Hyppää sisältöön

Suomalaisen ympäristötaiteen edelläkävijä nousi valkokankaalle – lahtelainen dokumentti kertoo Olavi Lanusta

Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari työsti taiteilijaprofessori Olavi Lanusta kertovaa elokuvaa yli kaksi vuotta. Dokumenttielokuva esittelee myös rakastetun kulttuurivaikuttajan persoonaa ja yksityiselämää.

Dokumenttiohjaaja Keijo Skipparin elokuva kertoo kulttuurivaikuttaja Olavi Lanun työstä, persoonasta ja yksityiselämästä.
Mikko Tuomikoski

Keijo Skippari huokaisee tyytyväisenä helpotuksesta. Pitkä urakka eli dokumenttielokuva taiteilijaprofessori Olavi Lanusta on saatu valmiiksi.

– Vaimoni sanoi, että Olli muutti meille, kun aloitin tämän tekemisen. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen, pidän tätä parhaana työnäni, toteaa palkittu dokumentintekijä, Päijät-Hämeen Elokuvakeskuksen varapuheenjohtaja Skippari.

Lanu oli tunnettu taiteilija, mutta osallistui kulttuurielämään monilla muillakin tavoin. Hän oli kaupunginvaltuutettu ja toimi muun muassa useissa yhdistyksissä.

Dokumenttielokuva valottaa mittavan uran lisäksi myös sitä, millainen persoona Lanu oli.

– Dokumentissa tulee esille rauhallinen ja jopa lempeä Lanu. Hänellä oli tietysti kiukunpuuskansa, mutta Lahdessa hän oli rakastettu persoona, kertoo Skippari.

Elokuvan pohjana on kaksi Lahden Videokuvaajat -yhdistyksen Jukka Mustosen 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa tekemää haastattelua, joissa Lanu kertoo töistään.

– Näiden lisäksi tein yli kaksikymmentä haastattelua, joissa kuulin Lanun ystäviä, taiteilijoita, entisiä oppilaita ja kulttuurivaikuttajia, luettelee Skippari.

Kansainvälinen ura alkoi Venetsiasta

Olavi Lanu ja hänen työnsä olivat Lahdessa tunnettuja jo kauan ennen läpimurtoa ympäristötaiteilijana. Hän opetti kuvaamataitoa koulussa ja eri opistoissa. Kansainvälinen läpimurto tapahtui 1978 Venetsian biennaalissa.

Suomessa Lanun töitä löytyy etenkin Lahdesta, jossa niitä on muun muassa taiteilijan elämäntyönään pitämässä Lanu-puistossa.

Lanun töitä löytyy maailmalla useista kokoelmista. Hänelle myönnettiin taiteilijaprofessorin arvonimi 1989 ja Pro Finlandia -mitali 1998.

Suosittelemme sinulle