Käynnissä oleva luonnonmarja-alan myllerrys on saanut uuden käänteen. Alan yritykset eivät ole tyytyväisiä valmisteilla olevaan kausityöasetuksen muutokseen, jonka jälkeen luonnontuotteiden keruu tapahtuisi työsuhteessa.
Muutos koskee suurimmilta osin Thaimaasta Suomeen saapuvia luonnonmarjojen poimijoita. Poimijat työskentelevät Suomessa itsenäisinä toimijoina, vaikka käytännössä he ovat täysin riippuvaisia marjayrityksistä.
Marjayritykset esittävät vaihtoehtoisia keinoja, joilla varmistetaan poimijoiden hyvä kohtelu ja riittävät ansiot.
Sotkamolaisen Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki ehdottaa, että poimijoille voidaan varmistaa etukäteen marjojen minimihinta, jonka alle ei mennä sekä sovittu minimiansio keruukauden päätteeksi. Naapangin mukaan yritykset ovat sitoutuneet korjaamaan esiin tulleet puutteet.
Alaa ovat säännöllisesti ravistelleet jonkinasteiset skandaalit. Viime syksynä marja-alalla aloitettiin ihmiskauppatutkinta ja myös alalla keskeisessä asemassa vaikuttanut virkamies on lahjus- ja virkarikostutkinnan alla.
Muutosta on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä. Yrittäjien mukaan muutoksen tuoma byrokratia ja kustannusten nousu estäisivät alalle elintärkeiden thaipoimijoiden saapumisen Suomeen. Yrittäjien mukaan thaipoimijat eivät halua työsuhdetta, eivätkä Thaimaan viranomaiset sitä enää vaadi.
Vielä marraskuussa Thaimaan suurlähettiläs Chavanart Thangsumphant sanoi Ylelle, että työsuhteisuus voisi olla keino kitkeä alalla paljastuneita epäiltyjä väärinkäytöksiä.
Nyt ajatus on kuitenkin muuttunut Thaimaassa. Arktisten Aromeiden toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kertoo yritysten olleen yhteydessä Thaimaan viranomaisiin ja siellä ollaan kallistuttu poimijoiden toiveisiin.
– Poimijat tulevat mieluummin Suomeen nykyisellä mallilla ja ovat tyytyväisempiä tähän kuin Ruotsin malliin, Partanen sanoo.
Ruotsissa marjanpoimijat ovat työsuhteessa.
- Kuuntele yltä, kun Arktiset Aromit yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kertoo yritysten olleen yhteydessä Thaimaan viranomaisiin ja siellä ollaan kallistuttu poimijoiden toiveisiin.
Partasen mukaan ministeriön muutosesitys ja lausuntopyynnöt kausityöasetuksen muutoksesta eivät ole vielä tulleet marjayrityksille. Arktiset Aromit ry ja yritykset tekevät yhteisen lausunnon ministeriöön helmikuun alkuun.
Yritysten mielestä muutosehdotuksen vaikutuksia ei ole arvioitu tarpeeksi.
Suomessa 80-90 prosenttia yrityksille myytävästä luonnonmarjasta tulee ulkomaisten marjanpoimijoiden kautta. Kesällä 2022 Thaimaasta saapui Suomeen 4000 poimijaa.
Lisää aiheesta:
Suomen marjasato tuo vaurautta Thaimaan syrjäkyliin – moni kerää metsästä talorahat
Aiheesta voi keskustella 24. tammikuuta kello 23 asti.