Hyppää sisältöön

Wilma Murto leiskautti Vuoden turkulaiseksi murskaluvuin – kerää kiitosta esikuvana, josta voi olla "niimmaanpalikauhiasten ylpiä"

EM-kultaa Münchenista viime kesänä tuonut seiväshyppäjä nousi omiin korkeuksiinsa äänestyksessä.

Wilma Murto valittiin Vuoden turkulaiseksi 2022. Hopealle äänestyksessä sijoittui Khaled Azizi. Palkinnot luovutti Turun pormestari Minna Arve. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Jouni Koutonen,
Päivi Meritähti

Seiväshyppääjä Wilma Murto on voittanut perinteisen Vuoden turkulainen -äänestyksen selvin luvuin. Murto kahmi 5 842 ääntä, eli miltei 40 prosenttia annetuista äänistä.

Hopealle kilpailussa sijoittui virallisen ehdokaslistan ulkopuolelta ravintolayrittäjä Khaled Azizi 1 627 äänellä, ja kolmannelle sijalle ylsi Finlandia-palkittu kirjailija Iida Rauma, joka keräsi itselleen 1 260 ääntä.

Kaikkiaan Vuoden turkulainen 2022 -kisassa annettiin yhteensä 14 808 ääntä yhdeksälle ehdokkaalle sekä listan ulkopuolisille "mustille hevosille".

 • Voit katsoa tallenteen palkintojuhlasta Yle Areenasta. Toimittajana Turun kaupungintalolla oli Johanna Manu ja kuvaajana Kimmo Gustafsson.

Salon Vilpasta edustava, Kuusjoella syntynyt Wilma Murto ansaitsee turkulaistittelinsä niin urheilun kuin opintojensakin kautta.

– Lempipaikkani Turussa on ylivoimaisesti Suomen paras treenipaikka, Kupittaan urheiluhalli, totesi Murto jo ehdokkuudesta kuullessaan.

Palkitsemistilaisuudessa Murto kertoi hallin olevan niin hyvä, että se on vähentänyt tarvetta ulkomaan leirityksille.

– On tärkeää, että arki pyörii kotona. Siten tulee huipputuloksia.

Nuori nainen nauraa iloisesti, taustalla arvokas ympäristö.
Wilma Murto on valloittanut monet positiivisuudellaan, ja häntä kehutaan hyväksi esikuvaksi nuorille. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Turun pormestari Minna Arve kertoo Murron kommenttien lämmittävän mieltä.

– Minua on sykähdyttänyt se, miten olet julkisesti kehunut, miten Turussa on hyvä harjoitteluolosuhteet ja haluat harjoitella täällä.

Arve pitää Murron menestystä huikeana esimerkkinä siitä, miten rimaa korottamalla ja itseään haastamalla voi saavuttaa uskomattomia tuloksia.

Päätoimensa, eli urheilun ohessa Wilma Murto opiskelee journalismia Turun ammattikorkeakoulussa. Kupittaan lisäksi parasta Turussa ovat Murron mielestä hyvät ravintolat ja leipomot.

Nuori nainen käsissään palkintokivi, taustalla arvokas ympäristö.
Murto opiskelee urheilun ohella Turussa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Wilma Murto sykähdytti suomalaisia urheilun ystäviä

Münchenin EM-kisojen seiväsfinaalissa elokuussa Wilma Murto järjesti yhden urheiluvuoden kohokohdista suomalaisittain. Hän taivutti naisten seiväshypyn Euroopan mestariksi ylittämällä Suomen ennätyksen 485.

Nuorten ME-nainen paransi Suomen ennätystään kolmesti, peräti 13 sentillä.

24-vuotiaasta Murrosta tuli ensimmäinen suomalainen yleisurheilun arvokisakultamitalisti kahdeksaan vuoteen. Marraskuussa hänet valittiinkin Vuoden yleisurheilijaksi.

Suomalaiset äänestivät Münchenin kultajuhlan vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi, ja Vuoden urheilija 2022 -äänestyksessä Wilma Murto nousi hopealle hiihtäjä Iivo Niskasen jälkeen. Lisäksi Murto palkittiin vuoden esikuvana aiemmin tammikuussa järjestetyssä Urheilugaalassa.

Vuoden turkulainen 2022 Wilma Murto -laatta kiveen kiinnitettynä. Palkinnon vieressä pöydällä kukkasia.
Tunnustuksen ohella Wilma Murto sai pormestari Minna Arvelta Turun kauppatorin vanhasta kivestä muokatun palkinnon. Kuva: Johanna Manu / Yle

Yleisö hurmaantui

Vuoden turkulainen 2022 -äänestyksessä yleisö perusteli Wilma Murron valintaa muun muassa seuraavasti:

"Wilma Murto antoi oivan esimerkin, miten kannattaa ponnistaa, laittaa riman aina vaan korkeammalle, haastaa itsensä, mikä voisi olla elämänohje muillakin elämän alueilla! Hän on myös positiivinen ihminen urheilun lisäksi!"

"Hurmaavan yllätyksellinen suoritus. Tiesi missä kunnossa oli kun jo mitalin ratkettua vielä korotti riman ylöspäin ja onnistui ylityksessään. Huikea urheilusuoritus."

"Wilma tarjoili vuoden upeimman urheiluelämyksen, jota oli mieletöntä seurata! Lisäksi Wilma edustaa myös turkulaisuutta parhaimmillaan: hän on iloinen, positiivinen, sanavalmis ja huumorintajuinen urheilija, josta voi suomalaisena ja turkulaisena olla niimmaanpalikauhiasten ylpiä."

Ansioitunut turkulainen on valittu ja palkittu ensimmäisen kerran vuonna 1985. Vuoden 2021 Vuoden turkulaiseksi valittiin huimalla äänivyöryllä Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky.

Vuoden turkulainen -äänestyksen järjestivät Turun Sanomat, Radio Auran Aallot, Yle Turku ja Turun kaupunki.

Ehdokkaina aiemmin tammikuussa järjestetyssä äänestyksessä olivat:

 • jääkiekkoilija Mikko Rantanen
 • projektijohtaja Janne Laine
 • valmentaja, yrittäjä Akusti Salonen
 • seiväshyppääjä Wilma Murto
 • kansalaisaktivisti Juho Saastamoinen
 • taidemaalari Kaj Stenvall
 • Funikulaarin äänet Erkka Orne & Jyrki Suomalainen
 • sommelier Christina Haukka
 • kirjailija Iida Rauma
 • + yleisön omat ehdokkaat

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 27. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle