Hyppää sisältöön

Säästösuunnitelmat kuohuttavat Turun yliopistossa – seurasimme mielenosoitusta

Opiskelijayhdistys Kutu ry vastustaa suunnitelmia lakkauttaa etnologian professuuri. Turun yliopisto on ollut viime aikoina julkisuudessa myös muista leikkaussuunnitelmista.

Turun yliopiston säästösuunnitelmat herättävät vastustusta. Yle seurasi mielenosoitusta suorassa lähetyksessä. Kuva ja video: Vesa-Matti Ruuska.
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun yliopiston etnologian, folkloristiikan ja uskontotieteen opiskelijain yhdistys Kutu ry järjesti mielenosoituksen Turun Yliopistonmäellä.

Kutu ry päätti järjestää mielenosoituksen kuullessaan, että Turun yliopisto suunnittelee etnologian professuurin lakkauttamista nykyisen professorin jäädessä eläkkeelle.

Yhdistys kertoo, että lakkauttamista on perusteltu muun muassa säästösyillä, vaikka professorit tuovat toiminnallaan lisää rahaa yliopistolle. Mielenosoituksella vastustetaan myös muita säästösuunnitelmia.

– Yliopisto on ehdottanut muitakin kestämättömiä ratkaisuja, kuten etnologian ja folkloristiikan professuurin yhdistämistä. Kyseessä on kaksi eri oppinainetta, yhdistyksen tiedotteessa todetaan.

Päättyykö tutkimus?

Yhdistys pelkää, että professuurin lakkauttamista seuraisi etnologisen tutkimuksen päättyminen.

– Etnologi on kulttuurista ymmärrystä ja kestävää tulevaisuutta luova sekä edistävä asiantuntija, jonka panosta tarvitaan alati globalisoituvassa maailmassa, tiedotteessa kerrotaan.

Mielenosoittajia Turun yliopistonmäellä.
Kutu ry:n järjestämä mielenosoitus keräsi kymmeniä ihmisiä Turun yliopistonmäelle. Kuva: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Mielenosoitukseen osallistunut Kutu ry:n puheenjohtaja Akseli Sääksmäki kertoo, että Turun yliopistoon jää etnologiasta vai yliopisto-opettaja, jos professuuri lakkautetaan.

– Se tarkoittaa, että maisteriksi ei voi enää valmistua tai väitöskirjaa kirjoittaa, kun ei ole professoria, joka ohjaisi työt.

Hän huomauttaa, että etnologiaa voi opiskella Suomessa tällä hetkellä neljässä yliopistossa, eikä yhdessä niistä ole täytetty professorin virkaa. Siksi alan puolustaminen on tärkeää.

– Vaikuttaa siltä, että humanistisen tieteen arvostus ei ole korkealla. Esimerkiksi lääketiede ei joudu tällä tavalla puolustamaan itseään, Sääksmäki harmittelee.

Moni etnologian opiskelijoista työllistyy museoalalle. Museoalan ammattiliiton järjestökoordinaattori Tuulia-Tuulia Tummavuori on hyvin huolissaan suunnitelluista koulutusleikkauksista. Alalle on jo nyt vaikea löytää osaavaa henkilökuntaa.

– Koulutusleikkaukset kohdistuvat kulttuurialoille ja kulttuurin perintöaloille. Ne heikentävät mahdollisuuksia säilyttää suomalaista kulttuuriperintöä. Jos me emme sitä tee, ei sitä tee kukaan muukaan.

Museoalan ammattiliiton järjestökoordinaattori Tuulia-Tuulia Tummavuori.
Leikkaussuunnitelmat huolettavat Museoalan ammattiliiton järjestökoordinaattori Tuulia-Tuulia Tummavuorta. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Humanistinen tieteenala ahtaalla

Turun yliopiston etnologian professori Helena Ruotsala kokee, että humanistinen tieteenala on laitettu Suomessa ahtaalle.

– Meidän vaikutuksemme on paljon suurempi kuin se ala, joka meille on annettu. Etnologialla olisi paljon annettavaa ja yhteiskunnallista merkitystä.

Ruotsala on jäämässä eläkkeelle, eikä hänen tilalleen palkata uutta professoria, jos säästäsuunnitelmat toteutuvat.

– Koulutus on tällä hetkellä Turussa käytännössä kahden työntekijän varassa. Jos professuuria ei täytetä, käy työtaakka mahdottomaksi. Suunnitelmat tuntuvat ihan kohtuuttomilta. Siksi yritämme vaikuttaa niihin nyt, kun vielä voimme.

Turun yliopisto kertoi marraskuussa aloittavansa muutosneuvottelut osana aikaisemmin uutisoitua talouden tasapainottamisohjelmaa.

Voit keskustella aiheesta 24.1. kello 23:een asti.

Suosittelemme