Hyppää sisältöön

Kymenlaakson akkumateriaalitehtaiden ympäristölupahakemukset viivästyvät, taustalla energian hinnan nousu

Akkujen kysyntä jatkuu Suomen Malmijalostuksen mukaan vahvana, ja edellytykset uusille akkumateriaalitehtaille ovat edelleen olemassa. Kymenlaaksoon akkumateriaalitehtaat toisivat yli 600 uutta työpaikkaa.

Haminan ja Kotkan tehtaat tuottaisivat materiaalia esimerkiksi sähköautojen akkuihin. Kuva: Yle/Minna Almark

Haminaan ja Kotkaan suunniteltavien akkumateriaalitehtaiden ympäristölupien hakeminen on viivästynyt.

Kotimaista akkuteollisuutta kehittävä Suomen Malmijalostus on tähän asti arvioinut, että hakemukset olisi päästy jättämään jo viime vuonna.

Nyt tavoitteena on hakea luvat vasta tämän vuoden puolella.

Tehtaiden valmistelua ovat hidastaneet energian hintojen nousu sekä kiihtynyt inflaatio.

– Ne ovat paljon pääomaa vaativille investoinneille merkittäviä ja edellyttävät uusia arvioita, sanoo akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto Suomen Malmijalostuksesta.

Hänen mukaansa tehtaiden tarve ei ole kadonnut mihinkään, sillä akkujen ja akkumateriaalien kysyntä jatkuu vahvana.

– Siten edellytykset investointien toteutumisille pysyvät muuttumattomina, Koivisto sanoo.

Suomen Malmijalostus on valtion omistama yhtiö, jonka tehtävänä on muun muassa kehittää kotimaista kaivos- ja akkutoimialaa.

Valmistelu jatkuu

Vesa Koiviston mukaan valmistelutyö ympäristölupahakemuksiin liittyen on käynnissä molemmissa hankkeissa, niin Haminassa kuin Kotkassa.

– Haminan hankkeen hakemus on pidemmällä ja uskon, että se jätetään aluehallintovirastolle talven aikana.

Kotkan tehtaan tontilla Keltakalliolla on jo alkamassa tulevaisuuteen tähtäävä valmistelu, kun tontin tasaustyöt käynnistyvät piakkoin. Louhintavaiheeseen tontilla päästään arviolta helmikuussa, ja työt saadaan päätökseen kesällä.

Kotkan Keltakalliossa on jo toista vuotta odottanut tontti tulevaa akkumateriaalitehdasta varten. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Kotkan tehtaan rakentamista koskevan ympäristölupahakemuksen jättää aikanaan Malmijalostuksen ja sen kiinalaisen kumppanin yhteisyritys, joka on tarkoitus perustaa ensi kesään mennessä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan akkumateriaalitehtaan kaltaisen lupa–asian tavoitteellinen käsittelyaika on 10 kuukautta.

Suomen Malmijalostuksen laskelmien mukaan Kymenlaakson akkumateriaalitehtaat työllistäisivät yli 600 ihmistä. Rakentamisvaihe puolestaan tarvitsisi tuhansien ihmisten työpanoksen.

Yhtiön tavoitteena on käynnistää tehtaat vuosien 2024–2025 aikana.

Lopullisia investointipäätöksiä tehtaista ei vielä ole tehty.

Suosittelemme sinulle