Hyppää sisältöön

Erik Karlsson liekehtii historiallisella tahdilla NHL:ssä – Ossi Väänänen muistuttaa tempusta, joka hämmensi Jokerien pelaajia

San Josen Erik Karlssonin pistetahti on saanut monet haukkomaan henkeä. Taitavasta ruotsalaispuolustajasta on tulossa ensimmäinen sataan pisteeseen yli 30-vuotiaana NHL:ssä koskaan yltänyt puolustaja.

San Jose Sharksia edustava ruotsalaisjääkiekkoilija Erik Karlsson peliväline lapansa hellässä huomassa. Kuva: Kavin Mistry / NHLI / Getty Images
Tommi Seppälä

Jääkiekkoilija Erik Karlssonin, 32, tapauksessa liikkeelle on pakko lähteä tehopisteet edellä. San Jose Sharksia NHL:ssä edustava ruotsalaiskonkari on hakannut kauden edetessä tulosta uskomattomaan tahtiin: 46 ottelun jälkeen Karlssonin sarakkeesta löytyy 62 (15+47) merkintää.

Nykytahti veisi Karlssonin puolustajalle käsittämättömään 109 pisteeseen.

NHL-historia tuntee vain kaksi tähän yltänyttä puolustajaa, Bobby Orr ja Paul Coffey. Sen jälkeen, kun Orr rikkoi viimeisen kerran 109 pisteen rajan kaudella 1974–1975, siihen on ylletty 47 vuoden aikana vain kahdesti Coffeyn toimesta – edellisen kerran kaudella 1988–1989.

Hämmentävintä Karlssonin tapauksessa on, että tämä on tehnyt kuluvalla kaudella NHL:ssä enemmän pisteitä tasaviisikoin kuin kukaan toinen pelaaja. Tähän on NHL:n yli 100-vuotisessa historiassa yltänyt puolustajista yhden kerran Bobby Orr.

Huomionarvoista on myös, että Karlsson pelaa tällaisella tasolla 32-vuotiaana erittäin vaikean jalkavamman jälkeen. NHL-historia ei tunne yhtäkään puolustajaa, joka olisi yli 30-vuotiaana takonut taululle sataa tehopistettä. Yltääkseen tähän Världens Bästan tarvitsee tehdä 36 jäljellä olevassa ottelussa 38 tehopistettä. Se on täysin realistista.

Karlsson (#65) tuulettaa maalia San Jose -joukkuekavereidensa kanssa. Kuva: Kavin Mistry / NHLI / Getty Images

Karlssonin paluu lajin absoluuttiselle huipulle on päässyt jopa hieman yllättämään, sillä muutamien edellisvuosien aikana hän ei ole pelannut nykyisellä tai Ottawa-vuosiensa tasolla. Etenkin vaikea nilkkavamma jarrutti menoa aiemmin.

– Hänellä oli pitkään nilkan kanssa vakavia ongelmia ja se vaikeutti pelaamista. Hän kyllä pärjäsi ja pystyi pelaamaan, mutta se vei tekemisestä paljon prosentteja pois. Nyt nilkka ei näytä enää vaivaavan, ja uskon sen olevan yksi merkittävä syy tähän uuteen tulemiseen, entinen NHL-puolustaja, NHL:ää tarkasti seuraava Ossi Väänänen sanoo.

Toinen merkittävä muutos liittyy San Josen pelaajistoon. Tähtipuolustaja Brent Burnsin siirtyminen Carolinaan näyttää vapauttaneen Karlssonin pelaamista.

– Se oli oma aikakautensa, kun he olivat siellä kahdestaan. Se on aina hieman erikoinen tilanne, jos joukkueessa on kaksi noin isoa pelaajaa samalla pelipaikalla, vähän kuin kaksi kukkoa tunkiolla. Nyt Karlsson on San Josessa herra ja hidalgo.

– Tällaiset pelaajat haluavat tuntea vastuun, luottamuksen ja vaatimuksen, Väänänen jatkaa.

Samoilla linjoilla on Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen.

– He söivät siellä toistensa eväitä, Lehkonen lataa.

– Nyt Karlssonilla on valmennuksen täysi lisenssi pelata jopa hieman upporikasta ja rutiköyhää.

Erik Karlsson oli iloisella päällä ennen Philadelphia-ottelua joulukuun lopussa. Kuva: Kavin Mistry / NHLI / Getty Images

”Ottaa todella kovia riskejä”

Upporikasta ja rutiköyhää toden totta. Kun mietitään, mikä mahdollistaa puolustajalle tällaisten pistemäärien kasaamisen, uhkapelin merkitystä ei sovi väheksyä. Karlsson on poikkeusyksilö liikkeen, taitotasojen ja pelipään osalta. Näistä etenkin jääkylmä pelipää on mahdollistanut poikkeukselliset pistemäärät pitkällä uralla.

Karlssonin tapauksessa kylmä pelipää tarkoittaa usein itseluottavaista riskinottoa.

Ruotsalaistähti pelaa jatkuvasti pienellä etuotolla ylivoimahyökkäyksiä ja maalintekopaikkoja haistellen. Jos tilaisuus aukeaa, tilastoriveillä numerot alkavat yleensä vaihtua. Kolikon toiselta puolelta löytyy todellisuus, jossa riski realisoituu toiseen suuntaan, eikä valmiutta puolustaa ole.

Ymmärtääkseen Erik Karlssonia, on ymmärrettävä tämän sielunmaisemaa pelaajana.

Tämä kuvaa Erik Karlssonin peruspelaamista. Ajatus on alati hyökkäämisessä. Hän lyö ränniin 50–50-kiekon ja lähtee vailla varmistusta toiselta puolelta rohkeasti pystyyn. Jos Dallas voittaa irtokiekon laidalla, peliväline on alle sekunnissa San Josen maalin edessä täysin vapaalla hyökkääjällä parhaassa maalintekosektorissa.

Karlsson myös ajaa rohkeasti siniviivoilta vastaan tai hiipii taustalta neljäntenä hyökkääjänä tilanteisiin, oli varmistusta tilanteessa tai ei. Toisaalta juuri tämä tekee Karlssonista vaarallisen pelaajan ja hyökkäysalueella toisinaan vaikean puolustettavan, mutta ajoittain riski maksaa omassa päässä.

Tyypillistä Karlssonia. Hän hyppää syöttönsä perään ja hiipii kaikessa hiljaisuudessa taustalta Dallas-maalin kulmalle, josta pääsee myös laukomaan.

– Hän ottaa ajoittain todella kovia riskejä, välillä ne maksavat ja välillä eivät. Hän ei ole mikään stressaajatyyppi myöskään, mitä minä häntä aikanaan näin. Hän vain pelaa, Väänänen viittaa NHL:n työsulkukauteen 2012–2013, jolloin Karlsson edusti Jokereita.

– Hän lähti jokerivuonna tauolla Ottawaan hoitamaan asioita 11 päiväksi, eikä ottanut kamoja mukaan. En usko, että hänellä tuli edes hiki siellä kertaakaan. Paluu oli pelipäivän aamujäille, mutta lento oli myöhässä ja hän tuli suoraan peliin, jossa iski 1+5. Kyllä siinä oltiin, että mitä hittoa. Kuvaa vain hänen pelaamisensa luonnollisuutta, Väänänen nauraa.

On myös niin, että moderni NHL-peli on kutsunut juuri Erik Karlssonia luokseen erityisen voimakkaasti. Karlsson on mainettaan parempi omalla alueella, mutta samaan aikaan pelaaja, joka on tavannut säästää energiastaan ison osan hyökkäämiseen. Tämä sopii ajoittain jopa hieman huolettomaan NHL-peliin hyvin.

– Täysin samaa mieltä, peli on ehdottomasti tullut Karlssonin luokse. Pitää myös muistaa, että pakit ovat valmiita usein vasta 28-vuotiaina ja Karlsson antoi aiemmin tasoitusta, kun hän hiihteli pitkään yhdellä jalalla. Nykypäivän päästä päähän -peli sopii hänelle erinomaisesti, Lehkonen toteaa.

Heikkoudet omalla alueella

Karlssonista ei silti voi puhua nostamatta esiin ongelmia puolustuspelaamisessa. Toki on sanottava, että 32-vuotias Karlsson on mainettaan parempi myös puolustamaan – etenkin niin halutessaan. Karlsson käyttää mailaansa syöttöjä katkoessaan ja paikkaa ajoittain omiakin virheitään mallikkaasti.

Kehittyneet tilastotkaan eivät luo Karlssonista kuvaa pelaajana, joka vuotaisi mainittavalla tavalla. Ei, vaikka San Jose on häviävä joukkue. Jos katsotaan vastustajien Karlssonin kentällä olon aikana luomaa maaliodottamaa, tämä pyörii suurin pirtein samoilla sijoilla Sidney Crosbyn, Aleksander Barkovin ja Artturi Lehkosen kanssa – kaikki erittäin tunnollisina pelaajina tunnettuja.

Viidentoista sekunnin sisään Karlsson antaa kaksi esimerkkiä kyvyistään pelata myös ilman kiekkoa. Ensin ”käärmeenkieli” sinisellä katkaisee Dallasin hyökkäyksen ja kohta perään tämä paikkaa oman maalin kulmalla heikosti haltuun ottamansa rännikiekon.

Toki ajoittain myös melko heikkoja suorituksia on ollut tarjolla etenkin oman alueen puolustuspelaamisessa. Kun Dallas haki torstaina kuudella miehellä tasoitusta, Karlsson ei yrittänytkään pysäyttää Jason Robertsonia päädyssä. Tämä sai tarjoilla kiekon rauhassa parhaaseen maalintekosektoriin. Karlssonin meno oli muutenkin hänen viimeisessä vaihdossaan kaoottista.

Tässä vaihdossa Karlsson ja San Jose olivat pahassa pinteessä.

Yllä näkyvä hatara vaihto kuitenkin päättyi ruotsalaiselle kirjattuun syöttöpisteeseen.

– Hän on mainettaan parempi oman pään pelissä, mutta kyllä hän etenkin takavuosina näytti aika säästöliekillä omissa menevän, Väänänen muistaa.

Toisaalta Karlsson kompensoi paljon liikkeellä. Hän voisi olla parempikin puolustamaan, mutta haluaa säästää energiaa hyökkäämiseen, Väänänen uskoo.

– Tuollaisen pelaajan pitää saadakin hieman fuskata, ettei tarvitse jatkuvasti vääntää ja painia siellä, Lehkonen lisää.

Yhtä kaikki tarjolla on hyökkäyssuuntaan kenties parempaa Karlssonia kuin koskaan aiemmin ja siitä kannattaa nauttia.

– Hän on pelaaja, jonka ei tarvitse pakottaa mitään. Kun moni pelaaja tuossa otteluruuhkassa ennen ottelua miettii, miltä keho tuntuu ja onko tänään raskas jalka vai ei, niin Karlssonille tällaiset eivät ole ongelma. Kun hänellä on hyvä fiilis ja homma maistuu, hän pystyy ihmeisiin, Väänänen päättää.

Suosittelemme sinulle