Hyppää sisältöön

Pirkanmaa perusti 100 uutta hoivapaikkaa vanhuksille, jotta heidän ei tarvitsisi istua päivystyksen ruuhkissa

Pirkanmaan hyvinvointialueella on ikäihmisten ympärivuorokautisen hoidon paikkoja noin 5 200.

Ikäihmisten hoivaa kehitetään yhteisöllisen asumisen suuntaan. Kuvituskuva. Kuva: Arne Trautmann
Pasi Punkari

Pirkanmaan hyvinvointialueella on avattu noin 100 ympärivuorokautisen hoivan paikkaa lisää.

Päätös helpottaa Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystystä Acutaa, sillä vanhukset saavat hoivapaikassa myös lääketieteellistä hoitoa.

Näin vanhusten ei välttämättä tarvitse lähteä vaivansa kanssa ruuhkaiseen päivystykseen. Acutan ruuhkien juurisyy on päivystyspaikkojen täyttyminen, koska sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita ei saada eteenpäin erikoissairaanhoidon osastoille.

Ne taas eivät saa parempikuntoisia potilaitaan siirrettyä perusterveydenhuollon vuodeosastoille, koska niissä on potilaita, jotka jonottavat ympärivuorokautiseen hoivaan.

Lääkäri tulee vanhuksen luo

Kun vanhus on ympärivuorokautisen hoivan piirissä, niin silloin pyritään yhden pedin periaatteeseen. Toisin sanoen vanhusta pyritään hoitamaan sillä samalla paikalla.

Äkilliset asiakkaan lääketieteellisen hoivan tarpeet hoidetaan edelleen kiirevastaanoton piirissä, ellei asiaa saada hoidettua yksikön lääkärin kanssa.

– Mitä paremmin meillä on asiakkaiden hoitosuunnitelmat yksiköissä tehtynä, niin sillä puskuroidaan akuuttihoidon tarvetta, sanoo Pirkanmaan hyvinvointialueen asumisen palveluiden palvelujohtaja Mervi Saari.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on ympärivuorokautisen hoidon paikkoja noin 5 200, joista vajaa puolet on hyvinvointialueen omaa tuotantoa ja loput yksityisten toimijoiden järjestämää hoivaa.

Uusien paikkojen taustalla on Tampereen ja Oriveden yhteistoiminta-alueen viime kesänä tehty kilpailutus ikäihmisten asumisesta.

Sosiaalinen kanssakäyminen tärkeää

Mervi Saari sanoo, että vaikka ympärivuorokautisen hoivan paikkoja olisi kuinka paljon, niin tavoite ei ole, että kaikki ikäihmiset asuisivat sen piirissä.

Kehitystyötä tehdään nyt yhteisöllisen asumisen eteen. Sen ei kuitenkaan ole tarkoitus korvata ympärivuorokautista hoitoa.

– Tämmöisen kevyemmän asumisen tarve kasvaa hyvin vahvasti. Useammassa kunnassa on menossa rakennushankkeita tämän osalta. Se on tulevaisuutta ja tulevaa, sanoo Mervi Saari.

Lainsäädännöstä johtuen ympärivuorokautiseen hoivaa on ohjautunut aiemmin myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole välttämättä sitä tarvinneet.

– Välillä ikäihmisen tilanne helpottuu sillä, kun saadaan ateriarytmi säännölliseksi ja lääkkeet menevät ajallaan, sanoo Saari.

Myös yhteisöllisen asumisen sosiaalinen kanssakäymisellä on merkitystä.

Millaisia ajatuksia artikkeli herättää? Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle