Hyppää sisältöön

Näin puuvillasta tulee ruutia – Suomen ainoan ruutitehtaan tuotanto viedään käsistä

Nammon Vihtavuoren ruutitehtaalla viime vuosi oli ennätysvuosi. Venäjän hyökkäyssodalla on osittain vaikutusta myynnin kasvuun.

Suomen ainoalla ruutitehtaalla on värikäs historia Laukaan Vihtavuoressa.
Titta Puurunen

Vihtavuoren ruutitehtaalle saavuttaessa vaihdetaan siniset, antistaattiset vierailijatakit ja suojalasit päälle.

Ulkopuolisten sähkölaitteiden käyttäminen tuotantorakennuksissa on paloturvallisuussyistä kiellettyä. Staattinen sähkö voi tuottaa tuhoisan kipinän tai salamavalon väläys saattaa saada herkät sammutuslaitteistot laukeamaan.

100-vuotias ruutitehdas on kokenut monenlaisia aikoja.

Sota-ajat olivat ruudin kysynnän huippuaikoja, mutta 2013 tehdas teki tappiota ja sen jatkuminen oli vaakalaudalla.

Ampumatarvikkeita ja rakettimoottoreita valmistava Nammo osti tehtaan ranskalaiselta Eurencolta 2014, jonka jälkeen on koittanut jälleen valoisammat ajat.

Nammo Vihtavuori on investoinut tehtaaseen viime vuosina yli 35 miljoona euroa. Nyt Suomen ainoalla ruutitehtaalla on jouduttu välillä myymään jopa ei oota.

– Tuotevalikoima huomioiden viime vuosi oli meidän kaikkien aikojen ennätysvuosi. Saimme kasvatettua tuotantoa 15–16 prosenttia, se tarkoittaa yli 100 000 ruutikilon kasvua edellisestä vuodesta, sanoo tuotantopäällikkö Jonne Suuronen Nammo Vihtavuoresta.

Mustaruuti keksittiin 800-luvulla Kiinassa.Mustaruuti keksittiin 800-luvulla Kiinassa.Mustaruuti keksittiin 800-luvulla Kiinassa.Mustaruuti keksittiin 800-luvulla Kiinassa.Savuottoman ruudin keksi ranskalainen Paul Vieille vuonna 1886.Ruudin pääraaka-aine on nitroselluloosaa, jonka pääraaka-aine on puuvilla.Ruudin pääraaka-aine on nitroselluloosaa, jonka pääraaka-aine on puuvilla.Ruudin pääraaka-aine on nitroselluloosaa, jonka pääraaka-aine on puuvilla.Ruudin valmistukseen tarvitaan lisäksi toistakymmentä muuta raaka-ainetta, esimerkiksi eetteriä ja alkoholia.Ruudin valmistukseen tarvitaan lisäksi toistakymmentä muuta raaka-ainetta, esimerkiksi eetteriä ja alkoholia.Ruudin valmistukseen tarvitaan lisäksi toistakymmentä muuta raaka-ainetta, esimerkiksi eetteriä ja alkoholia.Ruudin valmistukseen tarvitaan lisäksi toistakymmentä muuta raaka-ainetta, esimerkiksi eetteriä ja alkoholia.

Mustaruuti keksittiin 800-luvulla Kiinassa.

Aseissa sitä alettiin käyttää 100 vuotta myöhemmin.

Mustanruudin lisäksi on olemassa savutonta ruutia.

Nykyisin aseissa käytetään savutonta ruutia ja mustaaruutia muun muuassa ilotulitteissa.

Savuttoman ruudin keksi ranskalainen Paul Vieille vuonna 1886

Ruudin pääraaka-aine on puuvillasta tai puupohjaisesta materiaalista tehty nitroselluloosa.

Nitroselluloosa valmistetaan käsittelemällä puuvillaa vahvalla typpi- ja rikkihapposeoksella.

Ruudin valmistukseen tarvitaan lisäksi toistakymmentä muuta raaka-ainetta, esimerkiksi eetteriä, alkoholia, ja pintakäsittelyaineita.

Valtaosa ruudeista vaatii kahdeksanvaiheisen käsittelyn.

Ensimmäiseksi nitroselluloosa taikinoidaan liuottimilla ruutimassaksi.

Sen jälkeen muovailuvahamainen massa puristetaan ruutinauhaksi, joka leikataan paloiksi.

Muun muassa ruudin raekokoa säätelemällä määritetään ruudin palonopeus ja käyttötarkoitus.

Vihtavuoren ruutia käytetään pienoiskiväärien patruunoista tykin panoksiin. Ruuteja valmistetaan sotilas- ja siviilikäyttöön.

Lähes puolet ruudista myydään Nammon omille lataaville tehtaille Suomeen ja muualle Eurooppaan sekä Pohjois-Amerikkaan. Ruutituotteista 88 prosenttia menee vientiin. Tänä vuonna Vihtavuoressa on tarkoitus kasvattaa tuotantoa edelleen 15–20 prosenttia.

– Mietimme keinoja, miten kasvattaa yhä tuotantoa. Pohjoismaat ja muu Eurooppa ovat meidän tärkeimmät vientialueet. Yhdysvaltoihin viennin osuus kasvoi myös 20 prosenttiin viime vuonna, kertoo Nammo Vihtavuoren toimitusjohtaja Ilkka Heikkilä.

Myös Suomen puolustusvoimat on ruutitehtaan merkittävä asiakas.

Venäjän hyökkäyssodan vaikutus

Korkealla piikkilanka-aidalla rajattu tehdasalue on laaja: pituussuunnassa kolme ja leveyssuunnassa puolitoista kilometriä.

Matalia tuotanto- ja toimistorakennuksia on sijoiteltu kauaksi toisistaan, ja niiden välille on tehty maavalleja, jotta mahdollisen tulipalon syttyessä tuhot olisivat mahdollisimman pienet.

Tehtaan laboratoriossa otetaan näytteitä valmistettavasta ruudista. Mittaustyö on tarkkaa kuin lääketehtaassa.

Vihtavuoren ruuti on maailmalla tunnettu tasalaatuisuudestaan ja se lisää kysyntää. Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on Heikkilän mukaan myös osittain vaikutusta Vihtavuoren ruudin lisääntyneeseen myyntiin.

– Sota ei aivan suoranaisesti vaikuta tähän kysyntäpiikkiin, koska se on alkanut jo kaksi vuotta sitten, mutta selvää on, että maailman tilanteesta johtuen, monet toimijat haluavat lisää ammustarvikkeita varastoon, sanoo Heikkilä.

Nammo Oy:n laboratorio
Ruutitehtaan yhdessä laboratoriossa analysoidaan saapuvia raaka-aineita, pakkaustarvikkeita ja ympäristöä. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Kaikista ruutituotteista riittää tasaisesti kysyntää.

– Lisäksi 500-sarjan eli isojen kiväärikaliiperien ammuksiin tarvittavan ruudin kysynnässä on ollut erityinen piikki. Niitä käyttävät erityisesti amerikkalaiset urheiluampujat, kertoo Suuronen.

Ruutitehtaan työntekijät joutuvat toisinaan vastaamaan myös eettisiin kysymyksiin sotatarvikkeita valmistaessaan.

– Käymme läpi aina uusia työntekijöitä palkatessamme, että onko työnhakija sinut asian kanssa. Itse ajattelen, että olemme isänmaan asialla ja hyvisten puolella. Nukun yöni hyvin, kertoo Heikkilä.

Uusia ruudintekijöitä tarvitaan

Työntekijät siirtyvät tehdasalueen rakennusten välillä polkupyörillä. Suurin osa rakennuskannasta on hyvin vanhaa ja osa on jo poistettu käytöstä. Loppuvuodesta alueella aloitetaan uuden nallitehtaan rakennustyöt.

Nalli on iskurin lyönnistä syttyvä kapseli, joka sytyttää patruunassa olevan ruudin. Nalleista on pula maailmalla.

– Täällä on aikoinaan ollut oma nallitehdas, jonka tuotanto loppui 2000-luvun alussa. Nammo käyttää paljon nalleja, ja uusi nallitehdas osaltaan parantaa pohjoismaista huoltovarmuutta, kertoo Heikkilä.

Nammo Oy tykkiruutia.
Laborantti tarkistaa tykkiruudin jyväkokoa. Ruutitehtaalla on kolme eri laboratoriota. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Ruutitehtaalla on tällä hetkellä 135 työntekijää, ja 2025 valmistuvaan nallitehtaaseen tarvitaan noin 50 uutta työntekijää. Lisäksi lisääntyvä ruudin tuotanto vaatii 20 uutta ruudintekijää.

Myös Vihtavuoren tehdasalueen Nammo Lapuan yksikön valmistamien raskaiden ampumatarvikkeiden tuotantoon tarvitaan tulevaisuudessa lisää työntekijöitä.

– Valmiita ruudintekijöitä tai raskaiden ampumatarvikkeiden valmistajia ei ole olemassa, joten koulutamme aina uudet työntekijät. Tähän saakka olemme saaneet suhteellisen hyvin palkattua uusia tekijöitä, mutta kolmen vuoden aikana lähes 80 uutta rekrytoitavaa on iso määrä, myöntää Heikkilä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle