Hyppää sisältöön

Hullu bisnestapahtuma Suomesta nousi maailmalla otsikoihin, ja pian se tekee paluun

Start up -yrittäjien palopuheita sijoittajille pidettiin Oulujoen avannosta viimeksi neljä vuotta sitten. Tapahtuma on saanut kansainvälistäkin julkisuutta.

Viimeksi Polar Bear Pitching -tapahtuma järjestettiin suunnitellusti vuonna 2019. Vuoden 2020 tapahtuma muutettiin viikossa virtuaaliseksi.
Tekijät

Korona jäädytti kansainvälisestikin tunnetun Polar Bear Pitching -start up -kilpailun avantopuheet, mutta nyt se halutaan palauttaa maailmankartalle.

Tapahtumassa start up -yrittäjät esittelivät bisnesideoitaan sijoittajille Perämeren jäähän hakatusta avannosta.

Tilaisuus järjestettiin Oulussa edellisen kerran neljä vuotta sitten. Vuonna 2020 se muutettiin hybridi-muotoiseksi vain viikossa.

Avantoa ei avata tänäkään talvena, mutta järjestäjät eivät ole luopuneet ideasta, kertoo Polar Bear Pitching -yhdistyksen puheenjohtaja Mia Kemppaala.

– Kyselyjä on tullut paljon, maailmaltakin, ja nyt on ollut hyvä hetki miettiä missä muodossa uudistunut tapahtuma voisi palata ensi talvena.

Kylmyys, jää ja avanto tulevat olemaan jatkossakin tapahtuman avaintekijöitä, Kemppaala vakuuttaa, mutta sisältöä mietitään uusiksi. Mitään ei vielä ole lyöty lukkoon.

– Maailma on muuttunut kolmessa vuodessa, ja jatkossa tapahtuma saattaa olla aiempaa tarkemmin teemoitettu. Myös kansainvälisyyttä voitaisiin hyödyntää aiempaa enemmän.

Avannosta aukeni tie unelmauralle

Tapahtuma pääsi otsikoihin (siirryt toiseen palveluun) pitkin maailmaa (siirryt toiseen palveluun), mutta siitä on ollut hyötyä myös monille mukana olleille. Kipuwex-terveysteknologiayrityksen sarjayrittäjä Marko Höynälä osallistui tapahtumaan vuonna 2015.

– Kun lähtee yrittäjäksi, pitää olla valmis lähtemään pois omalta mukavuusalueelta. Olen aika ujo luonnostaan ja ajattelin, että tämä olisi hyvä aloituspaikka. Voin suositella tuleville yrittäjille: ei muuta kuin kylmään avantoon.

Jäisessä vedessä oloa on kuitenkin syytä harjoitella etukäteen.

– Ekat kerrat pystyin olemaan kymmenen sekuntia. Kun pystyin olemaan puoli minuuttia ja yritin puhua samaan aikaan, ääni oli kuin Aku Ankalla.

Nea Höynälä löysi Polar Bear Pitching -tilaisuuden avannosta kesätyöpaikan Kiinasta. Sieltä tie urkeni unelmauralle bisnesmaailmaan ja moniin muihin startup-tilaisuuksiin. Kuva: Nea Höynälä

Marko Höynälän yritykselle löytyi avannosta enkelisijoittaja. Tytär Nea Höynälä taas löysi urapolun, vaikka tavoiteltua voittoa ei vuonna 2018 tullutkaan.

– Yleisössä oli pari sijoittajaa, jotka olivat niin vakuuttuneita seitsemäntoistavuotiaan rohkeudesta, että tarjosivat lennot Kiinaan ja kesätyöpaikan, jossa sai esitellä Kipuvex-tuotetta yrityksille ja sairaaloille.

Hän pitää avantopuheita avaintekijänä siihen, että ura bisnesmaailmassa lähti lentoon.

– Sain lisää itsevarmuutta ja siitä positiivista kierrettä. Mitä enemmän tuli itsevarmuutta, sitä enemmän tuli kutsuja start up -tilaisuuksiin ympäri maailmaa.

Start up -skenessä on nyt hiljaista

Polar Bear Pitching on ollut Oulun korkeakoulujen, kaupungin ja yritysten yhteisponnistus. BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursulan mielestä yrittäjien ja sijoittajien kohtaamisia tarvitaan, ja niistä on saatu hyviä kokemuksia.

– Meillä on tavoitteena se, että me saisimme yhden kansainvälisen tason tapahtuman, ja tämä Polar Bear Pitching voisi olla hyvinkin sellainen. Sitten muutamia kansallisia, pienempiä ehkä teemakohtaisia kuvioita käyntiin, Ala-Mursula sanoo.

Vaikka yrityksiä perustetaankin edelleen, nimenomaan kasvuun ja ulkomaan vientiin tähtäävien start up -yritysten perustaminen on viime vuosina vähentynyt. Taustalla ovat korona-aika ja tiukentunut taloustilanne, korkojen nousu ja yleinen epävarmuus.

Ala-Mursulan mukaan moni epäröi nyt ryhtymistä yrittäjäksi – varsinkin kun samaan aikaan tarjolla on suhteellisen turvallisia palkkatöitä.

Suosittelemme sinulle