Hyppää sisältöön

Haavisto tyynnyttelee Ruotsissa noussutta kohua – ”spekulointi meni liian pitkälle”

Ruotsalaismedioiden mukaa Suomella on pitkän itärajan vuoksi kovempi kiire Natoon kuin Ruotsilla.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Yrjö Kokkonen,
Vilma Romsi

Ruotsin tiedotusvälineissä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) Nato-lausunto on noussut kärkiuutiseksi.

Haavisto kertoi Ylen haastattelussa, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-hakemuksen edistämistä Ruotsin kanssa yhtä aikaa, jos Ruotsin hakemus näyttää polkevan paikallaan. Haavisto painotti tosin, että maiden yhtäaikainen jäsenyys on ensisijainen tavoite.

Myöhemmin Haavisto täsmensi lausuntoaan Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa. Hänen mukaansa spekulointi Ruotsissa meni liian pitkälle.

– Kysymys oli siitä, että toinen maista suljettaisiin pysyvästi Nato-jäsenyyden ulkopuolelle. Mutta niinhän ei tällä hetkellä ole, Haavisto sanoo DN:lle.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ilmoitti aamulla toivovansa Suomen aikeista lisätietoja.

– Olemme yhteydessä Suomeen saadaksemme selville, mitä tällä itse asiassa tarkoitetaan, hän sanoo Ylelle lähettämässään viestissä.

– Ruotsi kunnioittaa Ruotsin, Suomen ja Turkin välillä olevaa yhteisymmärrystä. Niin olemme tehneet tähän asti ja teemme jatkossakin, hän jatkaa.

Toimittaja Philip Teir kirjoittaa Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun), että Suomella on kovempi kiire Natoon pitkän itärajan vuoksi. Lehden mukaan Suomen liittyminen yksinäänkin olisi Natolle tärkeä laajentuminen, ja Ruotsi olisi Suomen liittyessä Nato-maiden ympäröimä.

Kommentaattori Viktor Barth-Kron kirjoittaa Expressenissä (siirryt toiseen palveluun), että Suomi on näyttänyt kärsivällisyyttä Ruotsin Nato-prosessin suhteen ja että olisi outoa, jos Suomi ei harkitsisi etenemistä yksin. Barth-Kron vitsailee, että Ruotsin tulisi antaa Suomen liittyä Natoon yksinään ja sen jälkeen yhdistyä Nato-Suomeen.

Koraanin polttaminen kiristi välejä

Turkki on esittänyt Ruotsille vaatimuksia, jotka ovat koskeneet muun muassa kurdiaktivistien luovuttamista Turkkiin. Ruotsi ei ole suostunut vaatimuksiin.

Viikonloppuna maiden suhteet heikkenivät entisestään, kun äärioikeistolainen poliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön edessä Tukholmassa. Kaupungissa on myös pidetty protesti, jossa hirtettiin jaloistaan Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania esittävä nukke.

Ruotsissa mielenosoituksiin ei ole puututtu, sillä ne kuuluvat sananvapauden piiriin. Turkin johto on tuominnut ne jyrkästi.

Ruotsin Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Aras Lindh huomauttaa Expressenissä (siirryt toiseen palveluun), että johtavat puolueet ovat tuominneet provokaatiot.

Haaviston mukaan mielenosoittajat leikkivät Ruotsin turvallisuudella.

Päivitetty klo 14.55: Lisätty tiedot ruotsalaismedioiden uutisoinnista.

Päivitetty 15.45 Haaviston kommentti DN:lle.

Suosittelemme sinulle