Hyppää sisältöön

Kuopion kaupungilla on jo ehdokkaita Antikkalan laskettelurinteen uudeksi yrittäjäksi

Lumetuskiistan ratkaisu Korkeimmasta hallinto-oikeudesta ja Huippupaikkojen vetäytyminen avaavat mahdollisuuden tarjota laskettelutoimintaa uudelle yrittäjälle.

Antikkalan entisen laskettelurinteen hissi. Rinteiden toiminta päättyi vuoden 2016 maaliskuussa. Kuva: Anna Ronkainen / Yle

Kuopion kaupungin yrityspalvelulla on jo olemassa ehdokkaita Antikkalan laskettelurinteen uudeksi yrittäjäksi.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi maanantaina Antikkalan rinteiden lumetuksesta tehdyn valituslupahakemuksen. Kuopion kaupunki suunnitteli lumetusjärjestelmää rinneyhtiö Huippupaikkoja varten. Yhtiö on jo kuitenkin käytännössä hylännyt investointiaikeensa Antikkalaan, joten alue on vapaa seuraavalle yrittäjälle.

Huippupaikkojen kanta ollut tiedossa jo aiemmin lumetuskiistan pitkittyessä. Tästä syystä yrityspalvelut on tehnyt taustalla valmisteluja yrittäjän löytämiseksi, jos oikeuden ratkaisu antaa mahdollisuuden laskettelutoimintaan Antikkalassa. Eri yrittäjäkandidaatteihin on oltu yhteydessä.

– Kyllä meillä on sellaisia kevyitä tunnusteluita tullut vuosien varrella, mitä Antikkalan rinteille kuuluu, kertoo Kuopion kaupungin yritysasiamies Unto Juutinen.

Tieto Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä herätti kyselijät uudelleen liikkeelle. Yrityspalvelut on saanut Antikkalan rinteistä yhteydenottoja jo alle vuorokaudessa, viimeksi tiistaiaamuna.

Kannattava rinnetoiminta vaatii lumetuksen

Yrityspalvelusta kerrotaan, että rinnetoiminnoissa hyppyrimäkien puoleinen jyrkkä mäki ja Antikkalan rinne voisivat kytkeytyä toisiinsa. Jos Antikkalassa halutaan lasketella, on sinne rakennettava lumetusjärjestelmä, jotta kausi olisi riittävän pitkä ja yrittäjälle kannattava. Järjestelmän rakentamisen hinnaksi arvioitiin muutama vuosi sitten joitakin satoja tuhansia euroja.

Antikkalan laajennus kahden rinteen keskukseksi ei ole Juutisen mukaan enää mukana suunnitelmissa.

– Kyllä se toinen rinne on taakse jäänyttä elämää. Se prosessi on niin pitkä, että ennen kuin sinne päästäisiin niin sen voi tässä vaiheessa unohtaa.

Puijon lakialueella toimivan yrityksen Puijo Peakin toimitusjohtaja Pekka Niemelä pitää päätöstä myönteisenä Puijon kehittämisen kannalta.

– Se on nimenomaan mahdollistava. Puijo Peak on tähänkin mennessä tehnyt tiivistä yhteistyötä Kuopion yrityspalveluiden kanssa ja me tulemme tässäkin asiassa kartoittamaan parhaat mahdollisuudet, sanoo Niemelä.

Puijon laen alueelle on tullut viime aikoina uutta toimintaa, joka on myös vetänyt kävijöitä. Niemelän mukaan Puijon tornin 60-vuotisjuhlaviikonloppuna uudella tuolihissillä nousi Puijolle parhaimmillaan 200–300 kävijää tunnissa. Myös laskettelu sopisi hänen mielestään nykyiseen kokonaisuuteen hyvin.

– Me haluamme kehittää Puijoa ympärivuotisesti ja aktivoida uudelleen jo olemassa olevia suorituspaikkoja. Uskon, että lähirinnetoiminnoille on tilausta. Rinteiden keskellä Puijon matkailualueen infra on huippukunnossa. Puijon Maja voisi toimia ski bistrona ja molemmin puolin Puijoa voisi olla rinnetoimintaa, pohtii Niemelä.

Suosittelemme sinulle