Hyppää sisältöön

Töihin pyöräily lisäsi Katja Laakkosen työvireyttä – Itä-Suomen yliopisto tarjoaa polkupyöriä työsuhde-etuna

Itä-Suomen yliopiston työsuhdepyörät ovat olleet molemmilla kampuksilla suosittuja. Työntekijät arvostavat, että pyöräilyyn on käytännön kannustin.

Väitöskirjatutkija Katja Laakkonen on polkenut työsuhdepyörällä töihin nyt puolen vuoden ajan. Kuva: Karina Huttunen / Yle
Karina Huttunen

Työsuhdepyörien kysyntä on tasaantunut Itä-Suomen yliopistossa alun vilkkauden jälkeen.

Itä-Suomen yliopisto on vuoden 2022 maaliskuusta alkaen tarjonnut työntekijöilleen verovapaan työsuhdepyöräedun. Alkuun pyöriä toimitettiin kymmeniä, mutta viime kuukausina ne ovat rauhoittuneet muutamaan kuukaudessa.

Tähän mennessä työsuhdepyöriä on toimitettu työntekijöille noin 180 kappaletta. Pyörät jakautuvat melko tasaisesti kampusten välille, mutta Kuopiossa on arviolta kuitenkin hieman yli puolet.

Palaute on ollut positiivista

Itä-Suomen yliopiston kestävän kehityksen asiantuntija Maiju Eskelinen kertoo, että työsuhdepyörät on otettu positiivisesti vastaan ja työntekijät ovat arvostaneet, että pyöräilyyn on käytännön kannustin.

– Usein strategioissa ja vastaavissa on, että halutaan kannustaa kestävään liikkumiseen ja pyöräilyyn, mutta ei tehdä asian eteen mitään. Työsuhdepyörä on nähty todella konkreettisena tapana pyöräilyyn kannustamiseen, Eskelinen sanoo.

Pyöräileminen on lisännyt Katja Laakkosen työvirettä. Kuva: Karina Huttunen / Yle

Väitöskirjatutkija Katja Laakkosella on ollut työsuhdepyörä nyt noin puolen vuoden ajan ja hän kertoo sen lisänneen pyöräilyä reilusti. Sähköpyörällä kelpaa polkea töihin nyt lähes säässä kuin säässä.

– Kerran on ollut niin sakea lumisade etten kehdannut mennä pyörällä. Aikaisemmin pyöräilin vanhalla mummopyörällä välillä töihin ja tuli todella herkästi mentyä autolla tai bussilla, jos sää oli huono tai tuli muita tekosyitä, Laakkonen sanoo.

Työmatkan kulkeminen pyörällä on lisännyt Katja Laakkosen työvirettä. Kesken päivän ei tule samanlaista väsymystä kuin aikaisemmin ja työpäivän jälkeen jaksaa myös paremmin kotona. Pyöräily yhdistää myös työyhteisössä, etenkin sähköpyöristä jaetaan vinkkejä työkavereiden kesken.

Pyörän akun saa ladattua työpäivän aikana

Työntekijät ovat toivoneet pyörille turvallisempia säilytysratkaisuja. Työsuhdepyöristä suurin osa on arvokkaampia sähkö- tai harrastuspyöriä. Keväällä Kuopion kampukselle selviteltiin mahdollisuutta suurempaan katokseen ja Joensuuhun pienempiä lukittavia katoksia pyörien säilyttämiseen. Tällä hetkellä niiden hankkiminen on kuitenkin jäissä kustannusten kasvun takia.

Alkuvuodesta molemmille kampuksille on myös tuotu sähköpyörän irroitettavien akkujen lukittavat latauskaapit.

Suosittelemme sinulle