Hyppää sisältöön

Fingrid valmistautuu kasvavaan tuulivoimaan uusimalla sähköverkkoja Siikajoella ja Limingassa

Kantaverkkoyhtiö Fingrid uusii ikääntynyttä sähköverkkoa Siikajoella ja Limingassa tuulivoiman liittämiseksi kantaverkkoon.

Kasvavan tuulivoimaenergian siirtoon tarvitaan järeämpiä voimajohtoja. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Pekka Loukkola

Tuulivoimaa ennustetaan rakennettavan Suomeen jopa 2000 megawattia vuodessa tällä vuosikymmenellä. Merkittävä osa sijoittuu länsirannikolle ja sen pohjoisiin osiin. Tuotannon siirtäminen edelleen kulutukseen edellyttää kantaverkon 110 kilovoltin sähköverkon vahvistamista Siikajoelta pohjoiseen.

Fingrid uusii Siikajoen ja Pikkaralan sähköasemien väliseltä 110 kilovoltin voimajohdolta 27 kilometrin pitkän voimajohdon osuuden käyttövarmuuden säilyttämiseksi ja sähkönsiirtokapasiteetin kasvattamiseksi.

Nykyinen puupylväin rakennettu osuus uusitaan sähkönsiirtokyvyltään noin kaksi kertaa vahvemmalla voimajohdolla ja samalla pylväät uusitaan vahvemmiksi teräspylväiksi. Uusi osuus rakennetaan nykyisen voimajohdon paikalle.

Voimajohdon rakentamisen edellyttämät maastotutkimukset ja yleissuunnittelu valmistuvat tämän vuoden aikana. Hankkeen rakentaminen alkaa syksyllä ja käyttöönotto on vuoden 2024 lopussa.

Voit keskustella aiheesta 24 tammikuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle