Hyppää sisältöön

Afrikkalaisia on alkanut tulla Suomeen Ukrainasta: ilmiö on huomattu kolmessa paikassa

Maahanmuuttovirasto, poliisi ja vastaanottokeskus kertovat, että tilapäistä suojelua hakeneilla on ollut laillinen syy olla Ukrainassa.

Tilapäistä suojelua hakevat nyt myös muut kuin ukrainalaiset. Kuvituskuva on vastaanottokeskuksen huoneesta. Kuva: Matti Myller / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Suomessa näkyy uusi ilmiö, joka on seurausta Ukrainan sodasta. Ukrainasta tulevien tilapäistä suojelua hakevien joukossa on hiukan aiempaa enemmän myös muita kansalaisuuksia kuin ukrainalaisia.

Erityisesti suojelua hakevien joukossa on ollut viime viikkoina myös afrikkalaisia ja etenkin nigerialaisia. Tämä selviää Maahanmuuttoviraston tilastoista.

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille.

Tilapäisen suojelun hakemuksia oli alkuvuonna tullut vireille yhteensä lähes 50 000 kappaletta. Ukrainan kansalaisten hakemuksia tästä oli valtaosa ja muiden maiden kansalaisten hakemuksia vajaat tuhat.

Kymmeniä hakijoita viikossa

Sisä-Suomen poliisin ulkomaalaistutkinnan ryhmänjohtaja Klaus Rauva sanoo, että hakijaprofiilissa on sattunut pienoinen muutos. Ukrainalaisten lisäksi erityisesti Afrikan maista tulevat hakijat ovat hakeneet tilapäistä suojelua sen perusteella, että he ovat olleet Ukrainassa.

– Ilmiö on viime aikoina kasvanut.

Kyseessä on vielä pieni ilmiö. Sisä-Suomessa puhutaan kymmenistä ihmisistä.

Maahanmuuttoviraston aluevastaava Minna Serradj sanoo, että viikkotasolla ei-ukrainalaisia hakijoita on kymmeniä koko Suomessa.

Tampereen vastaanottokeskuksen johtaja Liisa Korkatti sanoo, että ilmiö on näkynyt myös vastaanottokeskuksessa.

Toisen Euroopan maan kautta

Ukrainasta tulevilla kolmannen maan kansalaisilla on ollut poliisin mukaan laillinen syy olla alun perin Ukrainassa. Sitä ei tiedetä, ovatko he olleet esimerkiksi töissä tai opiskelemassa.

Poliisin ja Maahanmuuttoviraston mukaan ei-ukrainalaiset tilapäistä suojelua hakevat tulevat yleensä jonkin Euroopan maan kautta Suomeen. He eivät siis tule suoraan Ukrainasta.

Minna Serradj sanoo, että ainakin Alankomaat on muuttanut käytäntöä jatkoluvissa. Suomessa tilapäiselle suojelulle myönnetään jatkolupa.

Kolmansien maiden kansalaisilta, jotka hakevat tilapäistä suojelua Suomesta kysytään Maahanmuuttoviraston mukaan, voivatko he palata kotimaahansa.

Tilapäistä suojelua ei myönnetä Serradjin mukaan kolmansien maiden kansalaisille automaattisesti.

Suosittelemme sinulle