Hyppää sisältöön

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi Valionrannan asemakaavamuutoksen – asuinkerrostaloja ja hotelli

Kaupunginhallitus esitti valtuustolle, että vanha meijerialue muutetaan asuinkerrostalojen kortteli- ja hotellialueeksi. Kaavamuutosta sekä kannatettiin että vastustettiin.

Talvinen havainnekuva Valionrantaan suunnitellusta kylpylähotellista. Kuva: Aihio Arkkitehdit
Timo Metsäjoki

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi Valionrannan asemakaavamuutoksen kokouksessaan maanantaina 23.1.2023.

Kaupunginvaltuusto kävi asiasta kokouksen tänään, jossa hyväksyttiin asemakaavamuutos äänin 47-4. Ei äänestivät vasemmiston Henri Ramberg, Mari Ikonen ja Vesa Puuronen sekä vihreiden Ella Keski-Panula.

Kokouksessa sekä kannatettiin kaavamuutosta että haluttiin palauttaa se takaisin käsittelyyn.

Vihreä valtuustoryhmä ja osa vasemmiston valtuutetuista esittivät, että asia palautettaisiin valmisteluun ja kaavaan varattaisiin paikka julkiselle teokselle, suojeltavat puut osoitettaisiin sitovasti. Lisäksi nykyisessä kaavassa ranta-alueen puistoalue on liian pieni. Kaavamuutos ei kuitenkaan palaudu takaisin käsittelyyn.

Kokoomuksen Petteri Pohja ryhmäpuheessa totesi Valionrannan ja Sairaalaniemen jatkossa muodostavan keskustan jokivarteen uudet kiintopisteet, joiden ympärille on mahdollista rakentaa kutsuva puistokatu palveluineen.

Miikka Keränen (vihr.) ehdotti toimenpidealoitteena, että kaupunginvaltuusto pyytäisi kaupunginhallitusta aloittamaan selvityksen Rovaniemen majoituskapasiteetin tarpeista lähitulevaisuudessa. Toimenpidealoite hyväksyttiin yksimielisesti.

Rakennusprojekti tulee aloittaa kolmen vuoden kuluessa

Päätöksen myötä kaupungin kaavoitussopimuskumppani Lapland Hotels voi rakentaa alueelle hotellin ja asuinkerrostaloja. Rakennukset voivat olla korkeintaan kuusi- tai seitsenkerroksisia. Hotellille osoitettu rakennusoikeus on 22 500 kerrosneliömetriä ja asumiselle 15 500 kerrosneliömetriä. Asukkaita alueelle on kaavailtu arviolta 340.

Rannan suuntainen kevyen liikenteen reitti säilyy. Lisäksi venesatamalle on varattu oma alueensa.

Kristillisdemokraattien Riitta-Maija Hokkanen toivoi, että yrittäjä pääsisi viimein aloittamaan työnsä alueella. Vuosia on jo kulunut ja alueella ei ole tapahtunut.

Ensimmäisen asuinkerrostalon rakentaminen tulee aloittaa kolmen vuoden kuluessa ja hotellirakennuksen rakentaminen viiden vuoden kuluessa asemakaavan lainvoimaisuudesta.

Eemeli Kajula (SDP) kertoi ryhmäpuheenvuorossa, että SDP ei ole täysin tyytyväinen, että hotellin rakentaminen liitetään näin isosti asuntorakentamiseen. Hankkeen toivotaan lopulta kuitenkin toteutuvan.

Lapland Hotels -ketjun toimitusjohtaja Ari Vuorentausta odottaa, että kaava on lainvoimainen.

– Kun saamme tietää ehdot, joiden pohjalta suunnitellaan, niin siitä se prosessi sitten etenee. Hieno asia, että tämä menee nyt eteenpäin. Hanke on meille tärkeä ja meillä on suuri halu lähteä tätä toteuttamaan, Vuorentausta kommentoi.

Päivitetty 19.52: Lisätty puheenvuoro kommentit.
Päivitetty 20.11: Lisätty Ari Vuorentaustan kommentit.

Suosittelemme sinulle