Hyppää sisältöön

Kannattajat kaikkoavat SaiPan katsomosta – nämä neljä asiaa Ylen asiantuntija Topi Nättinen korjaisi joukkueen toiminnassa

Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen kertoo, että SaiPa saa uuden urheilujohtajan. Aiemmin pesti lakkautettiin säästösyistä.

Kannattajayhdistys Keltamustien jäsenmäärä on laskenut vuosien saatossa 700 jäsenestä noin 250:een, eikä vieraspeleihin lähdetä täydellä bussilla.
Ilona Pesu

SaiPan mahalasku jatkuu jo kolmatta kautta jääkiekon miesten SM-liigassa.

Lappeenrantalaisjoukkue pelasi pudotuspelejä viimeksi keväällä 2019. Sen jälkeen keltamustat ovat viihtynyt sarjataulukon häntäpäässä. Tällä hetkellä sijoitus on viidestoista eli viimeinen.

Joukkueen alavire näkyy myös katsomossa. Kannattajayhdistys Saimaan Keltamustien jäsenmäärä on laskenut vuosien saatossa 700 jäsenestä noin 250:een, eikä vieraspeleihin riitä lähtijöitä bussin täydeltä.

– Moni on ruvennut miettimään, voisiko elämässä tehdä muutakin kuin käydä Kisapuistossa. Ihan heittämällä puolet on lähtenyt menemään vuosien saatossa, sanoo kannattajayhdistyksen jäsen Mikko Lantta.

Kannattajayhdistyksen puheenjohtajan Petri Mäntykiven mukaan luottoa SaiPan johtoon on, mutta muutoksiakin täytyy tapahtua.

Kysyimme Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Topi Nättiseltä, mikä SaiPan pelissä mättää. Jutun lopusta voit lukea myös, kuinka Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen näkee tilanteen.

1. Urheilujohtaja takaisin

Topi Nättinen arvioi SaiPan ongelmien alkaneen korona-aikana. Ensin SaiPa lomautti Tero Lehterän vetämän valmennusryhmän ja päätti myöhemmin lakkauttaa säästösyistä urheilujohtajan tehtävän.

Urheilujohtaja Antti Tuomenoksan työt siirtyivät Jussi Markkaselle toimitusjohtajan työn oheen.

– Minusta suurin yksittäinen tekijä on ollut se, että Antti Tuomenoksasta luovuttiin tai hän halusi lähteä. Nyt kukaan ei hoida päätoimenaan joukkueen kasaamista, Nättinen sanoo.

Topi Nättinen pelasi itse SaiPassa, kun joukkue ylsi edellisen kerran pudotuspeleihin. Kuva: Tomi Hänninen

2. Valmentaja remmiin

Urheilujohtajan lisäksi SaiPa tarvitsisi uuden päävalmentajan.

– SaiPa ei ole löytänyt valmentajaa, joka pystyisi tätä hommaa hoitamaan. Pekka Virta oli todella hyvä haku, mutta siinä tiedettiin myös riskit, että suuri persoona voi kääntyä myös itseään vastaan, Nättinen sanoo.

SaiPa vapautti Pekka Virran tehtävästään lokakuussa 2022. Sen jälkeen keltamustia on luotsannut apuvalmentajasta päävalmentajaksi siirtynyt Ville Hämäläinen.

Mikkelin Jukurit pestasi taannoin päävalmentajaksi Olli Jokisen. Nättinen pitää valintaa onnistuneena, sillä Jokisen nimi sai pelaajat kiinnostumaan mikkeliläisjoukkueesta. Toinen kysymys on, onnistuisko sama kikka muualla.

Sekä urheilutoimenjohtajalle että päävalmentajalle Nättinen olisi valmis antamaan aikaa, vaikkei peli heti kulkisikaan.

3. Täysosumia ulkomailta

SaiPan ulkomaalaispelaajat eivät ole Nättisen mukaan onnistuneet yllättämään ja nousemaan pelaajina uudelle tasolle. Takavuosina SaiPa tunnettiin joukkueena, joka löytää ulkomailta nimiään suurempia pelaajia.

– Se on ollut vahvuus, koska pienellä seuralla ei ole paljon rahaa. Kaikkien ulkomaalaishankintojen pitää osua aika hyvin kohdilleen, Nättinen sanoo.

Lue myös: Antti Tuomenoksa on mies SaiPan ulkomaalaishankintojen takana

4. Omat junnut kaukaloon

Ulkomaalaispelaajien lisäksi Nättinen näkee korjattavaa omassa junioritoiminnassa.

– Minua jo Lappeenrannassa harmitti ja on pidempään harmittanut se, että oma junioriputki on ohkainen. Esimerkiksi Imatran Ketterän Mestis-yhteistyö ei ole tuottanut SaiPan liigajoukkueeseen oikeastaan mitään hyötyä, jos yhteistyötä oikeasti edes on, Nättinen sanoo.

Omien junioreiden ja ulkomaalaispelaajien lisäksi SaiPan pitäisi pystyä houkuttelemaan muiden liigaseurojen kasvatteja, jotka pyrkivät urallaan eteenpäin.

– Pelaajat haluavat paikkoihin, joissa he voivat joko kehittyä tai voittaa. SaiPa ei tällä hetkellä pysty tarjoamaan kumpaakaan.

Markkanen: Organisaatio uudistuu

Toimitusjohtaja Jussi Markkasen mukaan sekä urheilujohtajan että päävalmentajan pestaaminen on työn alla.

– Viimeistään ensi kesänä meidän organisaatiomme uudistuu, ja siinä yhteydessä meille tulee erillinen ihminen vastaamaan urheilupuolesta, Markkanen kommentoi urheilujohtajan palkkaamista.

Päävalmentajavaihtoehtoja on Markkasen mukaan kartoitettu, ja pohjatyöt valintaa varten halutaan tehdä kunnolla. Yhtenä vaihtoehtona keskusteluissa on mukana myös Ville Hämäläinen.

Jussi Markkanen sanoo, ettei pelaajien kiinnostus SaiPassa pelaamista kohtaan ei ole kadonnut. Juniorityö kantaa hedelmää hitaasti, mutta tämänhetkisessäkin edustusjoukkueessa on omia kasvatteja. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Entä millaista valmentajaa SaiPa etsii? Markkasen mukaan valinnassa halutaan ”palata juurille”.

– Haluamme löytää sellaisia valmentajia ja pelaajia, joille SaiPa merkitsee paljon ja tämä logo on tosi tärkeä. Haluamme olla joukkue, jossa on paljon luonnetta – jäällä, kopissa, toimistolla ja joka paikassa.

Ensi kaudeksi SaiPa kaipaa Markkasen mukaan uudistuksia niin henkilöstöön kuin toimintatapoihinkin. Lappeenrantalaiset eivät voi kilpailla isolla pelaajabudjetilla, mutta pienelläkin budjetilla voi pärjätä.

– Tulee olla oikeat henkilöt tietysti jäällä, valmennuksessa ja kaikissa rooleissa, ja työn pitää olla laadukasta. Olemme tuoneet hyviä nuoria pelaajia joukkueeseen, ja niitten ympärille on hyvä rakentaa, Markkanen sanoo.

Suosittelemme sinulle