Hyppää sisältöön

Suomalaisen jäätanssiparin poikkeuksellinen suoritus herättää ihastusta maailmalla – nyt he ottivat harvinaisen EM-mitalin

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis lunastivat odotukset ja nousivat EM-mitaleille.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelevat.
Turkkila ja Versluis lähtevät EM-kisoihin kauden pistetilaston nelosina. Kuva: EPA-EFE
Emma Hyyppä

Matthias Versluis ja Juulia Turkkila voittivat jäätanssissa EM-pronssia Espoossa tammikuussa 2023. Tämä juttu on julkaistu ennen EM-kisoja.

Jäätanssin ylituomarina toiminut Mika Saarelainen kysyi vuosi sitten Pekingin talviolympialaisten tuomarikollegoiltaan, mitä kilpailun ensimmäisestä osiosta, rytmitanssista, jäi heille parhaiten mieleen. Pitkän uran taitoluistelun parissa tehnyt helsinkiläistuomari oli mielissään, kun kansainväliset tuomarit sanoivat kuin yhdestä suusta ”suomalaisten nosto”.

Huimasta nostosta on muodostunut Suomen jäätanssin ykkösparin Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin tavaramerkki.

– Se on erittäin vaikea nosto. Ihan mieletön härveli, Saarelainen kuvailee.

Suomen jäätanssitähdet Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ihastuttavat vaikealla nostollaan. Videolla pari tekee noston SM-kisoissa joulukuussa 2022 ja Pekingin olympialaisissa viime kaudella.

28-vuotiaat Turkkila ja Versluis olivat vielä vajaa vuosikymmen sitten Suomen mestareita yksinluistelussa. Loukkaantumiset kuitenkin piinasivat nuoria luistelijoita. Ratkaisuksi löytyi seitsemisen vuotta sitten jäätanssi, jossa keho ei saa niin kovia iskuja kuin yksinluistelussa.

Vaikka varsinaisia hyppyjä ei ole, uhkaavat temput painovoimaa. Suomalaisten ”tavaramerkkinostossa” Versluis pyörittää Turkkilaa keskivartalonsa ja päänsä ympäri vinhaa vauhtia.

Siinä missä katsoja pidättää hengitystään noston ajan, Turkkila heittäytyy empimättä Versluisin pyöritykseen. Se ei sinänsä ole ihme, sillä onhan Helsingin Luistelijoiden pari tehnyt yhdessä töitä 25 harjoitustuntia viikoittain jo vuosien ajan.

– Luotan Matthiakseen täysillä, ei ole ollut mitään ongelmia. Ei ole ollut kysymyksessäkään, että tuntisin epävarmuutta, kun luistelen Matthiaksen kanssa, Turkkila hymyilee.

Realistiset mahdollisuudet EM-mitaliin

Turkkila ja Versluis ovat nyt uudessa tilanteessa. Heiltä odotetaan ensimmäistä kertaa arvokisamenestystä, kun EM-kisojen jäätanssi alkaa perjantaina.

Kun kyseessä ovat vielä EM-kotikisat Espoossa ja parin kauden ennätyspisteet riittävät tilaston nelostilaan, kiiltelevät mitalit suomalaisen taitoluisteluväen silmissä.

– Emme lähde EM-kisoihin sijoituksen kautta, vaan suoritukset edellä. Mutta toki, jos kaksi ehjää suoritusta saamme tehtyä, viiden parhaan joukkoon on tosi realistista päästä, Versluis kertoo.

Suomen viimeisimmät jäätanssimitalit ovat vuodelta 1995, kun Susanna Rahkamo ja Petri Kokko voittivat EM-kultaa ja MM-hopeaa.

– Juulialla ja Matthiaksella on todelliset mahdollisuudet EM-mitaliin ihan tilastojen perusteella. Siellä on ehkä kuusi paria, joista mitalistit löytyvät, Ylen selostajana EM-kisoissa toimiva Mika Saarelainen sanoo.

Katso Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin rytmitanssi viime vuoden MM-kisoissa.
Katso Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin vapaatanssi viime vuoden MM-kisoissa.

Jäätanssin Euroopan kärki on vuodessa uudistunut, sillä ranskalaiset olympiavoittajat Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron ovat vuoden mittaisella kilpailutauolla.

Myöskään venäläiset Victoria Sinitsina ja Nikita Katsalapov sekä Aleksandra Stepanova ja Ivan Bukin eivät ole puolustamassa EM-kisojen kaksoisvoittoaan, koska Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu kansainvälisistä kilpailusta Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

Nyt EM-kisaan lähtevät ennakkosuosikkeina italialaispari Charlene Guignard/Marco Fabbri sekä britit Lilah Fear ja Lewis Gibson, jotka ovat luistelleet tällä kaudella reilut 200 pistettä.

Turkkilan ja Versluisin virallinen, kansainvälisissä kisoissa tehty ennätys on 191,79, vaikkakin joulukuun SM-kisoissa he rikkoivat ensi kertaa 200 pisteen rajan.

Huippunopeus jäällä jopa 35 kilometriä tunnissa

Turkkilaa ja Versluisia on alusta asti valmentanut italialainen huippuosaaja Maurizio Margaglio, joka uskoo parin menestysmahdollisuuksiin. Syksyn intensiivinen harjoitusjakso sujui suunnitelmien mukaan ja ohjelmat ovat hyvällä mallilla.

– He ovat kehittyneet valtavasti parin viime kauden aikana ja ovat yksi maailman parhaista pareista, olen varma siitä. Mutta on parempi, etteivät he itse tiedä sitä vielä, Margaglio kertoo virnistäen.

Musikaalinen kaksikko pystyy tulkitsemaan niin energisen rytmitanssinsa kuin tunteikkaan vapaatanssinsa elegantisti, viimeistä musiikin nyanssia myöten.

Huipputuomari Saarelaisen mukaan pari on liu'ultaan ja perusluistelutaidoltaan maailman parhaiden jäätanssiparien joukossa.

– He ovat tosi lähellä absoluuttista huippua. Siinä ratkaisee viimeinen luotto itseensä. Suomalainen ujous ja vaatimattomuus pois, Saarelainen sanoo.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis hymyilevät kameralle.
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis kertovat, että valmistautuminen EM-kisoihin on sujunut hyvin. Kuva: Lehtikuva

Luistelutaidoista kertoo myös parin vauhti, joka on valmentaja Margaglion mukaan omalla tasollaan jopa koviin kilpakumppaneihin verrattuna.

– Arvioisin, että heidän huippunopeutensa on 30-35 km/h. Pienessä, 60x30 metrin kokoisessa kaukalossa se on melko paljon. Livenä näkee parhaiten, että he menevät todella kovaa, Margaglio kertoo.

Parinkymmenen vuoden takainen maailmanmestari ja olympiapronssimitalisti on tartuttanut jäätanssi-intohimonsa suomalaisiin.

Valmentajana Margaglio on ammentanut omasta kokemuksestaan entisenä huippuna, mutta antanut Turkkilan ja Versluisin löytää oman tapansa olla huippu-urheilijoita.

– Näemme nyt vain jäävuoren huipun, jonka alla isolla tiimillä tehty vuosien työ. Uskon, että he ovat tosi kiitollisia, että olen heidän tukenaan tällä matkalla ja voin selittää muutamia asioita huipulla olemisesta.

Onko kotiyleisön hurmoksesta hyötyä?

Turkkila ja Versluisin toistaiseksi ainoasta EM-esiintymisestä on jo neljä vuotta aikaa. Viime vuonna pettymys oli suuri, kun Turkkila sai koronatartunnan juuri ennen EM-kilpailuja.

Tunnelma Turkkilan ja Versluisin harjoituksissa oli kisojen alla levollinen. Parin mukaan kotiyleisölle esiintyminen ei herätä heissä hermostuneisuutta, vaan innostusta. Se on Yle Urheilun asiantuntijan Laura Lepistön mukaan hyvä merkki.

Lepistö voitti omalla urallaan naisten yksinluistelun EM-kultaa juuri kotikisoissa Helsingissä vuonna 2009.

Tilastot ovat lopulta vain paperia.

– Realismia on se, että pitää tehdä täydelliset ohjelmat ja teknisesti onnistua, mutta ne pari lisäpistettä voi tulla siitä, että he saavat yleisön hurmiolla omaan luisteluunsa hurmion, joka oikeasti näkyy komponenttipisteissä ja laatupisteissä, Lepistö kertoo.

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis aloittavat urakkansa rytmitanssilla perjantaina kello 13.15 alkaen. Turkkilan ja Versluisin rytmitanssi on luvassa klo 16.25. Kisoja voi seurata Yle TV2:ssa ja Areenassa.

Suosittelemme sinulle