Hyppää sisältöön

Ylen tiedot: Hoitojonojen purkurahoista ei löytynyt vielä sopua, lisäbudjetin anto siirtyy

Hallituksen keskiviikon neuvottelut lisätalousarviosta on peruttu. Krista Kiuru halusi selvittelyille lisäaikaa.

Hallitus eduskunnan kyselytunnilla 19. tammikuuta. Marinin hallituksen todennäköisesti viimeisestä lisätalousarviosta on neuvoteltu kiivaasti viimeiset pari viikkoa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Terhi Toivonen,
Päivi Lakka

Hallitus ei löytänyt lisäbudjettineuvotteluissa sopua hoitojonojen purkurahoista.

Hallituslähteet kertovat Ylelle, että hyvinvointialueiden lisärahoituksessa on noussut esiin juridisia ongelmia, joiden selvittämiseen tarvitaan lisäaikaa.

Tämä tarkoittaa, että hallituksen lisätalousarvion antaminen siirtyy alun perin suunnitellusta torstaista eteenpäin.

Hallituksen huominen neuvottelu perutaan ja hallituksen sote-ministerit ja talouspoliittiset erityisavustajat käsittelevät asiaa torstaina.

Hallituspuolueiden avustajien lisäbudjettineuvottelut päättyivät tiistaina kello kahdeksan jälkeen.

Päivällä Ylelle kerrottiin, että hyvinvointialueille olisi mahdollista antaa hoitovelkaan noin 250 miljoonaa euroa eli tuntuvasti pyydettyä 700 miljoonaa euroa vähemmän. Tämä ei riittänyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.), vaan hän vaati hoitojonoihin edelleen jopa 500–800 miljoonan euron suuruista summaa.

Kiista soterahoista jumitti budjettineuvottelut. Rahaa yritettiin etsiä neuvotteluiden aikana pienentyneestä 120 miljoonan euron maatalouspaketista siirtämällä se kehyksen ulkopuolelle. Tämän voisi mahdollistaa Ukrainan sotaa koskeva poikkeuslauseke. Kehyksen sisälle jääneitä rahoja voitaisiin käyttää hyvinvointialueille.

Ylen tietojen mukaan juuri Kiuru vaati selvittelyjä, miten lisärahaa voitaisiin ohjata hoitojonoihin nykyisten lakien mukaan.

Hallituspuolueista kerrotaan, että lisärahaa ei voi osoittaa hyvinvointialueille suoraan hoitojonojen purkuun, joten se oli muutettu toiminnan käynnistys- ja muutoskustannusten lisärahaksi.

Vaalien läheisyys lisää vaikeuskerrointa

Kaiken rahoittamiseksi tarvitaan joka tapauksessa lisää velkaa. Lisätalousarvion loppusumma on neuvottelulähteiden mukaan yli 1,7 miljardia euroa, eli lähellä valtiovarainministeriön (VM) pohjaesitystä. Suurin menoerä ovat noin miljardilla eurolla aiemmasta arviosta paisuneet valtionvelan korkomenot.

Hallituspuolueet viilasivat neuvotteluissaan myös pienempien menokohteiden summia. Esityksessä on eri puolueille tärkeitä asioita, joita ne ovat puolustaneet kevään vaalien alla kiivaasti.

Vasemmistoliitto esimerkiksi haluaa koulutukseen tasa-arvorahaa 30 miljonaa euroa ja keskusta maakuntalentojen jatkamiseen 17 miljoonaa euroa. Vihreät taas hakee nuorisorikollisuuden ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen suurempaa summaa kuin VM:n virkamiesten esittämä kuusi miljoonaa euroa. SDP haluaa hoitojonojen purkamisen lisäksi myös tiestön kunnossapitoon varoja.

VM:n pohjaesityksestä löytyy myös yllättävä yksityiskohta, Ähtärin talousahdingossa olevat pandat. Pandapariskunnalle esitettiin viittä miljoonaa euroa, joka käytettäisiin eläinpuiston muuttamiseksi säätiöksi. Neuvotteluissa summaa juustohöylättiin kolmeen miljoonaan.

Sähkön kertahyvityksen yksityiskohdista oli myös lausuntokierroksen jälkeen erimielisyyttä. Energiaministerityöryhmä käsitteli asiaa tiistaina alkuillasta.

Ylelle kerrotaan, että sähköhyvityksestä löytyi sopu sen jälkeen kun SDP oli perääntynyt vaatimuksestaan nostaa korvausprosentti 70 prosenttiin.

Lausuntokierroksella olleen mallin mukainen sähköhyvitys koskisi kaikkia, jotka maksavat sähköstä yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Tuen omavastuu olisi 90 euroa kuukaudessa ja tämän ylittävästä osasta asiakkaalle hyvitettäisiin 50 prosenttia.

Uutista päivitetty uusimmilla tiedoilla tiistain aikana.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle