Hyppää sisältöön

20-vuotias Santtu Heikkinen murskasi ennätyksensä hallissa, ruoski silti itseään – ”Vuoden isoin tavoite on rikkoa 1500 metrin Suomen ennätys”

1500 metrin SM-hopeamitalisti onnistui sivumatkallaan, vaikka loppu ei kulkenutkaan parhaalla mahdollisella tavalla. Onnistunut harjoituskausi povaa nuorelle juoksijalle hyvää hallikautta.

Santtu Heikkinen (oik.) taisteli Topi Raitasen kanssa viime kesäkuussa Kuortaneen GP-kisoissa. Kuva: Elmeri Elo/All Over Press

20-vuotias Santtu Heikkinen räväytti viikonloppuna Luxemburgin kansainvälisissä yleisurheilun hallikisoissa, kun hän juoksi 3000 metrillä Suomen kaikkien aikojen hallitilaston viidenneksi. Heikkinen hävisi kisan voittaneelle Ranskan Simon Denisselille vajaat neljä sekuntia ja oli viides ajallaan 7.56,12.

Heikkinen tiesi, että kilpailussa olisi mahdollisuus juosta kova aika. Kisan jänikseltä oli tilattu hieman yli 7.45:n loppuaikaan tähtäävää vauhtia. Juoksusta ei lopulta tullut niin kovavauhtista, vaan kiihtyvävauhtinen kirikilpailu.

– Ei ollut suunnitelman mukainen kilpailu, mutta olen ihan tyytyväinen. Viimeisellä 200 metrillä kanttasin aika pahasti, missä ehkä näkyi, että oli vasta hallikauden avauskilpailu, Heikkinen analysoi ennätysjuoksuaan Yle Urheilulle.

Heikkisen valmistautuminen halliavaukseen sujui kolmen viikon Portugalin leirillä hyvin. Takana on syksystä asti onnistunut harjoituskausi. 20-vuotias juoksija on pystynyt keskittymään ensimmäistä kertaa vain urheilemiseen.

– Oli kyllä ihan täydellinen valmistautuminen tuohon kisaan, juoksija tiivistää.

Harjoituskaudella selkeä kehityskohde

Viime kesän 1500 metrin Kalevan kisojen hopeamitalisti aloitti syksyllä opinnot Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Opinnot Heikkinen on ottanut rennosti, sillä keskittyminen on täysin urheilussa. Viime kausi oli tulosten valossa hyvä, muttei juoksijan mukaan optimaalinen kokonaisuus.

Heikkisen vuoteen kuului armeija, minkä lisäksi hän kärsi pienistä vammoista.

Kuluvalla harjoituskaudella on keskitytty kestävyyden parantamiseen. Vauhtikestävyysharjoittelua on ollut paljon aiempaa enemmän.

– Vauhtikestävyys on ollut heikoin ominaisuuteni. Syksyn ensimmäisistä viikoista lähtien olen juossut paljon vauhtikestävyyttä, Heikkinen avaa.

Kokonaisuus on pysynyt hallinnassa, vaikka harjoittelun painotusta on valmentaja Veli-Matti Rannan kanssa muutettu. Maksimikestävyys- ja nopeusharjoittelu ovat pysyneet mukana ohjelmassa.

– Olen pystynyt treenaamaan enemmän, kun mitään haittatekijöitä ei ole ollut, Lempäälän Kisa Yleisurheilua edustava urheilija toteaa.

Keskimatkojen juoksijana Heikkinen on osallistunut myös SM-maastoihin. Kuva keväältä 2021. Kuva: Jami Ivanoff/All Over Press

Yhteistyökumppanit ja toimiva tukiverkosto saavat urheilijalta kiitosta. Juoksija on voinut leireillä Portugalin lisäksi Ranskassa ja useasti Pajulahdessa.

Heikkisen hallikausi jatkuu jo lauantaina Manchesterissa. Puolentoista viikon päästä Erfurtissa Saksassa on vuorossa 1500 metrin kilpailu ja kolmen viikon päästä Ruotsissa Pohjoismaiden hallimestaruuskilpailut.

– Erfurtissa ja PM-halleissa olisi tarkoitus olla hyvässä iskussa. Saksassa tavoitteeni on juosta EM-hallien tulosraja 3.37,4, Heikkinen sanoo.

Hän haluaa tänä vuonna urheilijana uudelle tasolle. Kesän tavoite on selvillä jo nyt.

– 1500 metrin Suomen ennätyksen rikkominen on vuoden isoin tavoite, Heikkinen lataa ja sanoo jo hamuavansa kesän 2024 Pariisin olympialaisiin.

Suosittelemme sinulle