia.

Voit keskustella aiheesta 21. tammikuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle