Törkeistä rikoksista Keski-Suomessa epäillyksi joutuneen leipomoyrittäjän toimintaan liittyy runsaasti epäselvyyksiä myös Tampereen seudulla.
Saman yrittäjän omistaman suositun tamperelaisen Raholan liikuntakeskuksen tulevaisuudesta on ollut epätietoisuutta, koska yrittäjän raha-asiat ovat olleet sekaisin.
Lisäksi Nokian palloseuran jalkapalloilijat joutuivat lähtemään yllättäen Nokian Pitkäniemessä sijaitsevasta harjoitushallistaan, koska yrittäjä myi yhtäkkiä hallin uudelle omistajalle. Tätä ennen viranomaiset olivat pitkään kehottaneet yrittäjää panemaan Pitkäniemen hallin ja sen tontin puutteet kuntoon.
Leipomo paistoi soijattomia tuotteita samassa rasvassa kuin muitakin
Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi Keuruulla toimivan leipomon yrittäjän epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta perjantaina. Poliisin mukaan tapauksessa on yhteensä neljä epäiltyä.
Leipomo jatkoi toimintaansa, vaikka sillä ei ollut hyväksyttyä rakennuslupaa ja elintarvikevalvonta oli kieltänyt siltä leipomotuotteiden valmistuksen ja myynnin elintarvikehuoneistosta.
Keuruun entisen varuskunnan sotilaskodissa toimiva Amissa oy:n leipomo on valmistanut esimerkiksi lihapiirakoita ja lörtsyjä.
Poliisi epäilee muun muassa, että leipomossa on valmistettu soijattomia tuotteita, mutta ne on paistettu samoissa paistorasvoissa kuin soijaa sisältävät tuotteet. Tuotteissa pitäisi olla merkintä tällaisesta menettelystä. Yrityksen tuotteissa merkinnät ovat olleet puutteellisia tai harhaanjohtavia.
Törkeän petoksen asianomistajina on useita valtakunnallisesti merkittäviä kauppaketjuja.
Poliisi toivoo, että kansalaiset ilmoittavat, jos ovat saaneet allergisia reaktioita yrityksen tuotteista.
Aiemmin tällä viikolla leipomon toimintaan puuttui Ruokavirasto. Se määräsi tiistaina, että kaikki Amissan leipomossa valmistetut tuotteet pitää poistaa markkinoilta. Lisäksi tuotteet pitää hävittää, että ne eivät palaudu elintarvikeketjuun.
Nokialla jalkapalloilijat joutuivat evakkoon
Amissan yrittäjä on ollut viranomaisten hampaissa myös Tampereen seudulla. Hänen toiselle yritykselleen Suomen Urheiluhallit oy:lle ovat esittäneet vaatimuksiaan niin Verohallinto kuin Nokian kaupungin rakennusvalvonta.
Nokialla yrittäjä omisti liikuntahallin vuoden 2021 loppuun saakka.
Vuosina 2020–2021 Nokian kaupunki yritti saada yrittäjää siivoamaan tontilla olevat purku- ja rakennusjätteet ilman tulosta. Lisäksi palotarkastuksessa oli havaittu puutteita ja hallin loppukatselmus oli tekemättä.
Sitten vuoden 2021 lopussa liikuntahalli yhtäkkiä vaihtoi omistajaa ja sitä käyttäneelle Nokian palloseuralle ilmoitettiin, että seuran jalkapalloilijat eivät enää voi siellä harjoitella. Uusi omistaja suunnittelee hallille muuta käyttöä.
Yle tavoitteli yrittäjää useita kertoja tällä viikolla, mutta ei tavoittanut häntä kommentoimaan yritystensä tilannetta.
Kuuntele, mitä toimittaja Antti Palomaa olisi halunnut yrittäjältä kysyä:
Halliyrityksellä epämääräisiä velkoja
Suomen Urheiluhallit hakeutui yrityssaneeraukseen keväällä 2021. Saneerausmenettelyn tarkoitus on selvittää, miten yritys voi selvitä erääntyneistä veloistaan. Saneeraukseen hakeutuminen on usein vaihtoehto konkurssille.
Suomen Urheiluhallien yrityssaneeraus ei kuitenkaan edennyt maaliin saakka. Syksyllä 2022 Pirkanmaan käräjäoikeus päätti keskeyttää sen.
Käräjäoikeuden päätöksen perusteella yrityksen taloushallinto on ollut sekavaa. Suomen Urheiluhalleilla oli ainakin yli 300 000 euroa osakeyhtiölain vastaisia lainasaamisia lähipiiriltä, kuten johdolta, omaisilta ja yrittäjän leipomoyritykseltä Amissalta.
Käräjäoikeuden mukaan yrityssaneerausta ei voinut jatkaa muun muassa siksi, että lähipiirille lainatut rahat olisivat tuskin palautuneet yritykseen lain vaatimassa aikataulussa.
Saneerausmenettelyn keskeyttämistä vaati Verohallinto, jolle Suomen Urheiluhallit oli huomattavan summan velkaa. Oikeus katsoi, että yrityksen ei voinut odottaa hoitavan nopeasti tätä velkaa.
Saneerausmenettelyyn määrätyn selvittäjän mukaan yrityksen sekava hallinnollinen tilanne oli jatkunut läpi menettelyn. Selvittäjä ei ollut saanut tarkkaa tietoa rahaliikenteestä yrittäjän eri yritysten välillä.
Tarina sai jatkoa vuoden 2022 lopulla, kun sekä Verohallinto että työeläkevakuutusyhtiö Varma hakivat Suomen Urheiluhalleja konkurssiin. Molemmat konkurssihakemukset kuitenkin peruttiin pian niiden vireilletulon jälkeen.