Hyppää sisältöön

Iivo Niskasen tilasta lisätietoa Suomen päävalmentajalta – Aino-Kaisa Saarinen patisti epäröinyttä Ristomatti Hakolaa MM-kisoihin

Viime hetkellä SM-kisoista vetäytynyt Iivo Niskanen on Teemu Pasasen mukaan kunnossa. Ylen asiantuntija Aino-Kaisa Saarinen löi SM-sprinttien jälkeen pöytään omat valintansa matkalle MM-kisoihin.

Ristomatti Hakola palasi tyylillä alkukauden vaikeuksien jälkeen Suomen terävimmän kärjen sekaan.

Tampereen SM-kisoissa kilpailtiin SM-mitalien lisäksi paikoista viimeisiin MM-valintakisoihin, Ranskan ja Italian maailmancupeihin.

Sprinttereillä on ensi viikolla viimeinen näytönpaikka Ranskan maailmancupissa. Etukäteen oli tiedossa, että joidenkin hiihtäjien MM-haaveet murskautuvat, vaikka suoranaisesti MM-kisoihin ei Tampereella karsittukaan.

Juuso Haarala ja Verneri Suhonen sanoivat esimerkiksi finaalikarsiutumisten jälkeen suoraan Yle Urheilulle, että uskovat MM-haaveiden kariutuneen.

Etukäteen herätti kuitenkin suurta kritiikkiä Tampereen sprinttirata. Helppoa rataa ei pidetty kansainvälisesti vertailukelpoisena.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kuvaili SM-hiihtojen jälkeen sprinttirataa ”erilaiseksi”.

– Saatiin kuitenkin osviittaa, ketkä ovat hyvässä vireessä, Pasanen sanoi SM-hiihtojen jälkeen.

Miehissä Ristomatti Hakola palasi komeasti kilpailemaan Suomen terävimmän kärjen kanssa, kun Hakola voitti SM-kultaa maalikameravertailussa Joni Mäen kanssa. Hakolalle kirjattiin sekunnin sadasosan voitto.

Pasasen mukaan Hakolalle tulee vielä maailmancupin kilpailuja.

– Kunto on ollut jo pitkään kohdillaan. Nyt hän saa kisoja alle ja pystyy osoittamaan hyvän vireensä, Pasanen sanoi.

Hakola ei vielä itse halunnut lyödä lukkoon kisaamista tulevissa maailmancupeissa ja sitä kautta MM-kisoissa. Yle Puheella SM-hiihtoja kommentoinut Aino-Kaisa Saarinen oli kuitenkin valmis lähettämään Hakolan näillä suorituksilla MM-kisoihin.

– Jos Ristomatti ei mihinkään kuolemantautiin sairastu, kyllä hän lähtee. Rise, pakkaa kassi! Saarinen patisti.

Saarinen hehkutti etenkin yhtä yksityiskohtaa Hakolan päivän suorituksessa.

– Ristomatti veti aika-ajosta kaikki erät tasatyönnöllä. Se on varteenotettavan kova suoritus ja kertoo, että on kovassa kunnossa, Saarinen totesi.

Ristomatti Hakola voittaa sprintin SM-kultaa – katso huima loppuratkaisu

Moilanen lähetti suksensa jo Ranskaan

Ennen SM-kisaviikonloppua vahvoja kansainvälisiä näyttöjä sprintissä oli antanut Joni Mäen lisäksi Niilo Moilanen.

21-vuotias lupaus ylsi joulukuun alussa Beitostölenissä perinteisen sprintissä välieriin ja oli lopputuloksissa kahdeksas. Mäki oli samassa kilpailussa finaalissa ja viides.

Moilanen ei ollut pettyneen oloinen Tampereen SM-finaalista karsiutumiseen. Hän kertoi kisanneensa ensimmäistä kertaa tällä kaudella kolmena päivänä peräkkäin.

– Aika paljon piti tankata energiaa. Kroppa tyhjeni kahden ensimmäisen kisan jälkeen, Moilanen kommentoi.

Moilanen myös muistutti, että hiihti perinteisen hiihtotavan suksilla.

– Olin ainoa perinteisen suksilla. Muut olivat vapaan suksilla. Oli mielettömän liukas suksi, mutta mutkissa ja ladunvaihdoissa vapaan suksi sekä pursuit-mono olivat selvästi parempia. En sano, että oli surkea kulku. Oli yllättävän hyvä, Moilanen sanoi.

Niilo Moilanen karsiutui sprinttifinaalista Tampereella. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Vapaan suksia Moilanen ei olisi voinut edes käyttää, koska hän oli lähettänyt parinsa jo Ranskaan ensi viikon maailmancup-kisoja varten.

– En tiedä, mikä olisi ollut lopputulos toisin päin, Moilanen totesi.

Aino-Kaisa Saarinen valitsisi tällä hetkellä Planican MM-sprinttiin Hakolan, Mäen ja Lauri Vuorisen. MM-kisoihin saa yhdelle matkalle nimetä neljä hiihtäjää yhdestä maasta.

– Moilanen, Lauri Lepistö ja Lauri Mannila -kolmikosta katsottaisiin sitten neljäs mies, Saarinen totesi.

Naisissa Saarinen valitsisi päivän kärkikolmikon Johanna Matintalon, Katri Lylynperän, Jasmin Kähärän ja kilpailun väliin jättäneen Jasmi Joensuun.

– Kyllä se sille näyttäisi nyt, että siinä olisivat nämä neljä naista, Saarinen arvioi.

Johanna Matintalo voitti SM-kultaa maalikameravertailulla – Katri Lylynperä taipui toiseksi

Pasanen tietää Niskasen olevan kunnossa

Planican MM-kisoihin on aikaa kuukausi. Päävalmentaja Pasanen näkee, että kausi on mennyt hyvin kohti kauden päätavoitetta.

Pasanen muistuttaa esimerkiksi Beitostölenin maailmancupista, jossa edellä mainittujen miesten sprinttitulosten lisäksi Johanna Matintalo oli kolmas. Kerttu Niskanen puolestaan voitti normaalimatkan perinteisellä hiihtotavalla.

Tour de Skillä puolestaan Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski nappasivat palkintokorokesijoja.

– Sillä tavalla olen luottavainen, että kyllä voi lähteä menestymään. Miesten puolella pitää vähän virettä nostaa. Ykköshampaat pitää saada kuntoon, Pasanen toteaa.

Tampereen SM-hiihdoissa lähtöviivalla olivat kaikki muut Suomen kärkinimet paitsi Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen. Kerttu Niskanen puolestaan koki, että SM-kisojen aikaan oli hyvä pitää harjoitusjakso. Iivo Niskanen vetäytyi SM-kisoista viime hetkellä perjantaina varotoimenpiteenä. Sen tarkemmin asiaa ei ole avattu.

Päävalmentaja Pasanen sanoo kuitenkin tietävänsä, että Iivo Niskanen on kunnossa.

– Pitää tehdä kaikki asiat mahdollisimman hyvin niin, että on Planicassa kunnossa. Iivo tietää itse valmentajansa Ollin (Ohtonen) kanssa sen, miten valmistautua MM-kisoihin. Iivo on ennenkin osannut valmistautua arvokisoihin. En ole Iivosta huolissani lainkaan, Pasanen totesi.

Suosittelemme sinulle