Hyppää sisältöön

Riihimäen asemanseudulle suunnitellaan uutta sote-keskusta – sairaalan ja terveyskeskuksen toiminnot Peltosaareen

Riihimäen nykyisen sairaalan ja Penttilänkadun terveyskeskuksen toiminnot siirtyisivät uuteen sote-keskukseen.

Viistoilmakuva Riihimäen asemanseudusta, jonne suunnitellaan uutta sote-keskusta. Keskuksen paikka on merkattu kuvaan punaisella.
Sote-keskusta suunnitellaan Peltosaareen kaupungin omistamalle tontille, johon kaavailtiin aiemmin monitoimikeskusta. Tontti on merkitty kuvassa punaisella. Kuva: Riihimäen kaupunki
Anne-Maria Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme ja Riihimäen kaupunki ovat käynnistäneet esiselvityksen uuden sote-keskuksen rakentamisesta Riihimäen asemanseudulle Peltosaareen.

Siihen sijoitettaisiin Riihimäen sairaalan ja Penttilänkadun terveyskeskuksen toiminnot. Tämä on suunnittelun lähtökohtana, kertoo hyvinvointialueen johtaja Olli Naukkarinen. Kyseessä on alustava suunnitelma, joka on annettu tiedoksi aluehallitukselle.

– Uuden modernin sote-keskuksen sijoittaminen Riihimäen kaupungin ytimeen ja palveluiden kokoaminen saman katon alle parantaa palveluiden saavutettavuutta ja laatua. Asemanseudun erinomaiset joukkoliikenneyhteydet auttavat meitä luomaan vetovoimaisen työpaikan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Kilpailu osaavasta työvoimasta kiihtyy tulevina vuosina, kertoo Naukkarinen.

Naukkarinen arvioi, että esiselvitys saadaan valmiiksi syyskuussa.

Elinvoima vahvistuu

Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho näkee uuden sote-keskuksen merkittävänä kaupungin elinvoimaa vahvistavana hankkeena. Sote-keskus on Ehon mukaan tärkeä ankkuri-investointi asemanseudun kehittämisessä. Riihimäen tahtotila on keskittää palveluita asemanseudun välittömään läheisyyteen.

– Nyt suunniteltu hanke on linjassa asemanseudun yleissuunnitelman kanssa ja toteutuessaan konkretisoi myös tuoreen kaupunkistrategian vastustamaton vartin kaupunki tavoitetta tiiviistä, ekologisesti kestävästä ja saavutettavasta kaupunkirakenteesta, kertoo Eho.

– Tämän tyyppinen työpaikkakeskittymä - puhutaan parhaimmillaan jopa reilusta tuhannesta työpaikasta - tuo erittäin paljon mahdollisuuksia muun muassa työvoiman saatavuuden näkökulmasta.

Oma Häme vuokralaisena

Riihimäen nykyinen sairaalarakennus on rakennettu 1960-luvulla. Sairaalatoiminnot vaatisivat lähiaikoina nykyisen rakennuksen mittavaa peruskorjaamista.

– Uudisrakentaminen mahdollistaa muun muassa tilatehokkuuden parantamisen ja käyttökustannusten alentamisen. Suunnitelmissa on, että rakennushankkeesta vastaisi yksityinen taho, jonka vuokralaisena hyvinvointialue tulisi tiloissa toimimaan, Naukkarinen kertoo.

Esiselvityksen jälkeen tehdään vielä virallinen päätös hankkeen käynnistämisestä.

Sote-keskukselle suunniteltu tontti sijaitsee radan varressa Peltosaaren kaupunginosassa. Tontti on Riihimäen kaupungin omistuksessa.

Kuuntele Olli Naukkarisen ja Jouni Ehon koko haastattelu. Toimittajana on Tiina Kokko.

Mitä uusi sote-keskus tarkoittaa ja mitä se merkitsee Riihimäen kaupungille?

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme