Hyppää sisältöön

Kommentti: Kalle Rovanperä murskasi taas yhden ennätyksen – paineistetun Sébastien Ogierin ilmeet eivät tukeneet puheita

Itsevarmuutta huokuva Kalle Rovanperä pakotti Sébastien Ogierin venyttämään rajojaan kotikentällään, kirjoittaa Monte Carlosta rallitoimittaja Miika Wuorela.

Kalle Rovanperä avasi rallikauden mallikkaasti. Kuva: All Over Press

Kalle Rovanperä avasi MM-rallikauden tyylikkäällä suorituksella, joka poiki lopulta ikonisen Monte Carlon rallin kakkossijan.

Monte Carlossa taistelu rallin voitosta jatkui loppuun asti. Rovanperä ei antanut piiruakaan periksi, vaikka kampitettavana oli Monten ja koko lajin valtias. Suomalaisässä tiesi, että kokeneen ranskalaisen, Sébastien Ogierin, iholla on roikuttava, vaikka tekisi kipeää. Ja sen Rovanperä myös teki.

Rovanperä osoitti olevansa kaikin puolin rohkeampi ja valmiimpi taistelemaan, vaikka kaikki ei olisi sataprosenttisesti kunnossa. Toyota tikkasi ja Rovanperä sai lasketella Ranskan Merialppien rinteillä huolettomana.

Nuoren miehen olemus huokuu itsevarmuutta. Jäämieheksi Rovanperää ei ole kutsuminen, sillä perusolemukseltaan hän on herkkä ja lämminhenkinen ihminen, joka puhuu suomalaiseksi yllättävän paljon.

Rovanperä haravoi nuorilla silmillään ja haukankatseellaan potentiaaliset vaaranpaikat erikoiskokeilla. Ogier toivotti nuorelle kilpakumppanilleen onnea etenkin lauantai-iltapäivän lenkille, kun tunsi vauhdin nousevan epämiellyttävän kovalle tasolle. Tosin, tuuria Rovanperä ei tarvinnut. Taitoa hänellä oli sitävastoin rutkasti omasta takaa.

Kalle Rovanperälle podiumsijoitus oli ensimmäinen Monte Carlosta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Ranskalaisen multimestarin etumatka kutistui lauantain aikana 36:sta aina 16 sekuntiin. Se oli jotain muuta kuin Ogier oli laskenut päivään ja ralliin startatessaan. Oliko Rovanperällä sittenkin takataskussaan kikka kolmonen, jolla hän tyrmäisi Ogierin tämän maaperällä?

Ogier väitti tarkkailleensa tilannetta mestarin rauhallisuudella illan hämärässä ajetulla, päivän päätöserikoiskokeella, mutta miehen ilmeet eivät täysin tukeneet hänen väitettään. Rovanperä osaa tunkeutua vastustajiensa ihon alle – ei puheillaan, vaan teoillaan, ja sekös on omiaan sekoittamaan jokaisen kilpakumppanin pasmat.

Yhden ennätyksen Rovanperä lisäsi ansioluetteloonsa ajettuaan lauantaina sadannen pohja-aikansa – kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana, luonnollisesti.

Rallin lopputulos oli suomalaisittain parempi kuin moni ymmärtääkään. Viimeisin MM-sarjan suomalaisvoitto Montesta vuodelta 2006 tuli rehellisyyden nimissä Marcus Grönholmille mahdolliseksi vain Sébastien Loebin ensimmäisen päivän keskeytyksen jälkeen. Myös Jari-Matti Latvala on yltänyt Montessa toiseksi, taipuen hänkin juuri Ogierille.

Rovanperä taisteli Montessa Ogieria vastaan erittäin miehekkäästi – niin, että vauhti vain nousi kisan loppua kohti. Tällä hän pakotti Ogierin venyttämään omia rajojaan, jolloin virheen mahdollisuus puolin ja toisin kasvaa reilusti.

Sebastien Ogier, 39, juhli ennätyksellistä yhdeksättä voittoaan Monte Carlon MM-rallissa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Kakkossija ei toki ole sama asia kuin voitto, mutta Rovanperä kaatui saappaat jalassa. Hän nosti riman korkealle ja taisteli kalkkiviivoille asti. Ei Rovanperää tarvinnut muistuttaa siitä, että nyt edettiin Ogierille yhtä tutuissa maisemissa kuin Jyväskylän seutu on Rovanperälle.

Vaan mitäpä sillä oli väliä. Rovanperä on taistelija, jota ei voi murtaa vähättelemällä hänen mahdollisuuksiaan. Ogierilla tällaista harhakäsitystä ei ollut, joten ranskalainen piti liekkiä yllä tosissaan, vaikka pahimman haastajan nimi oli vaihtunut Loebista Rovanperään.

Kaudesta on kovaa vauhtia tulossa toinen loistava vuosi Rovanperälle.

Suosittelemme sinulle