Hyppää sisältöön

Ristomatti Hakola palasi Suomen mestariksi vaikeuksien jälkeen – teki mehevän paljastuksen kulisseista

Ristomatti Hakola kepitti Joni Mäen Tampereen SM-sprintin mestaruustaistossa. Kolmanneksi yltänyt Hakolan seuratoveri Lauri Lepistö oli tilannut mestaruuslippikset Hakolaa ajatellen jo edellisiltana.

Roope Visuri,
Laura Arffman

Ristomatti Hakola voitti Suomen mestaruuden perinteisellä hiihtotavalla käydyssä sprintissä.

Hakola voitti tiukassa loppukirikamppailussa Joni Mäen. Hakola piti piikkipaikkaa, mutta Mäki oli tulla ohi lopussa. Lauri Lepistö oli kolmas.

Hakola oli etukäteen sanaillut helposta Tampereen sprinttiradasta, että se ei sopisi hänen kaltaiselleen dieselille. Finaaliin hän kuitenkin lämpesi mainiosti.

– Yritin vähän eri taktiikkaa. Alku- ja välierässä vedin alhaalta asti kovaa, Hakola kertoi ja sanoi saaneensa vinkit entiseltä maajoukkuehiihtäjältä Matias Strandvallilta.

– Matu sanoi ennen finaalia, että peesaa jyrkälle asti ja iske siitä. Tein sen.

Hakolan tavoin Jämin Jännettä edustava Lauri Lepistö kertoi halunneensa ottaa saman ladun, ellei Hakola olisi ehtinyt ensiksi.

– Pelotti laskuun mennessä, kun näin pojat takana, Hakola selvitti.

Hakolan kausi ei ole ollut optimaalinen. Alkukausi oli terveysmurheiden sävyttämä. Ennen joulua hän palasi kilpailemaan kansallisiin kisoihin, mutta oli nyt ensimmäistä kertaa lähtöviivalla Suomen terävimmän kärjen kanssa.

Hakola kertoikin mestaruuden tuntuneen hyvältä ja Kankaanpäässä kasvanut hiihtäjä pääsi vitsailemaan pesäpallotaustastaan. Tampereen SM-kisat käytiin myös pesäpallosta tutulla Kaupin stadionilla.

– Olen aina parhaimmillani pesäpallostadioneilla. Imatra ja Kauppi. Kolmospesän päältä tuli hyvin, Hakola sanoi ja viittasi vuoden takaiseen Suomen mestaruuteensa Imatralla vapaalla 15 kilometrillä.

Mäki kertoi antaneensa Hakolalle vähän liikaa siimaa. Tiukassa taistossa hän myös miekkaili kilpailijoiden kanssa sauvoilla. Finaalissa lähes kaikki hiihtivät tasatyönnöllä.

– Oli kyllä tilanteita. Ei puuttunut se puoli, Mäki sanoi.

Mestaruuslippikset oli jo valmiiksi tilattu

Lepistön mukaan kaikki muut uskoivat Hakolan Suomen mestaruuuteen enemmän kuin sankari itse.

– Rise sanoi, että radalla on pari tönkyrää. Sanoin, että kukaan ei voi voittaa niiden tönkyröiden kanssa sinua, Lepistö paljasti.

Hakola tekikin mehevän paljastuksen kulisseista. Hakolan mukaan Lepistö oli intoutunut tilaamaan Suomen mestaruus -lippiksetkin jo lauantai-iltana.

– Kaverilla on kyllä luottoa, Hakola naurahti.

Joni Mäki, Ristomatti Hakola ja Lauri Lepistö olivat mitalikolmikko Tampereen SM-sprintissä. Kuva: Lehtikuva / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Ristomatti Hakola naureskeli olevansa pesäpallomies – joukkuekaveri tilasi etukäteen mestaruuslippikset

Hirveästi Hakola ei vielä henkseleitä paukutellut kilpailun jälkeen. 31-vuotiaalla hiihtäjällä oli mielessään alkukauden vaikeudet, kun häneltä kysyttiin tulevista suunnitelmista.

Sprinttiä ajatellen MM-kisoihin viimeinen näyttöpaikka on ensi viikonloppuna Ranskan maailmancupissa.

– Katsotaan päivä kerrallaan. Pysytään nyt kaksi päivää terveenä. Katsotaan sitten, Hakola sanoi.

Hakolan henkilökohtaisen valmentajan ja Suomen maajoukkueen päävalmentajan Teemu Pasasen mukaan Hakolalle tulee vielä maailmancupin kilpailuja.

– Kunto on ollut jo pitkään kohdillaan. Nyt hän saa kisoja alle ja pystyy osoittamaan hyvän vireensä, Pasanen sanoi.

MM-kisapaikasta taisteleva Lepistö oli itse tyytyväinen, sillä hänellä on ollut vaikeaa hyvän alkukauden jälkeen.

– Oli kyllä mukavaa. Eilisen jälkeen ajattelin, että käydään nyt hiihtämässä vaan. Mutta oli kyllä hyvä päivä, Lepistö totesi.

Naisissa myös tiukka mestaruusratkaisu

Naisissa mitalit ratkesivat myös loppusuoralla. Johanna Matintalo venytti Katri Lylynperän edelle ykköseksi. Jasmin Kähärä oli pronssilla ennen Anne Kyllöstä.

Mestaruus ratkesi miesten tapaan maalikameravertailussa.

Matintalo kuvaili finaalia stressaavaksi, koska radan loppu on niin nopeatempoinen ja laskuvoittoinen.

– Pääsin irti, mutta Katri tuli rakettimaisesti lopun. Vähän pelästyin, että kaveri on jo niskassa kiinni, Matintalo sanoo.

Johanna Matintalo voitti SM-kultaa maalikameravertailulla – Katri Lylynperä taipui toiseksi

Lylynperä yritti kiriä ahtaassa tilassa latujen välistä. Lylynperä kuvaili jo ennen viikonlopun SM-otatuksia, että kilpailutauko ei ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Lylynperä ei siis suoranaisesti riemuinnut hopeamitali kaulassa.

– Olin vähän köysissä nousussa. Maailmalla on kovempia ratoja kuin tämä. Harvoin on näin laskuvoittoista. Vaikka oli nyt hyvä loppu, lisää virettä kaipaa ensi viikonlopulle, Lylynperä sanoi.

Olo olikin epävarma.

– En oikein tiedä, miksi on mennyt niin alavireisesti. Ollaan oltu valmentajan kanssa ulkona kartalta. Ollaan hapuiltu ja etsitty eri ratkaisuja. Nyt oli kaksi hyvää kisaa ja palautumisen kautta nousuun, Lylynperä sanoi.

Ranskan maailmancupiin hän lähtee näyttämään, että kuuluisi MM-joukkueeseeen.

– Naisilla on kovia sprinttinäyttöjä. Vaatii siis itseltäni kovaa näyttöä, että mahtuu MM-joukkueeseen, Lylynperä sanoo.

Suosittelemme sinulle