Hyppää sisältöön

Suomi saattaa joutua harkitsemaan sitä, että Nato-hakemus etenee ilman Ruotsia, sanoo ulkoministeri Haavisto

Ykkösvaihtoehto on edelleen se, että maat pyrkivät Natoon yhtä aikaa, painottaa Haavisto.

Laura Kangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomen ja Ruotsin turvallisuuden kannalta ykkösvaihtoehto on edelleen se, että maat pyrkivät Natoon yhtä aikaa.

Lue myös: Ulkoministeri Haavisto kertoo Suomen ja Ruotsin Nato-prosessista – katso suorana kello 10.45 alkaen

Haavisto kuitenkin totesi Ylen aamun haastattelussa, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-jäsenhakemuksen edistämistä Ruotsin kanssa yhtä aikaa, jos Ruotsin hakemus tyssää pidemmäksi aikaa.

Haaviston mukaan asiaan on kuitenkin vielä liian aikaista ottaa kantaa.

Ruotsissa on viime viikkoina ollut laajoja Turkin-vastaisia protesteja, jotka ovat kiristäneet maiden välejä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantai-iltana, ettei Ruotsin tule odottaa, että Turkki tukisi maan Nato-jäsenyyttä.

”Protestoijat leikkivät Suomen ja Ruotsin turvallisuudella”

Haaviston mukaan Ruotsin protesteista on tullut selvä jarru Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksille.

– Nämä protestoijat kyllä leikkivät Suomen ja Ruotsin turvallisuudella, Haavisto totesi.

Haaviston mukaan protestoijien tavoitteena on provosoida Turkkia sekä vaikuttaa kansalaisten ja poliitikkojen mielipiteisiin. Turkissa ollaan protesteista ”järkyttyneitä ja harmissaan”, ja ne lykkäävät Turkin neuvotteluhalukkuutta, Haavisto toteaa.

Suomen ja Ruotsin Nato-taival lykkääntyy Haaviston mukaan ainakin Turkin vaaleihin asti eli toukokuun puoleenväliin. Haaviston mukaan Suomi, Ruotsi ja Turkki pyrkivät sopimaan alkukevääksi uutta kolminkeskistä kokousta, jossa tilannetta arvioidaan.

Haavisto kertoi myöhemmin tiistaina uutistoimisto Reutersille, että Suomen, Ruotsin ja Turkin välisiin neuvotteluihin tulee todennäköisesti muutaman viikon tauko.

Voit keskustella aiheesta 25.1. klo 23:een saakka.

24.1. klo 9.42 Lisätty tieto Haaviston lausunnosta Reutersille.

Suosittelemme