Hyppää sisältöön

Hiihdon SM-sprintin ajanotto petti pahasti – jopa voittajat menivät ensin väärin ja tuloksista liikkui vielä maanantaina eri versioita

Tampereen SM-hiihtojen päätöspäivänä ajanottolaite meni rikki naisten karsinnan aikana. Johanna Matintalolla ja Ristomatti Hakolalla oli kahdenlaiset voittoajat järjestäjien livetuloksissa ja FIS:n sivuilla.

Johanna Matintalo voitti naisten sprintin niukasti ennen Katri Lylynperää. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Joel Sippola

Sunnuntaina Tampereella hiihdettyjä SM-sprinttejä leimasivat ongelmat ajanotossa. Ensin naisten alkuerät viivästyivät puolella tunnilla, koska karsinnan tuloksia ei saatu ajoissa.

Kilpailunjohtaja Pasi Rajala kertoo ongelman johtuneen laiterikosta.

– Laite ei vain lähettänyt tietoja eteenpäin. Mielestäni hiihdossa vastaavaa tilannetta ei ole tapahtunut aiemmin, sanoo Esa Mikkonen, joka oli yksi tulospalvelusta vastanneista henkilöistä.

Rajala sanoo, että käytössä on aina varalaite, jonka avulla viralliset tulokset lopulta saatiin.

– On kaksi järjestelmää rinnakkain. Ne toimivat toisista riippumatta. Jos toinen menee rikki, se ei vaikuta toiseen.

Laite vaihdettiin miesten ja naisten karsinnan välillä.

– Miesten karsinnan aikana ei voitu palauttaa varajärjestelmässä olevia tuloksia pääjärjestelmään. Tämän takia tuli puoli tuntia ylimääräistä aikaa varajärjestelmän tietojen siirtämisestä pääjärjestelmään ja nettisivuille.

Rajala sanoo, että hiihtoyleisö on tottunut seuraamaan tuloksia livetulospalvelusta. Hän muistuttaa, että livetulokset eivät ole kuitenkaan lopullisia tuloksia.

– Tulokset vahvistetaan aina virallisiksi tuomarineuvostossa. Jos tulee teknisiä tai inhimillisiä virheitä, tulokset tarkastetaan aina.

Kisajärjestäjät saivat asiasta paljon palautetta.

– Eniten tuli palautetta siitä, että pitkään näkyivät selvästi väärät tulokset. Aikataulun siirtämisestä ei tullut niinkään palautetta.

– Nyt kävi niin, että kaikki urheilijat saivat puoli tuntia ylimääräistä palautusaikaa alkuerävaiheeseen, mistä kukaan ei valittanut. Alkuperäinen kisa-aikataulu oli poikkeuksellisen tiivis, Rajala sanoo.

Katso naisten sprintin loppuratkaisu sekä tulokset.

Eri voittoajat

Myös finaalivaiheessa oli erikoisuuksia.

Kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n sivuilla sekä livetuloksissa voittoajat erosivat toisistaan ainakin vielä maanantaina iltapäivällä. Esimerkiksi naisten sprintin voittaneen Johanna Matintalon voittoaika FIS:n sivuilla 3.46,76, kun livetuloksissa (siirryt toiseen palveluun) se oli 12 sadasosaa parempi.

Myös eroissa oli eroja. Livetuloksissa Matintalon ja toiseksi sijottuneen Katri Lylynperän välillä eroa oli 12 sadasosaa, kun taas FIS:n tulospalvelussa eroa oli 20 sadasosaa.

Mikkonen sanoo, että ajat tarkentuvat maalikamerassa.

– Internetissä olevat tulokset ovat aina epävirallisia ennen kuin korjataan. Kun ajat tarkistetaan, ne voivat muuttua toisenlaisiksi, Mikkonen sanoo.

Ongelmat näkyivät myös tv-lähetyksessä. Heti maaliintulon jälkeen grafiikka väitti naisten voittajaksi Lylynperää ja miesten voittajaksi Joni Mäkeä. Todellisuudessa mestarit olivat Matintalo ja Ristomatti Hakola.

Katso miesten sprintin loppuratkaisu sekä tulokset.

Suosittelemme sinulle