Hyppää sisältöön

Avilta selkeä vastaus turkistarhatarkastuksista: Valvonta ei voi puuttua asioihin, joita se ei tiedä

Kaikki turkistarhat eivät välttämättä joudu koskaan tarkastuksen kohteeksi. Yle kysyi kokkolalaisilta, mitä he ajattelevat turkistarhojen salakuvaamisesta.

Oikeutta eläimille -järjestö teki tutkintapyynnön poliisille yhdestä turkistarhasta sekä liudan eläinsuojeluilmoituksia aluehallintovirastolle.
Matti Rinnekangas

Valvonnan tehtävä ei ole ylläpitää eläintenhoidon tasoa, vaan valvoa sitä, että tuottaja huolehtii tilansa olevan lain edellyttämässä kunnossa.

Näin vastaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Anna-Maria Moisander-Jylhä kysymykseen, onko turkistilojen valvonta pettänyt.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi torstaina kuudelta turkistarhalta salaa kuvattua kuva- ja videomateriaalia ja väitti aineiston olevan peräisin pohjalaistiloilta.

Järjestön tällä viikolla julkaisemassa materiaalissa näkyy eläimiä, jotka kärsivät märkivistä silmätulehduksista, korvavammoista, epämuodostuneista jaloista sekä vammautuneista ja vertavuotavista hännistä. Järjestö on julkaissut vastaavanlaista materiaalia myös aiemmin.

Moisander-Jylhän mukaan valvonnassa kysymys on nimenomaan siitä, että toimija ei ole kaikilta osin noudattanut lainsäädäntöä, ja valvonta puuttuu siihen, kun se tulee tietoon.

– Valvonta ei voi puuttua asioihin, joita se ei tiedä.

Moisander-Jylhän mukaan kaikilla tiloilla ei käydä joka vuosi. Voi myös olla tiloja, joilla ei koskaan käydä valvomassa.

– Jos ei osu otantaan eikä tule epäilyä, valvonta ei välttämättä käy ollenkaan. Muut eläinlääkärit saattavat käydä.

Eläinsuojelusäädösten noudattamista valvovat eläinsuojeluviranomaiset. Eläinsuojeluviranomaisena aluehallintovirastojen alueella toimivat läänineläinlääkärit ja omilla alueillaan kunnissa kunnaneläinlääkärit, terveystarkastajat ja poliisit.

Kun aville tulee eläinsuojeluilmoitus, se siirretään yleensä kaikkine tietoineen valvontayksikölle eli kunnan omalle yksikölle, joka suorittaa varsinaisen tarkastuksen. Satunnaisesti avi tekee tarkastuksia myös itse.

Aluehallintovirasto käy Moisander-Jylhän mukaan turkistiloilla valvomassa ennalta ilmoittamatta ja enimmäkseen satunnaisotannalla.

– Suurimmaksi osaksi kunnissa tehdään epäilyyn perustuvaa valvontaa.

Jos tiloilta löytyy huomautettavaa, tehdään myös uusintatarkastus mahdollisimman pian annetun määräajan kuluttua. Tässä ei Moisander-Jylhän mukaan valitettavasti aina onnistuta.

– Tosiasia on se, että valvonnassa on resurssivaje, kuten monessa muussakin asiassa.

Poliisille aina tieto, jos lakia rikottu

Oikeutta eläimille -järjestö teki aville eläinsuojeluilmoitukset 3. tammikuuta. Avin kirjaamosta ilmoitukset etenivät asiaa käsitteleville virkailijoille 10. tammikuuta ja vielä samana päivänä kuntien eläinsuojeluviranomaisille.

Yhdestä tilasta järjestö teki myös rikosilmoituksen poliisille. Järjestön mukaan tähän päädyttiin, koska kyseinen tila ei ollut muuttanut toimintaansa, vaikka sieltä oli aiemminkin julkaistu vastaavaa kuvamateriaalia ja tästä oli tehty eläinsuojeluilmoitus viranomaisille.

Moisander-Jylhä ei kommentoi yksittäistapausta, mutta hän avaa avin ja valvojien toimintaa poliisin kanssa: Laki velvoittaa eläinsuojeluviranomaista tekemään ilmoituksen poliisille niissä tilanteissa, kun eläinsuojelulakia on rikottu.

– Poliisi harkitsee, onko syytä epäillä rikosta ja aloittavatko he esitutkinnan. Jos joku on erityisen raju asia, siitä tehdään poliisille tutkintapyyntö tai rikosilmoitus välittömästi.

Juttua voi kommentoida 21. tammikuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle