Hyppää sisältöön

Matkailuala panostaa taas kansainvälisiin vieraisiin – turistit löytävät Suomen edelleen harvemmin kuin ennen pandemiaa

Ulkomaisten turistien tulo Suomeen toipuu hitaasti pandemian aiheuttamasta romahduksesta.

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman Matkamessuilla.
Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsmanilla on matkailualalla paljon tuttuja. Forsman on iloinen Matkamessujen toteuduttua nyt kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Jarno Kajova / Yle
Jarno Kajova,
Heidi Kononen

Lappia lukuunottamatta muu Suomi on noin 40–50 prosenttia jäljessä pandemiaa edeltäneestä ajasta, kertoo toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkailualan liitto SMALista.

Hän arvioi, että eurooppalaisten osalta plussan puolelle päästään vuoden 2025 aikana.

– Euroopan ulkopuolisia matkailijoita saadaan odotella vuosia, että päästään pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Hämeen matkailu tarvitsee kansainvälisiä turisteja

Häme kiinnostaa erityisesti japanilaisia ja saksankielistä Eurooppaa, kertoo Visit Riihimäen seutukoordinaattori Ninni Manninen.

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman kertoo, että suomalaisten kotimaanmatkailun buumi pysähtyi lokakuussa 2022.

– Siinä oli oikeastaan kaksi syytä. Kustannustason nousu ja tämä, että nyt pääsee myös ulkomaille. Se on koko Suomen ilmiö.

Forsmanin mukaan suomalaisten suunnatessa ulkomaille Lahden seudulla panostetaan vastavuoroisesti ulkomaisten matkailijoiden paluuseen.

– Nyt on tehty kolme vuotta kotimaata. On taas aika herätellä sitä kansainvälisten vieraiden palvelukulttuuria, Forsman sanoo.

Visit Riihimäen seutukoordinaattori Ninni Manninen poseeraa Matkamessujen käytävällä.
Ninni Manninen Visit Riihimäestä sanoo seutukunnallisen matkailutyön olevan tehokasta alan yrittäjille. Kuva: Jarno Kajova / Yle

Matkalaista eivät kuntarajat kiinnosta

Luonto, patikointireitit, kulttuuri ja hyvinvointi ovat Ninni Mannisen mukaan Hämeen matkailuvaltteja. Valmiita matkailutuotteita rakennetaan parhaillaan, kertoo Ninni Manninen.

- Turistin silmin on yhdentekevää, minkä kunnan alueella ollaan.

Riihimäen Lasimuseo, Lopen Poronpolku, Räyskälän Ilmailukeskuksen tapahtumat ja vaikka Mommilan Kyläpuoti ovat sellaisia kohteita, jotka turisteja kiinnostavat. Paikallista elämää erilaisista kulmista, sanoo Manninen.

Turistien eri tarpeet huomioitava

Ninni Manninen toivoo lisää Hämeeseen korkeatasoista majoitusta.

Lahti Regionin Raija Forsman muistuttaa myös perusarjesta, kuten englanninkielisistä ruokalistoista.

Samalla hän mainitsee Lahdessa ensi kesänä järjestettäviin Iron Man -kisoihin liittyvän esimerkin erilaisten kohderyhmien huomioimisesta:

– Urheilulajien harrastajilla on erilaisia erityistarpeita. Esimerkiksi triathlonistit haluavat polkupyöränsä hotellihuoneeseen. Lahden seudun hotellit hyväksyvät sen, Forsman sanoo.

Suosittelemme