Hyppää sisältöön

Kansainvälisten opiskelijoiden hakijamäärä Lapin ammattikorkeakouluun lähes kolminkertaistui – taustalla pitkäjänteinen markkinointi

Lappiin opiskelemaan hakeneita ulkomaalaisia on ensi lukuvuodeksi yli 60 maasta. Myös Lapin yliopistoon haettiin myös ulkomailta entistä enemmän. Opiskelupaikan saa vain harva.

Lappi kiinnostaa tällä hetkellä ulkomaalaisia opiskelijoita enemmän kuin koskaan. Kuva: Mia Sivula
Tapani Leisti

Viime vuoden 2000 hakijasta Lapin ammattikorkeakoulun kansainvälisiin koulutuksiin hakeneiden määrä nousi 5 500 hakijaan. Lapin yliopistossa hakijamäärä kasvoi 250 hakijasta 400 henkilöön.

Moni hakeneista on kotoisin Aasian ja Afrikan maista kuten Bangladeshista, Pakistanista, Nepalista, Nigeriasta, Kiinasta, Iranista ja Sri Lankasta.

Venäläiset olivat takavuosina iso hakijaryhmä, mutta määrä on vähentynyt viime vuosina. Nyt venäläisiä haki yliopistoon vain muutama ja ammattikorkeakouluun 45.

– Kansalaisuudella ei ole vaikutusta opiskelijan valintaan korkeakoulujen opiskelijavalintaan, vaan siinä ratkaisevat opintovaatimuskriteerit, sanoo Lapin korkeakoulujen opetuspalvelujen johtaja Merija Timonen.

EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta olevan, valituksi tulleen opiskelijan maahantulosta ja oleskeluluvasta päättää maahanmuuttovirasto. Timosen mukaan viraston käsittely venyy välillä pitkäksi, jolloin lukukausi on ehtinyt alkaa ennen kuin opiskelija pääsee Suomeen ja Rovaniemelle.

Ammattikorkeakoulu tarjoaa kansainvälisille opiskelijoille englanninkielistä opetusta sairaanhoitajaksi, insinööriksi ja kansainvälisen kaupan osaajaksi.

Yliopistossa voi opiskella englanniksi matkailututkimuksen ja palvelumuotoilun ohjelmissa.

Opiskelupaikkoja riittää vain harvoille ulkomaalaisille

EU ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta peritään 8000 euron lukukausimaksu sekä yliopistossa että ammattikorkeakoulussa.

Opiskelupaikkoja riittää vain murto-osalle. Ammattikorkeakoulussa on jaossa 115 ja yliopistossa 25 aloituspaikkaa kansainvälisille opiskelijoille.

Ulkomaisten hakijamäärien kasvussa näkyy korkeakoulujen opetuspalvelujen johtajan Merija Timosen mukaan opiskelumahdollisuuksien markkinointi maailmalle.

Lapissa kasvu näkyy erityisesti ammattikorkeakouluun hakijoiden määrässä, heitä oli vuonna 2019 vain 170 ja nyt moninkertainen määrä, kaikkiaan 5439.

Yliopistoon hakeneiden määrä laski jonkin verran ensimmäisenä koronavuonna 2020 ja ammattikorkeakouluun hakijoiden määrä laski vuonna 2021 2000 hakijasta tuhanteen hakijaan. Tänä vuonna kasvu kiihtyi jälleen.

Ulkomaisten opiskelijoiden houkuttelu Suomeen on ollut korkeakoulujen lisäksi myös hallituksen agendalla. Maailmalta halutaa motivoituneita osaajia ja toivotaan heidän jäävän tänne myös töihin valmistumisen jälkeen.

Suosittelemme sinulle