Hyppää sisältöön

Lapin liitto käynnistää kultakaivoksen kaavoituksen Sodankylässä – toteutuessaan kaivos työllistäisi suoraan satoja henkilöitä

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) arvioi, että kaavoituksen keskiöön nousevat elinkeinojen yhteensovittaminen ja ympäristöllinen kestävyys.

Sodankylän kunnanhallitus on esittänyt kunnassa sijaitsevan kultakaivoshankkeen vaihemaakuntakaavan laatimista. Kuva: Mia Sivula / Yle

Lapin liiton hallitus päätti maanantaina käynnistää Sodankylässä sijaitsevan Ikkarin kultakaivoshankkeen vaihemaakuntakaavan laatimisen.

– Vaihemaakuntakaava voidaan laatia, jos joku hanke tarvitsee maakuntakaavan laajuisen käsittelyn, muttei ehdi perinteisen kokonaistarkastelun rytmiin, kertoo maakuntajohtaja Mika Riipi.

Vaihemaakuntakaavan laatimista on esittänyt Sodankylän kunnanhallitus.

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) toteaa, että Keski-Lapin alueelle liittyy monenlaisia teollisia ja perinteisiä maankäyttömuotoja

– Joten elinkeinojen yhteensovittaminen ja ympäristöllinen kestävyys ovat varmasti kaavaprosessin käsittelyssä keskiössä, Kulmuni sanoo Lapin liiton tiedotteessa.

Ikkarin esiintymä on Sodankylän ja Kittilän välissä. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Kaivos voisi käynnistyä vuosikymmenen lopussa

Ikkarin kaivoshankkeen omistavan Rupert Resourcesin mukaan valmiille kaivokselle syntyisi 300–350 suoraa työpaikkaa. Kaivosyhtiön taloudellisen arvion mukaan kaivoksen nettonykyarvo on noin 1,6 miljardia dollaria.

Toteutuakseen kaivoshanke tarvitsee ympäristölupien lisäksi muun muassa kaivosluvan, kaivosturvallisuusluvan, asemakaavan ja rakennusluvan. Kaivosyhtiön arvion mukaan kaivos voisi käynnistyä vuosikymmenen lopulla.

Lapissa on jo käynnissä kahden vaihemaakuntakaavan laatiminen. Työn alla ovat Sakatin hanke Sodankylässä ja Rompas, joka sijaitsee Ylitorniolla ja Rovaniemellä.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle