Hyppää sisältöön

Ranska lupaa Ukrainalle Leclerc-panssarivaunuja, mutta Saksa on vastahakoinen Leopardeista – Der Spiegelin mukaan Saksa voisi lähettää Ukrainaan 19 vaunua

Saksan asevoimilla on yhteensä 312 Leopard 2 -panssarivaunua, joista 19 on vain pieni osa. Macron ja Scholz tapasivat Pariisissa sunnuntaina.

Sotilaita panssarivaunun kyydissä.
Saksalaissotilaat kuvattiin Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunun kyydissä sotaharjoituksessa 11. elokuuta 2021. Kuva: Sascha Steinbach / EPA
Petri Burtsoff,
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Liittokansleri Olaf Scholz vieraili tänään Pariisissa Saksan ja Ranskan ystävyyden merkiksi solmitun Élysée-sopimuksen 60-vuotisjuhlapäivänä. Vieralua isännöi Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Vierailua varjosti tällä viikolla Saksassa pidetyn Ramsteinin kokouksen eräänlainen epäonnistuminen. Vaikka Ukrainalle luvattiin runsaasti aseapua, liittoutuneet eivät päässet kokouksessa yhteisymmärrykseen taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainalle.

Saksa ei salli sen valmistamien Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamista Ukrainaan, vaikka monet länsimaat olisivat siihen valmiita.

Myöskään Saksan ja Ranskan johtajien tapaamisessa selvyyttä Leopardeista ei saatu. Yhteisessä lausunnossa maat lupasivat jatkaa aseavun tarjoamista Ukrainalle.

Lausunnossa ei kerrottu, koskeeko lupaus aseavusta myös Leopard-panssarivaunuja.

Ranskan Macron sanoi, että raskaiden panssarivaunujen lähettäminen ei ole poissuljettu vaihtoehto. Macronin mukaan Ranska on valmis lähettämään Ukrainaan Leclerc-panssarivaunuja.

Saksa pysyi vastahakoisena. Scholz väisti kysymyksen Leopardeista sanomalla, että Saksa toimii läheisessä yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa.

Ukraina on vedonnut toistuvasti sen liittolaisiin juuri Leopard-panssarivaunujen saamiseksi.

Saksa selvitti, kuinka monta Leopardia se voisi lähettää

Saksalaislehti Der Spiegel on saanut käsiinsä salaisen asiakirjan, josta käy ilmi millaisia Leopard 2 -panssarivaunuja Saksa voisi luovuttaa Ukrainalle.

Asiakirjan mukaan mahdollisia luovutettavia panssarivaunuja on vain 19 kappaletta, vaikka Saksan asevoimilla on Leopard 2 -panssarivaunuja 312 kappaletta.

Der Spiegelin paljastama asiakirja kertoo myös, että Saksa voisi luovuttaa Ukrainalle vanhempia 2A5-mallin Leopardeja.

Niitä käytetään Der Spiegelin mukaan esittämään vihollisen panssarivaunuja Saksan sotaharjoituksissa.

Scholz vakuutti Pariisin-vierailunsa alussa pitämässään puheessa Saksan tuen Ukrainalle jatkuvan.

– Tuemme Ukrainaa myös jatkossa, niin pitkään ja kattavasti kuin on tarpeen, Scholz sanoi.

Scholzia kohtaan on esitetty äänekästä arvostelua Saksan poliittisen johdon toimesta.

Maan uusi puolustusministeri Boris Pistorius on sanonut uskovansa, että Saksa tekee pian lopullisen päätöksen panssarivaunuista.

Macronin odotetaan tapaamisessa pyrkivän vakuuttamaan Scholzin siitä, että Leopardien lähettäminen Ukrainaan on välttämätöntä.

Kokousta Pariisissa seuraavan toimittajan Jari Mäkisen mukaan Ranska pohtii omien Leclerc-taistelupanssivaunujen antamista Ukrainalle, ja pyrkii näin vaikuttamaan siihen, että Saksa tekisi samoin.

Pariisin tapaamisen asialistalla on toki muutakin kuin Ukrainan tukeminen. Johtajien odotetaan keskustelevan muun muassa energiapolitiikasta, Euroopan unionista sekä taloudesta.

Saksan ja Ranskan suhteet eivät Mäkisen mukaan ole parhaimmassa jamassa.

– Jo ennen Ukrainan sotaa Saksa teki useita päätöksiä, jotka vaikuttavat Ranskaan, mutta joista ei neuvoteltu Ranskan kanssa, hän sanoo ja lisää sen kismittäneen Ranskaa.

Mäkinen ei kuitenkaan odota, että tämän päivän tapaamisessa kuultaisiin uutisia Saksan tankkipäätöksestä.

22.1. klo 20.03 Lisätty tieto Scholzin ja Macronin neuvotteluista.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajan analyysi: Saksan Scholz pelkää Leopardien lähettämistä Ukrainaan, mutta paine kasvaa nyt myös omien joukossa

Entä jos Scholz onkin oikeassa? Saksan liittokansleri pelkää sodan leviävän – näin asiantuntijat kommentoivat

Suosittelemme