Hyppää sisältöön

8-vuotias kuoli isän hoitovuoron aikana, ja nyt osa ruotsalaisista toivoo lakimuutosta lapsen tapaamisoikeuteen

Tintin-pojan kuolema isänsä tapaamisvuoron aikana on herättänyt huomiota Ruotsissa. Tapauksen johdosta lapsille vaaditaan oikeutta olla tapaamatta vaaralliseksi pelättyä vanhempaa.

Luulajan sosiaalitoimen ulkopuolelle oli sunnuntaina kerääntynyt noin tuhat ihmistä osoittamaan mieltä. Kuva: Pär Bäckström / TT
Riikka Kajander

Ruotsin Luulajassa isän epäillään tappaneen 8-vuotiaan lapsensa tämän tapaamisvuoron aikana. Asiasta uutisoi ruotsalaislehti Expressen (siirryt toiseen palveluun).

Epäilty perhesurma on herättänyt paljon huomiota ja saanut huolestuneita kansalaisia vaatimaan lakimuutosta vanhempien tapaamisoikeutta koskien.

Perheen kotikaupungissa Luulajassa järjestettiin sunnuntaina mielenilmaus, jossa päättäjiltä vaadittiin toimia muuttaa lakia lasten oikeuksia huomioivaksi, jos lapsen henkinen tai fyysinen terveys voi olla vaarassa.

Huolensa tapaamisoikeudesta ovat ilmaisseet etenkin äidit, jotka pelkäävät väkivaltaisen miehen vahingoittavan lapsiaan hoitovuoron aikana.

Tintin-pojan täti on avannut Instagramiin #lexTintin-tilin, jossa lapselle vaaditaan oikeutta olla tapaamatta vanhempaa, jonka luokse tämä ei halua tai uskalla mennä. Päivitys on kerännyt lähes 50 000 tykkäystä.

– Lakiin on saatava muutos, jossa lapsen oikeudet menevät vanhemman tapaamisoikeuden edelle. Lapsen ei pitäisi joutua kuolemaan, vaikka sosiaaliviranomaiset, koulu, sukulaiset ja naapurit olisivat ilmaisseet huolensa jo vuosien ajan.

– Lapsen oikeudet on saatava etusijalle. Tällaisen on loputtava, mielenosoituksen järjestäjiin lukeutunut Linda Karlsson kommentoi Expressenille sunnuntaina.

Mielenosoittajat laskivat sosiaalitoimiston edustalle hautakynttilöitä ja pitivät hiljaisen hetken Tintinin muistolle.

Suosittelemme sinulle