Hyppää sisältöön

Suomen suurin dinosaurusnäyttely avattiin Oulussa – katso, miltä liikkuvat ja ääntelevät hirmuliskot näyttävät

Dinosauria-näyttely on suurin Suomessa koskaan nähty dinosaurusnäyttely. Euroopassa se on ollut esillä aiemmin vain Norjassa.

Dinosauria-näyttelyn hahmot ovat hyvin tarkkoja ja paljon yksityiskohtia sisältäviä malleja muinaisista otuksista. Kuvassa carnotauruksen kanssa Tiedekeskus Tietomaan näyttelyvastaava Jukka Pitkänen. Video: Ville Honkonen / Yle
Roosa Sarajärvi

Tiedekeskus Tietomaan tuoma meksikolainen Dinosauria-näyttely avasi maanantaina ovensa Oulun Limingantullissa. Vastaavan kokoista dinosaurusnäyttelyä ei ole nähty aiemmin Suomessa ja Euroopassakin se on ollut aikaisemmin esillä vain Norjan tiedekeskus Inspiriassa.

Tietomaan näyttelyvastaava Jukka Pitkänen kertoo, että näyttely veti maanantaina noin satakunta innokasta kävijää, mutta ennakkoon näyttelyyn on myyty noin tuhat lippua.

– Kuulin huhua, että eräs perhe oli kysellyt maanantaina jopa vuosilipun perään.

Oulun Tietomaa sulkee remontin vuoksi ovensa heinäkuussa, minkä takia Dinosauria-näyttely päädyttiin rakentamaan Superparkin yhteyteen. Dinosaurukset saapuivat Norjasta Ouluun yhteensä viidellä rekalla vain pari viikkoa ennen ovien avautumista.

– Kuljetus Norjasta oli kaikkinensa aika raju, mutta selvisimme onneksi pienin vaurioin. Ainoastaan yhden dinosauruksen etujalka meni rikki, mutta näyttelyä viimeistelemään saapuneet meksikolaiset näyttelyrakentajat antoivat dinosaurukselle ensiapua.

Dinosaurusten jalat saatiin irroitettua kuljetuksen ajaksi, mutta viimeisessä siirtovaiheessa yhdeksi haasteeksi osoittautuivat liikunta- ja tapahtumakeskus Terminaalin ahtaat ovet. Kuva: Ville Honkonen / Yle

Dinosaurukset kiinnostavat vuosi vuodelta

Dinosauriosmexicon näyttely vie kävijän ajassa jopa 190 miljoonaa vuotta taaksepäin aina jurakaudelle asti. Näyttelyssä on parikymmentä dinosaurusta, jotka liikkuvat ja ääntelevät. Pitkänen arvioi, että kokemus voi olla kävijöille vähintäänkin jännittävä ellei osalle jopa pelottava.

– Dinosaurukset ovat olleet aina suosittuja tiedekeskuksissa. Oulun Tietomaassa oli edellisen kerran dinosaurusnäyttely noin yhdeksän vuotta sitten, joka tuli Englannista ja oli silloin todella suosittu, Pitkänen kertoo.

Vantaan tiedekeskus Heurekassa vuonna 2019 esillä ollut Jättimäiset dinosaurukset -näyttely vauhditti tiedekeskuksen uuteen kävijäennätykseen (siirryt toiseen palveluun).

Vuoden 2024 huhtikuuhun asti auki olevaan Dinosauria-näyttelyyn Oulussa odotetaan jopa sataa tuhatta kävijää. Viime vuoden kävijämäärä Tietomaassa oli noin 62 000, mitä Pitkänen pitää kohtuullisen hyvänä.

Dinot siis kiinnostavat sekä lapsi- että aikuisyleisöä vuodesta toiseen. Pitkäselle tosin todellinen kiinnostus dinosauruksiin heräsi vasta Dinosauria-näyttelyn myötä.

– Olen alkanut penkomaan tietoa muualtakin. Se aikajänne, missä dinosaurukset elävät, on niin käsittämättömän pitkä, että matkalta löytyy mitä vain.

Pitkänen painottaakin oppaiden merkitystä osana näyttelykokemusta. Dinosauria-näyttelyyn voi tutustua itsenäisesti, mutta oppailta kävijän on mahdollista kuulla lisää yksityiskohtia ja nippelitietoa dinosauruksista.

– Esimerkiksi se on kiinnostavaa, että nykyiset linnut ovat suoraa sukua dinosauruksille. Näyttelyssä on yksi hyvin strutsin näköinen dinosaurus ornithomimus, jonka nimi voidaan kääntää lintujäljittelijäksi.

Näyttelyn dinosaurukset liikkuvat paineilmajärjestelmän avulla. Kuva: Ville Honkonen / Yle

Korjattu 25.1.2023 kello 9.43: Tiedekeskus Heureka sijaitsee Vantaalla, ei Espoossa.

Suosittelemme sinulle