Hyppää sisältöön

Suomi piirtää hurjia vetyputkisuunnitelmia, mutta rahat ovat vielä kysymysmerkki – tältä voisi näyttää vetyverkosto Suomesta Eurooppaan

Itämeren alueelle halutaan vain seitsemässä vuodessa rakentaa 5 000 kilometrin vetyputkiverkosto. Suomen rajat vety ylittäisi kahdesta suunnasta.

Grafiikka näyttää suunnitelman Itämeren alueen vetyverkosta.  Verkosto kulkisi Suomesta Pohjois-Ruotsiin sekä Baltian kautta Saksaan. Lisäksi verkosto kulkisi meren alla Suomesta ja Ruotsista Saksaan.
Kuva: Samuli Huttunen / Yle
Kaisa Uusitalo

Suomi mallailee kunnianhimoisia askeleita tavoitteessaan päästä vetytalouden kärkimaaksi.

Vuoteen 2030 mennessä Itämeren alueelle aiotaan rakentaa yhteensä 5 000 kilometrin vetyverkosto. Se on 5 000 kilometriä nykyhetkeä enemmän, sillä siirtotason vetyverkkoa ei alueella vielä ole.

Suunnitelmissa vetyä kulkisi Suomessa kahteen suuntaan: Etelä-Suomesta Baltian kautta Saksaan sekä Vaasasta Perämeren rannikkoa pitkin Ruotsiin.

Lisäksi yhtä putkea sovitellaan Itämeren pohjaan. Se yhdistäisi Suomen, Ruotsin ja Saksan.

Teknisesti kyse on kolmesta erillisestä hankkeesta, joita kaikkia edistetään yhtä aikaa. Koko verkostoa kaavaillaan valmiiksi jo vuonna 2030.

Suomesta mukana on kaasuverkoista vastaava valtionyhtiö Gasgrid.

Mihin vetyverkkoa tarvitaan?

Niin sanotusta vihreästä vedystä kaavaillaan ison mittakaavan päästötöntä energialähdettä, joka myös mahdollistaa energian varastoinnin.

Sen odotetaan vähentävän päästöjä etenkin teollisuudessa, jossa vetyä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai jalostaa eteenpäin muun muassa kemianteollisuuden raaka-aineiksi.

Isoja käyttökohteita ovat esimerkiksi teräksenvalmistus ja vihreät polttoaineet.

Vihreää eli päästötöntä vetyä voidaan sähkön avulla valmistaa pelkästä vedestä. Massiivisesti kasvava tuulivoima onkin vetytalouden vauhdittaja: kun tuulee paljon, vedyn tuottaminen on edullista.

Vetyverkosto yhdistää vedyn tuottajat ja tarvitsijat, sanoo Gasgridin Vetykehitys-yksikön johtaja Sara Kärki.

– Keskeinen asia on, että vetyä voi tuottaa yhdessä paikassa ja käyttää toisessa paikassa. Se mahdollistaa laajemman markkinan syntymisen ja myös nopeuttaa sitä, kun vedynvalmistajat voivat löytää asiakkaita myös muualta kuin Suomesta.

Esimerkiksi rannikolla tuulesta vetyä valmistava laitos voisi syöttää sen putkeen, jonka päässä toisella puolella Suomea teollisuuslaitos voisi sen hyödyntää.

Vetyä voidaan kuljettaa myös paineistettuna konteissa tai nesteenä, mutta kaasuputkessa siirtely on Kärjen mukaan tehokkainta ja edullisinta juuri suuressa kokoluokassa.

Suomessa putken reitti on luonnosteltu juuri siten, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat sen varrella.

Verkon pohjoisempi osa sijoittuu länsirannikolle, missä on myös suurin osa tuulivoimasta ja sitä kautta vedyn tuotantopotentiaalista. Myös esimerkiksi teräksenvalmistaja SSAB:n Raahen ja Luulajan tehtaat osuisivat suunnitellun verkon varrelle.

Eteläisempi pätkä puolestaan seurailee nykyistä maakaasuverkkoa Etelä-Suomessa.

– Nykyinen maakaasun siirtoverkko on syntynyt teollisuuden tarpeisiin, eli siellä on taas potentiaalista kysyntäpuolta, Kärki sanoo.

Kuka kaivaa kuvetta?

Kaikki kolme vetyputkihanketta ovat vasta esisuunnittelun tasolla. Yksi olennainen asia puuttuu, nimittäin raha.

Suomen ja Ruotsin väliselle putki-investoinnille on annettu varovainen 3 miljardin euron hintalappu, muista hankkeista ei ole vielä sitäkään.

Kärjen mukaan rahoitusvaihtoehtoja kartoitetaan heti ensimmäisissä selvittelyvaiheissa. Yksi hyödynnettävissä oleva vaihtoehto ovat Kärjen mukaan EU-tuet, mutta muutakin kiinnostusta on.

Fossiilienergiasta irtautumiseen tähtäävä Repower EU -suunnitelma on myös keskeinen vetyverkoston kirittäjä.

Toistaiseksi pisimmällä suunnittelussa ja selvittelyssä on Suomen ja Ruotsin välinen putki. Hyvin varovainen arvio on, että kaivinkone kuopisi putkelle pohjaa vuonna 2026.

Mutta riittääkö se?

Kärjen mukaan Gasgrid on jo saanut paljon yhteydenottoja vetyverkon etenemisestä.

– Ne sattuvat myös hyvin visioidun verkon varrelle. Tietyillä toimijoilla on myös varsin kiire. Voi siis olla, että jotkut osiot lähtevät liikeelle jo aiemmin.

Harjavallassa muurattiin perjantaina Suomen ensimmäisen teollisen mittakaavan vedyntuotantolaitoksen peruskivi.

Tarkennus 23.1.2023 klo 9:44: Tarkennettu Sara Kärjen koko nimi ja titteli, jotka jutusta alun perin puuttuivat.

Suosittelemme sinulle