Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäisen erä- ja luontokulttuurimuseon kokoelman suunnittelu on alkanut Imatralla

Uusi erä- ja luontokulttuurimuseo avautuu Imatran kaupungintalolla vuonna 2027.

Ilmakuva Imatralta. Edessä tyyni joki ja rannalla puistoa ja kerrostaloja.
Kuvassa oikealla oleva ruskea Imatran kaupungintalo muuttuu erä- ja luontokulttuurimuseoksi, johon tulee ydinnäyttelyn lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Kuvituskuva. Kuva: Imatran kaupunki
Tanja Hannus

Imatran erä- ja luontokulttuurimuseon perustajat suunnittelevat parhaillaan museon kokoelmia.

Kyseessä on Suomen ensimmäinen museo, joka keskittyy luonnon virkistyskäyttöön, kuten metsästykseen, kalastukseen ja retkeilyyn.

Suomen erämuseosäätiön toimitusjohtaja Pia Paukku kertoo, että museoon tulee sekä vanhaa historiallista aineistoa, esineitä, valokuvia, arkistoa ja AV-materiaalia, että uudempaa, myös nykydokumentoinnin avulla hankittua aineistoa.

Museoon tuotetaan pitkäikäinen niin sanottu ydinnäyttely sekä vaihtuvia näyttelyitä.

Näyttelyissä tulee korostumaan erä- ja luontokulttuurin kokonaisuus ja merkityksellisyys ihmisille.

Paukku lupaa, että perustamisprosessin edetessä muun muassa yleisö otetaan mukaan vaikuttamaan museon kokoelmien ja näyttelyjen muodostumiseen.

Yhteisöllinen tila erilaisille käyttäjille

Museossa osallistetaan kävijöitä digitaalisten alustojen lisäksi tapahtumien, konkreettisen tekemisen ja kokeilun keinoin.

– Museokäynnin yhtenä tavoitteena on innostaa ihmisiä vahvistamaan omaa luontoyhteyttään ja nauttimaan luontokokemuksista, Paukku lisää.

Museo tulee toimimaan myös yhteisöllisenä tilana sekä oppimis-, kokemus- ja oivallusalustana erilaisille museon käyttäjille.

– Museossa tullaan hyödyntämään myös digitaalisuutta, jotta museo saavutettavuus paranee, Paukku kertoo.

Kuluva vuosi on museon suunnittelussa hyvin tärkeä, sillä kokoelmatyön lisäksi tehdään liiketoimintamallia ja tila- sekä rakennussuunnittelua.

Maailmantilanne tai taloustilanne ei vaikuta Imatran erä- ja luontokulttuurimuseon suunnitteluun, vaan hanke etenee aikataulussaan.

Erä- ja luontokulttuurimuseosta suunnitellaan korkeatasoista, kansainväliset kriteerit täyttävää vetovoimaista kulttuurimatkailukohdetta, joka tukee koko itäisen Suomen elinvoimaa.

– Tavoitetasosta ei tingitä, Paukku lupaa.

Erä- ja luontokulttuurimuseon on tarkoitus avautua Imatran kaupungintalon tiloissa loppukeväästä 2027. Kaupungintalon toiminnot siirtyvät puolestaan Imatrankoskelle.

Mitä toivot uudelta erä- ja luontokulttuurimuseolta? Voit keskustella aiheesta 25.1.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle