Hyppää sisältöön

Korjaamalla vaatteita voi säästää rahaa – Jatkossa myyjä voi kysyä, ostatko vaatteelle elinikäisen takuun

Muotiliikkeet ovat keskellä murrosta, joka vaatii uudenlaista suhtautumista vaatteiden käyttöikään. Alan haasteena on tällä hetkellä se, että korjaus voi maksaa enemmän kuin uusi tuote.

Helena Lappeteläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhä useampi vaatebrändi myy lisäpalveluna vaatteiden korjaus- ja huoltopalvelua tai miettii, kuinka palvelun voisi tuoda osaksi vaatteiden myyntitilannetta. Aikaisemmin muotialan yritykset ovat tarjonneet asiakkailleen lähinnä reklamaatioihin perustuvaa vaatteiden huoltoa. Syynä muutokseen on ilmastotavoitteet, joihon vaateteollisuus reagoi.

Suomessa on tällä hetkellä kymmenkunta vaatebrändiä, jotka huoltavat ja korjaavat myymiään vaatteita. Näitä ovat muun muassa Sasta, Reima ja Joutsen. Perässä tulee entistä suurempia muotijättejä, kuten Hennes & Mauritz.

Palvelu tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi paidan sauma repeää, niin asiakas voisi viedä sen takaisin ostamaansa vaatekauppaan ja pyytää korjausta.

Tekstiilin-ja muodin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski kertoo, että tämä muuttaisi vaatteiden myyntitilanteessa tapahtuvaa keskustelua.

– Myyjä voisi kysyä suoraan asiakkaalta, ostatko vaatteelle elinikäisen takuun tai vaikkapa pesun untuvatakille jo etukäteen.

Alan haasteena on tällä hetkellä se, että korjaus tai huolto voi maksaa enemmän kuin korvaava uusi tuote. Muotialalla tästä halutaan päästä eroon ja siihen etsitään ratkaisuja, sanoo Niinikoski.

– Vaatebrändit voisivat ostaa palvelun alihankintana esimerkiksi korjausalan ammattilaisilta. Asiakkaan voisi ohjata myös Menddien kaltaiselle nettisivustolle, josta asiakas löytäisi lähinnä olevan vaatekorjaajan. Muotikaupoissa voisi myös pitää huoltokursseja, joissa asiakkaille opetetaan korjaamista esimerkiksi napin ompelua.

Vaaleansinisiin farkkuihin ommellaan paikkaommelta ompelukoneella.
Ompelukoneella voi paikata kotona nopeasti suuremmatkin reiät Kuva: Jari Pussinen / Yle

Konseptoiminen hemmottelupaketiksi

Kotimainen lifestyle-brändi Balmuir on konseptoinut tekstiilien huollon hemmottelupaketiksi. Palvelu sisältää muun muassa pienien reikien paikkauksen, harjaamisen, pesun tai höyrytyksen ja se on saatavilla Balmuirin Helsingin myymälässä.

Sinistä paitaa harjataan vaateharjalla.
Villa- ja kashmirvaatteesta saa nypyt pois vaateharjalla, nypynpoistolaitteella tai matkakäyttöön sopivalla kashmirkammalla. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Balmuirin mallimestari Tuula Lönnqvist kertoo palvelun suosion yllättäneen yrityksen.

– Aluksi huolsin kaikki huoltoon tulevat tekstiilit yksin. Lopulta töitä tuli niin paljon, että yritys osti palvelun ulkopuoliselta ompelimolta.

Suosion syynä on Balmuirin PR-manager Henna Mäkelän mukaan se, että asiakkaat haluavat toimia yhä vastuullisemmin. Toisaalta merkkivaatteista ja -asusteista halutaan pitää hyvää huolta.

– Esimerkiksi erään asiakkaan koira haukkasi vahingossa 300 euron hintaisesta kashmirhuivista palasen, mutta siitä tuli uudenveroinen 30 euron korjauspalvelun ansiosta.

Mohairharja makaa mohairhuivin päällä. Taustalla näkyy epätarkkana myös vaateharja ja muita välineitä.
Mohairhuivin saa uudelleen pörröiseksi harjaamalla yhteen suuntaan 45 asteen kulmassa mohairkammalla. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Ulkohousujen paikkaus 15 eurolla

Vaikka korjauspalvelu voi olla luksuspalvelua, niin sitä haluavat monet ekologisuuden perään huutavat vaatteiden kuluttajat. Huolto- ja korjauspalvelu on usealle kotimaisille yritykselle jopa kilpailuvaltti. Lisäpalvelua tarjoavien liikkeiden hinnat vaihtelevat jonkin verran.

Vastuullisia vaatteita valmistava Globe Hope tarjoaa yli vuoden ikäisille vaatteilleen pieniä korjauksia. Esimerkiksi vetoketjun vaihtaminen uuteen hoituu 30 eurolla.

Alpa korjaa puolestaan neuletuotteidensa kuntoa. Esimerkiksi paidan reiän parsiminen vaihtelee 29–44 euron välillä.

Ulkoiluvaatteita valmistava Sasta on panostanut korjauspalveluun jo vuosikymmeniä. Yritys tarjoaa korjausta vaatteilleen 40 euron tuntiveloitushintaan.

Lasten vaatteita myyvät Polarn O. Pyret ja Reima tarjoavat mahdollisuuden korjata lasten leikeissä hajonneita vaatteita. Esimerkiksi Polarn O. Pyretissä ulkohousujen pieni paikkaus voi maksaa 15 euroa ja vedenpitävä suurempi paikka 15–30 euroa.

Myös untuvatekstiilivalmistaja Joutsenella on kiertotalouteen pohjautuvaa toimintaa, jossa esimerkiksi untuvatakin voi paikata noin 70 euron hintaan.

Sinipaitainen nainen pitää vaatteiden höyrytyskaapin ovea auki. Kaappiin on ripustettu vaaleanruskea huivi.
Vaatteiden höyrytyskaappi raikastaa ja poistaa vaatteesta erilaisia mikrobeja. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Vaatejätit kipuavat pienempien perässä

Useat kansainväliset vaatejätit eivät tarjoa vielä vaatteiden kunnostuskorjausta, mutta ovat konseptoimassa niitä parhaillaan. Esimerkiksi Marimekossa suunnitellaan parhaillaan kiertotalouteen pohjautuvia palveluja.

Myös Lindex aikoo tuoda lähivuosina asiakkailleen vaatteiden huolto-ja korjauspalvelua. Norjassa ja Ruotsissa yritys on jo aloittanut toiminnan, jossa se ostaa asiakkailtaan käytettyjä tuotteita takaisin myyntiin, kertoo Suomen Lindexin PR johtaja Aino Marja Öster.

Hennes & Mauritz testaa parhaillaan Tukholmassa vaatteiden korjaus-ja huoltopalvelun tarjoamista asiakkailleen. Jos toiminta osoittautuu suosituksi, leviää konsepti myös muihin maihin.

Ympäristövastuullisuuteen tähtääviä keinoja ovat korjaamisen lisäksi vaatteiden uudelleenmyynti, vuokraaminen ja kierrätystekstiilin hyödyntäminen.

Vaikka kaupat tarjoavat asiakkailleen vaatteen ostamisen yhteydessä niiden huoltamiseen liittyviä tietoja ja välineitä, niin lopullisen huoltotyön tekee kuluttaja itse. Jokainen voi lisätä vaatteiden elinkaarta esimerkiksi noudattamalla pesuohjeita, pesemällä ne nurin päin, tuulettamalla ja huoltamalla oikeilla välineillä.

Monivärisestä neulepaidasta poistetaan nyppyjä nypynpoistajalla.
Jokaisen kodista olisi hyvä löytyä nypynpoistokone, jolla nyppyisestä vaatteesta saa nopeasti uudenveroisen Kuva: Jari Pussinen / Yle

Suosittelemme sinulle